prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:17/34)

Chleb pszenny razowy 275

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam

apetytnapieczenie
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 146

szukałam przepisów, które są „banalnie proste”. Mają niewiele składników a ich wykonanie będzie szybkie i nieskomplikowane. Tak znalazłam przepis na ten chleb. Nie musisz robić rozczynu z drożdży, nie musisz mieć zakwasu, nie ma kilkunastu składników, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia na kilka godzin. Same plusy! Ciężko w sklepach znaleźć dobrej jakości chleb pełnoziarnisty, mimo pięknego wyglądu

To Musisz Wiedzieć
chleb razowy ze śliwkowymi powidłami 153

chleba powideł, powoduje że wypiek zmienia się, nie do poznania Nie jest to już nasz prosty, poczciwy razowiec, lecz bardziej przypomina w smaku, czarny chleb litewski, czy też białoruski. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej

Miód i pieprz
Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewkami 116

Majonezowa sałatka z tuńczykiem, rzodkiewkami, porem i koprem…Miło zacząć dzień od pysznych kanapek. Upiekłam levain, zrobiłam sałatkę. Levain to pyszny chleb na zakwasie. Bardzo lubię przygotowywać z levain smaczne kanapki. Świetnie pasuje do tuńczyka. Zawsze mam kilka puszek tuńczyka w spiżarni. W lodówce znajdzie się rzodkiewka, jakaś sałata, domowy majonez . Niewiele potrzeba aby zrobić pyszną i pożywną sałatkę(...)suchy i wymaga jakiegoś sosu o choćby prostego winegretu. Majonezowa sałatka z tuńczykiem 6 porcji Składniki: 1 puszka tuńczyka z zalewie 6 rzodkiewek 10 cm pora, młoda część pęczek kopru 150 g majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany, gęstej sól i czarny pieprz do smaku sałata do podania 6 kromek chleba na zakwasie Pokrój rzodkiewki w drobną kostkę. Przekrój por wzdłuż

codojedzenia
chleb wiejski na zakwasie 163

wiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce. Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki pszennej razowej woda(...)mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz

Miód i pieprz
Chleb - pan Rustico 184

Amber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)wolę chleb na zakwasie :) Pan Rustico na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy

Proste Potrawy
Chleb pszenny z makiem 205

spać mi się po nim chce" - i coś jest w tym, bo mak tak działa. Dla odmiany ten chleb należy do tych delikatnych, miękkich i łatwo strawnych. Wydawało mi się, że będzie bardziej słodki, ale nie jest. Wykonanie jest bardzo proste : Do miski przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam 1/4 szklanki maku ( 3 łyżki) i 1/4 szklanki(...)łyżeczki soli, łyżkę miodu ( można dać cukier i jak wolisz bardziej słodkie wypieki więcej np. 2 łyżki). Wlałam szklankę ciepłej wody i 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego (można użyć też pszennego). Całość wyrobiłam w misce przez ok. 5 minut. Ciasto jest raczej gęste, klejące się do rąk, ale da się uformować np w okrągły bochenek

apetytnapieczenie
Chleb na zakwasie z żurawiną 152

czasu za bardzo nie mam na takie rzeczy. W końcu przecież taki chleb na zakwasie to sporo czasu potrzebuje, trzeba wszystko dobrze wyliczyć i zaplanować. Mam więc nadzieję, że ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem(...)wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwasu żytniego 400 ml wody 100 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie 125

5 / 5 ( 23 votes ) Chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie Chleb pszenno żytni na domowym zakwasie, to zdrowe i pyszne pieczywo, które możesz upiec samodzielnie w

Ogrodnik w podróży
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 183

Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem.Cieniutka, chrupiąca(...)skórka, duża ilość niewielkich dziurek, delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania 165

Podstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na

Gotowanie...to proste !
Chleb marchwiowy na zakwasie 128

A jakiś czas temu piekłam ten  chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie

Proste Potrawy
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 148

chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji

Moje Małe Czarowanie
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 170

często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac(...)białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania.  SKŁADNIKI  / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku

cool and minty
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 222

zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej  informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta

Stare Gary