weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu(...)smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki. Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć. Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami
Kulinarny S.O.S.weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu(...)smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilkę przed odstawieniem wsyp szczyptę majeranku lub posiekaną natkę pietruszki. Jeśli chcesz „zabielić” barszcz śmietaną, zrób to na talerzu. Zupa jest zakwaszona octem lub sokiem z cytryny, dlatego w czasie gotowania może się zwarzyć. Barszcz możesz podać z… krokietami, pasztecikami, uszkami, makaronem, jajkiem na twardo, ugotowanymi ziemniakami
Kulinarne S.O.S.Zupy nie są nudne Szukając nowego pomysłu na coś dobrego znalazłam przepis na zupę serowo-cebulową w Codogara.pl – wprowadziłam kilka drobnych zmian w mojej wersji, ale tu i tak podaję Wam odniesienie do oryginału ( filmik ) Bardzo fajna delikatna zupka z serków topionych zrobiona na bulionie. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonała …do obiadu … na imprezę(...)alkohol odparuje ( ok. 7 minut ). Następnie wlej bulion i serki topione rozdrobnione palcami. Całość gotuj ok. 15 minut mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dopraw zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Gotową zupę zdejmij z ognia, by lekko przestygła i zgęstniała. Zupę możesz podać z… grzankami, pieczywem czosnkowym, pitą, ciabattą, groszkiem ptysiowym, kostkami ugotowanego
Kulinarne S.O.S.Bardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko kilka prostych składników i podstawowe przyprawy – sól i pieprz. Nie ma tutaj żadnych ziół, mąki, śmietany czy zagęszczaczy – zupa jest zawiesista, a jej smak jest jednocześnie i świeży, i zdecydowany. Jak ją opisać(...)połączenie smaku kilku zup – zupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko kilka prostych składników i podstawowe przyprawy – sól i pieprz. Nie ma tutaj żadnych ziół, mąki, śmietany czy zagęszczaczy – zupa jest zawiesista, a jej smak jest jednocześnie i świeży, i zdecydowany. Jak ją opisać(...)połączenie smaku kilku zup – zupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy
Karo in the KitchenWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na zupę ziemniaczaną z papryką. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i rozgrzewająca oraz kolorowa. Idealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około(...)marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku do smaku: sól, papryka ostra olej do smażenia do zabielenia zupy: około 7 łyżek śmietany 12% lub 18% (około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką
Uwaga Babcia Gotujerazem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych
Kuchennyviral.plrazem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją. Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy(...)piwnej. Całość powstaje bardzo szybko. Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych. Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych
Kuchennyviral.plZupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor(...)Zupa codzienna jest w miarę gęsta…Do zupy można dodać warzywa. Jakie warzywa dodamy określą jej charakter. Ziemniaki można zamienić na bataty…I przyprawy…Uwielbiam kombinować z przyprawami, miażdżyć je w moździerzu. Choć ta zupa ma jakieś korzenie w orientalnej kuchni, to jednak wybór przypraw zależy od kto tą zupę będzie gotować i jeść. Ale, ale jeśli
codojedzeniaUwielbiam zupy! To polskie „pierwsze danie” często stanowi dla mnie cały obiad. Najbardziej lubię te zupy gdzie można wszystko wrzucić do garnka a potem zblendować. Gęste, zawiesiste i bezmięsne zupy kremy i moje serce bije szybciej! Do przygotowania 6 porcji zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę(...)naturalny Soczewicę wypłukać w dużej ilości wody po czym ugotować z pomidorkami, cebulą i czosnkiem (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całą zupę zmiksować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Podawać z kleksem jogurtu, posypaną dużą ilością świeżych ziół. Dajcie znać czy Wy też lubicie zupy a jeżeli tak to, które są waszymi ulubieńcami
Szybko Tanio SmaczniePewnie każdemu się czasami zdarza, że przesoli zupę. Z aprosiło się gości na obiad, a tutaj przesolona zupa. Istnieje kilka sposobów, dzięki któremu uratujemy swoją przesoloną zupę. Pyszna i zdrowa zupa buraczkowa, przepis znajduje się na stronie http://smacznepotrawy.com/blog/2014/09/30/zupa-buraczkowa/ Kilka sposobów na uratowanie przesolonej zupy: dwa surowe ziemniaki wrzucone na około 10 minut go garnka, wyciągną nadmiar soli, jeśli(...)pomoże wyjmij poprzedniego ziemniaka i wrzuć nowego, jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę, słony smak zupy złagodnieje, wrzucić do gotującej się zupy kilka suchych skórek chleba, wchłoną one sól, a zupa odzyska swój prawdziwy smak, przed podaniem trzeba wyją ć skórki chleba, dodaj do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała
Smaczne PotrawyWitajcie!, dzisiejsza propozycja to arcyciekawa zupa o słodkim smaku, oryginalna i niepowtarzalna ale prosta do zrobienia. Tak by każdy dzień był wyjątkowy :]. Brązową soczewicę połączymy ze słodkim ziemniakiem i aromatyczną cebulą szalotką a na koniec szczypta tymianku zamknie cały smak. A dla zdrowia? białko, kwas foliowy i magnez w dużych ilościach od soczewicy, błonnik, beta-karoten i witamina(...)suszonej włoszczyzny (3litry wody) dodając 3 liście laurowe (ok. 15 minut gotowania), Soczewice zalewamy wrzątkiem w misce a batata obranego kroimy w grubszą kostkę jak ziemniaki do zupy. Szalotkę obieramy, płuczemy i odkładamy w całości do miski 2/ Przecedzamy wywar i uzupełniamy wodą do ok. 3 litrów. Zagotowujemy wywar i do gotującej się wody wrzucamy szalotkę w całości
Kuchnia PROzdrowotnaZupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy. Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego(...)przepisu i pewnie modyfikować go :) Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może
Codzienna kuchnia niecodziennajakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat. Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie(...)warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany. Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta
Codzienna kuchnia niecodziennaKrem marchewkowo-groszkowy... Gęsta, aromatyczna zupa krem. Z dużą ilością marchewki. A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek. Podana z ziołowymi grzankami. Szybka, prosta i pyszna. Smacznego! Składniki: 6 średnich marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Kostka rosołowa; 1 litr zimnej wody; Pęczek natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Grzanki: 2 duże kromki(...)Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać
Gospodyni Miejska