prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:28/34)

Chleb bezglutenowy z suszonymi pomidorami i tymiankiem 261

Pierwsze w Nowym Roku Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i nasz pierwszy wypiek. Tym razem Gocha wybrała chleb bezglutenowy [ klik ] choć można też zamienić było mieszanki bezglutenowe

Moje Małe Czarowanie
Chleb z ziarnami dla leniwych :) 34704

chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno czy dla zapracowanych, czy dla leniwych - warto go zrobić :))))) przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach(...)minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast z keksówek (żeby chlebek się nie sparował, uwaga nie oparzcie się) i studzimy na kratce. Chlebek przechowywać w bawełnianym ręczniku. Czyż nie jest to proste

Delicious Titbits
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 249

wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli przygotowanie Do zaczynu dodać(...)ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach. chleb na blogach  : Akacjowy blog Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchenne wojowanie Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie

Stare Gary
Zakwas Z Mąki Żytniej 220

Mój domowy zakwas żytni ma już sporo miesięcy, ale dopiero teraz znalazłam czas żeby podzielić się z wami przepisem na niego. Składniki: 1/2 szkl mąki żytniej

Gotowanie...to proste !
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 240

mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka(...)upieczeniu i wyjęciu z papieru i formy chleb studzimy na kratce. Jemy go po całkowitym ostygnięciu. Piekłam razem z: Akacjowy blog Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb tygrysi 198

tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1 saszetka drożdży instant (7g)3 łyżki oleju sezamowego300 ml letniej wodyPowłoka tygrysia:100 g mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży instant1/2(...)chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. 4. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z gorącą wodą. Wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec około 20 minut. Chleb jest

UgotujmyTo.pl
Chleb gryczany 202

gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj]. mieszanka do wypieku chleba gryczanego woda Sposób przygotowania w piekarniku(...)Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka  [mąki : gryczana, pszenna t 750, żytnia  t 720, naturalny zakwas  żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje

Moje domowe kucharzenie
Najlepszy szwajcarski chleb 163

Najlepszy szwajcarski chleb moja największa piekarska porażka Dzisiaj nie będzie przepisu, będzie za to historia mojej największej piekarskiej klęski. Po kilkudziesięciu próbach samodzielnego odtworzenia receptury i

Cztery Fajery
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 289

osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą  dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego, 200g mąki żytniej typ 720, 150g wody, 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 500g mąki żytniej(...)Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. „Mało nas, mało nas do pieczenia chleba, Tylko nam, tylko nam ciebie tu potrzeba!” Pamiętacie wyliczankę z dzieciństwa? Dalej tak leci: "Dużo nas, dużo nas do pieczenia chleba, Więc już nam, więc już nam ciebie tu nie trzeba!" Tej zwrotki nie bierzemy pod uwagę bo im więcej

Leśny Zakątek
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 211

pieczony z mąk  jasnych:  żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe: Cały zaczyn(...)Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza, bo kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko. Chleb z tartym jabłkiem na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka

Przepisy na domowy ser i chleb
1483. Prosty chleb 274

dodatkiem suszonych drożdży..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego chleba można użyć mąki pszennej lub zmieszać z żytnią stosunku mniej więcej 3 do 1 [ ja tak zrobiłam]..można(...)wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.Tak przygotowane ciast odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Chleb dołączam do wrześniowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 185

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami Chleb piekę raz, dwa razy w tygodniu. Ciągle eksperymentuję, bo niesamowicie pochłonęła mnie sztuka wypiekania własnego pieczywa! Pamiętam, jak pierwszy

Moje Qulinaria
Kanapka z mango 225

kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek

Moja Delicja
Chleb orzechowy 207

chlebek orzechowy idealnie łączy się z każdym rodzajem sera albo tylko z masełkiem. Do tego wspaniale pachnie! Jedyna wada tego chleba orzechowego to to, że niestety bochenki wychodzą małe… Ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz…Chleb orzechowySkładniki:500 g mąki pszennej15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)10 g soli (2 łyżeczki)50 g oliwy(...)foremkę z wrzącą wodą. Piec 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/wieniec-orzechowyPost Chleb orzechowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 152

normalnymi drożdżami. Takie mrożone drożdże będą się rozpływały. Dobra, koniec. Dziś zapraszam na przepis na chleb codzienny. Czemu codzienny? Bo robimy go szybko. Niektóre rodzaje chleba nastawia się dzień wcześniej, a niekiedy nawet mi wieczorem nie chce się tego robić. Ten chleb pszenny robimy rach-ciach. W smaku jest uniwersalny. Tzn. bez problemu zjedzą go dorośli i dzieci. Świetnie pasuje(...)chleb pszenny codzienny pochodzi z książki „Chleb Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Przyznam, że pierwsze wypieki z tej książki jakoś średnio mi wychodziły i trochę się zraziłam. I co gorsza, zupełnie nie wiem dlaczego nie wychodziły;) Ale to już kolejny raz, kiedy chleb z przepisu Piotra wyszedł super! Ja lubię dodatkowo przesmarować pod koniec pieczenia wierzch chleba roztopionym masłem

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania