prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:28/34)

Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS 109

Żur śląski to zupa znana od pokoleń. Prosta, pożywna, bardzo smaczna i lubiana przez wszystkich. Dziś ugotowaliśmy my go tak, jak na co dzień robiła to nasza babcia. Przepis na żur śląski Składniki: 200 gramów boczku lub podgardla wieprzowego, około 400 gramów kiełbasy (może być w różnych gatunkach, tym razem wykorzystaliśmy śląską pół na pół z białą), duża cebula(...)zakwasu żytniego, majeranek, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo do podania. Jak zrobić żur śląski? W garnku przesmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą, dorzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub półplasterki, zalej 2 litrami wody, zagotuj, wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, dopraw majerankiem, pieprzem i solą, gotuj kilka minut – aż ziemniaki zmiękną. Teraz wlej zakwas, wymieszaj

Kulinarna Polska
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 193

wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urmaicenie chleba powszedniego. Składniki na 1 bochenek: 280 g żytniego zakwasu 3-fazowego   200 g mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 łyżki melasy 250 ml wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe(...)SMACZNEGO !   We wspólnym pieczeniu udział wzięli: Kulinarne przygody Gality   Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy   Codziennik kuchenny   Zacisze kuchenne   Weekendy w domu i ogrodzie   Grunt to przepis   W poszukiwaniu slowlife   Kuchnia Gucia   Akacjowy blog   Stare gary

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 172

ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś) i mam chwilę(...)wielu grup kulinarnych. I często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych

Marder&Marder Manufacture
Chlebek Liduni 140

zależy od mocy zakwasu i temperatury otoczenia, to ok. 8 godzin. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C, wstawić foremki z ciastem. Piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 st.C i kontynuować pieczenie przez następne 40 minut. Ja po 35 minut pieczenia przykryłam chleby z góry folią aluminiową(...)przez 5 minut. Po wyłączeniu piekarnika odczekać ok. 10 minut, po czym wyjąć foremki z chlebem i przenieść na kratce do studzenia. Najlepiej jak najszybciej wyjąć bochenki z keksówek i studzić na kratce, by spokojnie mogły odparować. Początkowo może to nie być proste- są bardzo gorące. Wystudzone bochenki można zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do foliowego woreczka

Nastoletnie Wypiekanie
Orkiszowy na kefirze 245

orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego żytniego ( konsystencji jogurtu greckiego - czyli dość gęstego) -  ciasto jest luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Całość wyrobiłam w misce krótko, do połączenia(...)ściereczką i odstawiłam na noc do wyrastania - zajęło to około 8 godzin. Rano wierzch chleba posmarowałam cienką warstwą oleju i posypałam otrębami, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piekłam 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 220 i piekłam jeszcze 25 minut. Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu. Jak nie masz kefiru możesz użyć maślanki lub jogurtu naturalnego

apetytnapieczenie
Zakwas żytni 115

sama. Jednak polecam pobawić się samemu w taką produkcję, bo chleb smakuje całkiem inaczej niż w sklepie i przede wszystkim możemy dodawać własne dodatki. Z pomocą przychodzą nam fachowe blogi, albo grupy na facebooku. Mogę być w błędzie w niektórych kwestiach, chcę Was za to zachęcić do prób ;) Żeby zakwas nadawał się do wypieków powinien mieć około tygodnia. Mówi się(...)dnia pół zakwasu wyrzucamy i znów dodajemy 50g mąki, 50g wody i zostawiamy pod przykryciem. Powtarzamy te czynności aż do dnia przynajmniej 5 i wtedy możemy próbować już piec. Pamiętajmy żeby kontrolować ilość wolnego miejsca w słoiku, ponieważ zakwas po dokarmieniu podnosi się o około połowę a później znów opada. Może nam "uciec" ze słoika! :) Wydaje się proste

W kuchni bez szafek
Orkiszowy chleb na piwie 108

Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki (na jeden(...)godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy

Mango Papaja
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 135

dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa i świętowania. Najzdrowsza jest z sardynkami i z domowym pieczywem. W tym roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki(...)dekoracji świeżo zmielony pieprz Pełny przepis na schab po warszawsku: Schab po warszawsku – nowoczesna wersja Pascha z tahiną i chałwą wełnistą A najlepszy wielkanocny deser? To proste! Pascha! Pascha jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu. Można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Dekoracje możemy dowolnie zmieniać a efekt będzie na pewno powalający Składniki

Ugotowane pozamiatane
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 145

pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje do stosowania takiej nazwy. Potraktowałam ten wypiek jako chleb inny niż pumpernikiel, dlatego nie jestem zawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość(...)wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują  z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie  osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej

Leśny Zakątek
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 203

pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje do stosowania takiej nazwy. Potraktowałam ten wypiek jako chleb inny niż pumpernikiel, dlatego nie jestem zawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość(...)wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują  z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie  osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej

Leśny Zakątek
Super szybki chleb bez drożdży 128

więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo wyjdzie, albo nie wyjdzie. Jak wyjdzie to mam kolejny przepis dla was, a jak nie wyjdzie to mam kolejne(...)dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny

Marder&Marder Manufacture
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 88

przytulnie. W sezonie można usiąść na zewnątrz przy drewnianych długich stołach. Dzieci znajdą tu mały plac zabaw i drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne(...)pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych browarów. A na wynos nie zapomnijcie kupić sobie swojskiego domowego chleba na zakwasie, zagniatanego codziennie rano i wypiekanego oczywiście na miejscu! Zdecydowanie przy kolejnej wizycie na Podlasiu zajrzę znowu do Dobromila, do czego i Was serdecznie zachęcam. Widziałam, że ich karta wzbogaciła się

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z garnka żeliwnego 261

Jak upiec chleb z garnka przepis na najprostszy chleb z garnka żeliwnego porady jak upiec smaczny chleb z chrupiącą skórką oraz jak piec chleb w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata