potrawka - 1752 przepisów (strona:66/117)

Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką 117

przez 10-13 minut. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę, upieczonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo do potrawki można podać bagietkę, ugotowany na sypko brązowy ryż  lub kaszę. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami 135

można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 7 minut (kasza będzie jeszcze gotowana w potrawce).  Po ugotowaniu mieszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy na średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w półtalarki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy

Moja Mama Gotuje
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami 142

ugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.  Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Zimowa potrawka z dynią 151

grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza." Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie). Witaj Grudniu! :) Zimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej

Moja Mama Gotuje
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 130

jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu.  Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie.  Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat.  SKŁADNIKI :  500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa duszona z bakaliami 123

Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej

Pobite gary Barbary
Curry z kurczaka 225

puszkę (400ml) mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i redukujemy mniej więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem gotowego ryżu z warzywami, może być jednak tradycyjny. Do potrawki dodajemy niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy. Na patelni podsmażamy sezam, którym posypujemy gotowe

MarcinChef
Potrawka z indyka z marchewką 136

Pyszna i szybka potrawka z drobiu. Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól. Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa meksykańska wg Aleex 194

mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać. Moja była dość gęsta, jak potrawka, ale może być rzadsza. 7. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować. Dodać szczyptę cukru. Doprawić. 8. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. 9. Podawać gorącą zupę posypaną zieloną natką pietruszki. Smacznego

W mojej kuchni
Ulubieńcy stycznia 129

wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się

wegujemy
Potrawka z kurczakiem i kaszą bulgur 240

kurczaka 1 mała cukinia 20 dkg pieczarek 1 cebula 250 ml domowego przecieru pomidorowego sól, pieprz curry słodka i ostra papryka czubrica czerwona 1 szklanka kaszy … Czytaj dalej Potrawka z kurczakiem i kaszą bulgur

czarrna od kuchni
Ryż z mleczkiem kokosowym 132

ściereczkę i schować „pod pierzynę”, czyli po prostu pod kołdrę (jest to stary sposób na gotowanie ryżu, ale naprawdę bardzo skuteczny). Ryż „dojdzie” i będzie idealnie ugotowany. Podałam z potrawką z kaczki z pomarańczami. zastawa

królestwo garów
Pasztet: gotowany indyk z bulionu 191

razie potrzeby można mrozić. Pasztet: gotowany indyk z bulionu to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw po sporządzeniu bulionu. Z reguły pozostałe mięso zalewamy żelatyną lub robimy potrawkę zaciągając całość zasmażką. W tym przypadku, możemy przygotować dietetyczne smarowidło do kanapek. Polecam spróbować także inne pasztety: Pasztet sojowy z grzybami Pasztet zielona soczewica z porem

Pij soki wyciskane
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 200

się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania