szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych
Poezja smakuUwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba
UgotujmyTo.plOto efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnego blogowego pieczenia, przepyszny chleb żytni. Tym razem Amber zaprosiła nas do wspólnego
Kulinarne przygody Gatitypomyślałam, że jest dość droga, a dobrym zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa) 3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych(...)całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodałam : 1,5 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) o konsystencji jogurtu naturalnego Całość wymieszałam dość krótko - tylko do połączenia składników*. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie
apetytnapieczenieCzas Przygotowania : 40 min Czas pieczenia : 50 min Gotowe w : 1,5 h Liczba porcji : 1 bochenek Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygodzinach znowu zamieszamy to mamy zakwas gotowy! Tam-dara-dam! :) Możemy piec! A jak zakwas przechowywać? Bo przecież nie będziemy za każdym razem robić nowego zakwasu. Tym bardziej, że im zakwas starszy tym lepszy. Słyszałem plotki, że gdzieś w San Francisco jest piekarnia, która piecze na ponad stuletnim zakwasie! Zakwas przechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów(...)przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj go zakręconego w lodówce. Wyjmuj raz na tydzień, dokarmiaj
Marder&Marder Manufacturedomowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie
UgotujmyTo.plChleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość
Kulinarne Przebojefenomen chleba? Odpowiedź banalnie prosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę
Moja Mama GotujeProsty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki
Kulinarna Pokusabywa! Jest prosty w wykonaniu, właściwie to sam się robi. Polecam! Składniki: 2 kg buraków czerwonych 1 jabłko plaster korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna owoca jałowca 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 2 goździki kilka nasion kolendry 2 łyżki soli 1 łyżka cukru kromka chleba na zakwasie 3 litry gorącej wody Wykonanie: Potrzebujemy
Lamarida.plformy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba w maszynie-automacie, jak i ręczną metodą. Potrzebujecie drożdży i wodę. Sam proces jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych większych
SMYKWKUCHNIformy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba w maszynie-automacie, jak i ręczną metodą. Potrzebujecie drożdży i wodę. Sam proces jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych większych
SMYKWKUCHNIPyszna kolacja, trochę mało dietetyczna, ale tak dobra, że warto zgrzeszyć. Widok również jakoś mało apetyczny, ale nie zrażajcie się ... ;) Dla jednej osoby: - 2 kromki chleba
Corner With Recipessmak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!