potrawka - 1752 przepisów (strona:57/117)

Danie jednogarnkowe - szybka potrawka z pieczarkami i parówkami 195

bądź jeżeli wolimy chrupiące, dodajemy przecier, pieczarki wraz cebulą i czosnkiem i podsmażone parówki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba doprawimy jeszcze wszystko. Potrawka najlepiej smakuje jak się "przegryzie

W Moim Magicznym Domu
delikatna kasza z warzywami 154

warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości podgrzać sobie jedzenia.  Składniki: mała cukinia żółta mała

Gotowanie z pasją
delikatna kasza z warzywami 145

warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości podgrzać sobie jedzenia.  Składniki: mała cukinia żółta mała

Gotowanie z pasją
Makaron z cukinii z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami 203

także: Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym pierś z kurczaka pomidory brokuły Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka suszone pomidory cukinia Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami pierś z indyka szpinak pieczarki

Fit&Fast Kitchen
Sałatka ziemniaczana z bobem na ciepło 161

Czas bobu nastał, nastał zatem czas na sałatki, potrawki i rozmaitości z bobem. Szukajcie przepisów w zakładkach na blogu albo pod linkiem: bób . Dziś sałatka na ciepło, idealna na letni obiad, gdy cieplej i gdy chłodniej, polecam. Sałatka na ciepło z ziemniakami i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak z ananasem i pomidorkami wg Pascala 177

dodajemy kawałki ananasa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Podajemy z przygotowaną „potrawką”. Źródło

Smaki Na Talerzu
Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy 169

albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy, który dziś na blogu, pochodzi z książki „Everyday cooking

Cooking for Emily
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 155

morzu tłuszczu- oczywiści podane z frytkami lub co gorsza jako paluszki rybne (kto to w ogóle je?). Dziś prezentuję Wam przepis na danie właśnie z dodatkiem ryby w formie potrawki curry ze szparagami, pomidorkami i groszkiem oraz świeżym tymiankiem, który niestety już wyzionął ducha. W każdym razie - jest to proste, sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś na diecie

Mango Papaja
Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 159

przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu :) Polecam Wam bardzo! Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szakszuka 173

Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną

Moja Delicja
Potrawka z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami 160

Prosto, tanio i szybko. Zapraszam na potrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:).  500g mięsa mielonego  2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku  500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy

Szefowa kuchni
rosół z lanymi kluseczkami 248

moim domu. No może w 90%, bo czasami zastępuje go żurek. Jednak obie potrawy mają to do siebie, że świetnie rozgrzewają. Wczoraj zaczęłam kombinować, jak uniknąć pomidorowej i potrawki w poniedziałek. Wymyśliłam, że zrobię cienki rosołek...ale jak? Wyciągnęłam jedną ćwiartkę z kurczaka, dodatki jak do rosołu: marchew, pietruszkę, kawałeczek selera i pół liścia kapusty włoskiej, lubczyk i podlałam

Pieprzyć z Fantazją
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 154

jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty

kulinarne odsłony pati
Pomidorowy ryż z jajkiem w koszulce 169

trzech podstawowych składników – ryżu, passaty pomidorowej i jajka – które zazwyczaj mam pod ręką, jest to zatem u mnie awaryjna opcja kiedy nie mam czasu na uzupełnienie lodówki. Przygotowanie potrawki jest dziecinnie proste, jedyny problem może stwarzać jajko w koszulce. Ale praktyka czyni mistrza ;) w razie kłopotów sadzone też da radę :P POMIDOROWY RYŻ Z JAJKIEM W KOSZULCE Czas przygotowania

HealthyCreations
Rybka w rozkosznie chrupiącej, ziołowej panierce 216

Ryba w panierce wcale nie musi ociekać tłuszczem, jak jawi się to niektórym orędownikom hiper zdrowego jedzenia. Ja sama na co dzień wybieram rybę pieczoną w całości, albo w potrawce, ale nie da się ukryć, że w panierce też lubię i z chęcią kuszę się na taką smażeninę od czasu do czasu. Panierka może być świetnym dodatkiem, wnieść w danie

Pichceniomania