Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu
Kardamonovychwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią
Kardamonovysoczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu. Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł no no! Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie w śmietanie lub bardziej na słodko
Zasmakuj KuchniFlatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany
HealthyCreationsdaniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Tak jest w kontynentalnej Europie i USA. W Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska
Niedzielny kucharzmaśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany. Na końcu dodaj świeży tymianek, namoczoną ale odcedzoną żurawinę oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Składniki dokładnie wymieszaj. Można jeść
Mango Papajadlatego też po zjedzeniu kilku takich kotlecików będziecie czuć się najedzeni. Gorąco polecam wypróbować kotleciki z soczewicy, są po prostu przepyszne! A jeżeli lubicie czerwoną soczewicę to polecam także potrawkę z czerwonej soczewicy z marchewką lub zupę kokosową z czerwonej soczewicy . Kotleciki z czerwonej soczewicy Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku
Codzienne Gotowanieobiad. Problem polegał na tym, że tabory z prowiantem utknęły gdzieś po drodze. Kucharz wszedł do Marengo, złapał co było pod ręką i w ciągu pół godziny przyrządził legendarną potrawkę z kurczaka w pomidorach z grzybami i rakami. Tyle legenda. Badacze tematu udowodnili, że danie nie mogło powstać pod Marengo, bo nie było tam składników występujących w potrawie, poza
Niedzielny kucharzmożna zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem, ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy kolejne
Cztery FajeryPrzepis na wegańskie chilli z batata i fasoli. Pomidorowa potrawka bez mięsa i nabiału, co prawda z odrobiną miodu (ale można go zastąpić syropem klonowym). Pyszna alternatywa dla chilli con carne, nie tylko dla wegan. Wegańskie chilli? Pomyślicie, że oszalałam. A ja zwyczajnie zostałam uwięziona w domu z ograniczoną ilością składników. Tak, nie przejęzyczyłam się. Uwięziona. Odprowadzając do szkoły Milenę
Dietologgarnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do potrawki. Dusimy jeszcze przez 5 minut
Szefowa kuchnimanioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie. Zrobiłam z manioku potrawkę , placki z manioku , zapraszam do skorzystania z pomysłów. Dziś pulpety, pieczone w piekarniku, bez dodatkowego tłuszczu czyli zdrowe, a do tego pyszne i pożywne. Zachęcam do spróbowania. Maniokowe pulpety . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezmył. :( Niestety. Dwa tygodnie minęły jakby z bicza strzelił i już w poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz / zapiekankę z poniższego przepisu. Zainspirowałam się przepisem na potrawkę z mięsem i warzywami ze strony zszywka.pl . Pieczony gulasz z karkówki Przygotuj naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, kuchenną ściereczkę lub ręczniki papierowe. Przygotuj składniki
blog.moje-pasje.infolekko orzechowy smak. Świetne też łączy się i wchłania inne smaki, dlatego dobrze czuje się w towarzystwie przypraw. Dzisiaj proponujemy Wam lekką, niebywale prostą, a przy tym nieziemsko smaczną potrawkę z soczewicy. Testowaliśmy ją na zagorzałych mięsożercach i zebrała najwyższe noty. Tajemnica tkwi w sosie, bogatym w smaki przypraw, które zawiera. Jest ich dużo, warto dać wszystkie, bo świetnie się
Niedzielny kucharzpodlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu dodajemy plastry topionego serka oraz starty na małych oczkach żółty ser. Potrawkę dusimy jeszcze kilka minut aby całość ładnie połączyła się z serem
VioletoweKucharzenie