Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej(...)Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem
Cztery Fajerywielu latach testowania i tworzenia nowych przepisów na zupy kremy mam już swoje ulubione przepisy. Na pewno należą do nich krem z białej cebuli i krem z ziemniaków z ciemnym piwem. Ale to zestawienie zrobiłam dla Was, abyście i Wy mogli znaleźć Wasze ulubione smaki pysznych zup kremów. Aby znaleźć przepis kliknijcie w nazwę zupy lub w zdjęcie. Poniżej znajdziecie(...)ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE ZUPY KREMY KREM Z DYNI Z JABŁKIEM zupa krem z pomidorów ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM krem z ziemniaków z ciemnym piwem kalafiorowa z posypką z bułki tartej zupa krem z brokuła krem z marchewki z pomarańczą i imbirem zupa krem z buraczków zupa krem z cukinii z nachos zupa
nietylkopasta.plsportu czy chociażby codzienne spacery , wszystko to robimy po to aby poczuć się lepiej. Dzięki Wydawnictwu M co jakiś czas dzielić się z Wami będę zdrowymi przepisami na zupy, koktajle czy inne smakołyki. Dzięki nim wierzę, że ja, jak i Wy poczujemy się lepiej i zdrowiej! Dziś chcę przedstawić Wam książkę Zdrowe zupy . Tą wybrałam jako pierwszą(...)ponieważ od zawsze mam słabość do zup. Uwielbiam je! Tytuł; Zdrowe Zupy. Autor; Rebecca Katz, Mat Edelson Wydawnictwo ; M Objętość; 256 stron Oprawa; miękka Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania
Radość kipiąca uśmiechem.Powiem szczerze, że w moim rodzinnym domu, zupy ze świeżych grzybów się nie robiło. Nie, przepraszam, wyjątek stanowiła pieczarkowa, całkiem dobra zupa Jednak jeśli mamy na myśli takie prawdziwe grzyby, dostępne pod koniec lata i jesienią, to takiej zupy nie jadaliśmy. Oczywiście, jedliśmy zupę z suszonych grzybów w Wigilię. No i powiem szczerze, że ja preferuję zupy grzybowe z suszonych(...)grzybów. Ten grzybowy aromat jest po prostu w nich głębszy i mocniejszy. Ale ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie O ile macie wywar, obojętne czy mięsny czy warzywny, to ugotowanie zupy zajmie Wam niewiele czasu. Za to ten aromat w całym domu…Grzyby mają
Mieszam w GarnkuWitam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior(...)śmietany (około 6 łyżek) 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki pszennej 2,5 l czystego wywaru W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa kalafiorowa https://www.youtube.com/watch?v=aQ9_M8D8VZo Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte ćwiartki kurczaka , dodaję oczyszczoną całą marchewkę ( marchewki nie kroję na mniejsze kawałki bo po ugotowaniu wyjmę ją, pokroję
Uwaga Babcia GotujeZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać(...)się również dyniowej zupy „egzotycznej” W sklepach i na targowiskach znajdziemy wiele odmian dyni. Zupę możemy teoretycznie przygotować z niemal każdej z nich, choć różnią się one smakiem, aromatem, barwą czy konsystencją miąższu. Najpopularniejsza jest u nas dynia zwyczajna, aczkolwiek niekoniecznie jest ona najbardziej aromatyczna czy intensywna w smaku. Dlatego z punktu widzenia przygotowania zupy dyniowej warto rozważyć użycie bardziej
Kulinarna PokusaCzęsto robię tę zupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił. Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P Składniki: 40 - 50 dag pieczarek mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści) 2 cebule oliwa do smażenia 4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty) natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę(...)posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Bon Appetit Małgorzatykartoflanka jeszcze bez sera Stara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :) Składniki: około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości) 2 duże cebule 2 średnie marchwie 1 pietruszka 15 dag wędzonego boczku(...)obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony
Bon Appetit Małgorzatyzamrażarce czekał wywar na baranich kościach. Szukałam zupy w której mogłabym go wykorzystać. Dzięki znajomej trafiłam na stronę Kochanie przez Gotowanie, gdzie znalazłam przepis na tę zupę. Łagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego(...)gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna! składniki 500 g wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej ) 3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona
Stare GaryKolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson , gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć. składniki 1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony 1 cebula , drobno pokrojona w kostkę 2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa(...)łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się złote i lekko chrupiące . Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia. Za pomocą blendera dokładnie rozetrzeć zupę na pure. Zostawić na małym ogniu. Oddzielić białko od żółtek. Białka lekko ubić (wymieszać ) w małej misce, następnie wlewać pomału do zupy, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby białko
Stare GaryŚwietna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja(...)jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle. Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki (6 porcji) 1 średnia cebula, posiekana 1 papryczka jalapeno
Stare GaryZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest(...)angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio znów udało mi się oczarować C. zupą. Okazuje się, że zdecydowanie woli takie, w których coś sobie pływa... Krem zje, ale to jednak nie jego bajka... Nie, żebym gotując obiad dla siebie, jakoś specjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż(...)cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam bardzo ładnie wyglądają zupę, z makaronem i właśnie taką do pogryzienia. Z kolei na Szybkim gotowaniu zobaczyłam makaron z cukinii, który oczarował mnie od razu. Było, nie było, postanowiłam te dwa pomysły połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodobnych, będę siedziała w domu i grzecznie odrabiała lekcje. Zamieniłabym się jednak bez wahania. W związku z taką a nie inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować(...)domu zziębnięta i lekko wilgotna , do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku. Do tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa meksykańska ze smażoną tortillą... Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli. Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą. Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką. Pyszna, intensywna w smaku i sycąca. Idealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu(...)białej fasoli; Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku; 250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% 250g żółtego, potartego sera; Sól; Pieprz; Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy). Sposób przygotowania: Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić
Gospodyni Miejska