Czas bobu nastał, nastał zatem czas na sałatki, potrawki i rozmaitości z bobem. Szukajcie przepisów w zakładkach na blogu albo pod linkiem: bób . Dziś sałatka na ciepło, idealna na letni obiad, gdy cieplej i gdy chłodniej, polecam. Sałatka na ciepło z ziemniakami i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodajemy kawałki ananasa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Podajemy z przygotowaną „potrawką”. Źródło
Smaki Na Talerzualbo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy, który dziś na blogu, pochodzi z książki „Everyday cooking
Cooking for Emilymorzu tłuszczu- oczywiści podane z frytkami lub co gorsza jako paluszki rybne (kto to w ogóle je?). Dziś prezentuję Wam przepis na danie właśnie z dodatkiem ryby w formie potrawki curry ze szparagami, pomidorkami i groszkiem oraz świeżym tymiankiem, który niestety już wyzionął ducha. W każdym razie - jest to proste, sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś na diecie
Mango Papajaprzeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu :) Polecam Wam bardzo! Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej
Dzieje kuchennej WiewióryAfryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną
Moja DelicjaProsto, tanio i szybko. Zapraszam na potrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:). 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy
Szefowa kuchnimoim domu. No może w 90%, bo czasami zastępuje go żurek. Jednak obie potrawy mają to do siebie, że świetnie rozgrzewają. Wczoraj zaczęłam kombinować, jak uniknąć pomidorowej i potrawki w poniedziałek. Wymyśliłam, że zrobię cienki rosołek...ale jak? Wyciągnęłam jedną ćwiartkę z kurczaka, dodatki jak do rosołu: marchew, pietruszkę, kawałeczek selera i pół liścia kapusty włoskiej, lubczyk i podlałam
Pieprzyć z Fantazjąjakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty
kulinarne odsłony patitrzech podstawowych składników – ryżu, passaty pomidorowej i jajka – które zazwyczaj mam pod ręką, jest to zatem u mnie awaryjna opcja kiedy nie mam czasu na uzupełnienie lodówki. Przygotowanie potrawki jest dziecinnie proste, jedyny problem może stwarzać jajko w koszulce. Ale praktyka czyni mistrza ;) w razie kłopotów sadzone też da radę :P POMIDOROWY RYŻ Z JAJKIEM W KOSZULCE Czas przygotowania
HealthyCreationsciszy i spokoju. Jaki to zamek i czym nas ujęły ogrody ? napiszę niebawem. Nie samą ucztą duchową człowiek żyje, dlatego zapraszam na szybki i bardzo smaczny, jednogarnkowy obiad- na potrawkę z kurczaka z warzywami. Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 4 pałki z kurczaka 1 szklanka ryżu długoziarnistego czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki
Kasia i jej kobiecy światRyba w panierce wcale nie musi ociekać tłuszczem, jak jawi się to niektórym orędownikom hiper zdrowego jedzenia. Ja sama na co dzień wybieram rybę pieczoną w całości, albo w potrawce, ale nie da się ukryć, że w panierce też lubię i z chęcią kuszę się na taką smażeninę od czasu do czasu. Panierka może być świetnym dodatkiem, wnieść w danie
PichceniomaniaMakaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięsa najczęściej jadamy w formie pieczonych lub długo gotowanych potrawek czy pieczeni. Odkąd odkryłam pulled pork to on podbił serca członków rodziny. Zdarza mi się jednak przygotowywać i bardziej tradycyjne gulasze. Ostatnio podpatrzyłam jeden pyszny sposób na wołowinę w książce Jamiego Olivera "5 składników". Rodzinka orzekła jednogłośnie, REWELACJA! Gulasz z pieca, z papryka 3 papryki, każda w innym kolorze
Dzieje kuchennej Wiewiórydrugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone z rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię