prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:14/34)

Chleb Pszenno Żytni 99

Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :) Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn

Gotowanie...to proste !
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 189

przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 187

makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do przygotowania, to dodatkowo… jest na zakwasie. Ostatnio na rynku pojawiła się nowość – zakwas chlebowy żytni od Dr. Oetkera, który jest suszony. Daje on strukturę i aromat jak ten własnoręcznie hodowany zakwas. Taki błyskawiczny zakwas nie powoduje intensywnego rośnięcia, dlatego używamy go w parze z drożdżami(...)zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu

Poezja smaku
Drożdżowy chlebek szpinakowy 116

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty

AleTorcik
Krem z pieczarek na winie 134

czyli co się nawinie. Prosty, lekki przepis. Zupa może nie powala wyglądem ale z kleksem śmietany, natką pietruszki i pysznym, domowym chlebem na zakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem! Składniki: 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól, pieprz

Mango Papaja
Prosty chleb pszenny 168

odrobiną soli. Prosty do zrobienia i nie wymagający wielkiego nakładu pracy. Można go przygotować, upiec wieczorem i mieć świeży na śniadanie. Na 1 bochen : 500 gr. mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży 3 łyżki zakwasu razowego aktywnego ok. 330 ml ciepłej wody łyżeczka drobnej soli Sposób wykonania: Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wkruszyć drożdże, dodać zakwas i wodę. Całość(...)ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Ja przykryłam ciasto miską, której brzegi natłuściłam olejem, aby nie przywarło ciasto. Można też ciasto przełożyć do blaszki lub koszyka do wyrastania chleba. Odstawić na około 30-40 minut w cieple. Przed pieczeniem wierzch chleba nacięłam ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do temp. 210 i piec około 50 minut lub do momentu aż skórka zrobi

Niebieski kubek z kawa
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania 137

Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 132

Tak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to

W kuchni wieczorem
Chleb orkiszowo-żytni 152

            Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400

Proste Potrawy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 102

wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem(...)Czas przygotowania 1 hr 40 min Składniki 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 300 dag mąki pszennej, chlebowej (typ 750) 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego 550-600 ml ciepłej wody * 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej 30 pestek słonecznika 2-3 łyżeczki soli Przygotowanie W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona

Wędrówki po kuchni
Chleb orkiszowy na zakwasie z automatu 152

zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej typ 850 150 g aktywnego zakwasu żytniego 15 g zakwasu suchego Siena 2 g suchych drożdży(...)sobie) 80 g nasion dyni No i sprawa prosta, jak to z maszyną: wrzucamy wszystko oprócz pestek dyni do pojemnika, ustawiamy wagę około 1 kg, stopień przypieczenia skórki jaki lubimy (u mnie średni) i odpalamy program podstawowy, lub "chleb pełnoziarnisty" - jeśli taki mamy. Generalnie jakiś możliwie długo trwający - żeby ten zakwas zdążył  urosnąć. Odpalamy maszynę, a po sygnale dodawania

Marder&Marder Manufacture
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 73

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 146

znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat

6niebo
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne

Smaczne Zdrowe