wykorzystać pozostałe resztki z rosołu/zupy), słodka, gotowana marchewka, zielony groszek plus sos na bazie masła i rosołu... Oto maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli potrawka z ryżem, gotowanym kurczakiem, marchewką i groszkiem 😋 Pamiętacie? Jedliście? 4 porcje: * ryż- 150 g * gotowane mięso z kurczaka- 600 g * marchewka- 2 duże * groszek mrożony- garść * rosół/bulion-
Kraina Miodem Płynącaudoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety
blog.moje-pasje.infokostkę, podsmażam na oleju wraz z przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do kiełbasy, duszę aż woda niemal całkowicie wyparuje. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i miksuję, dodaję do potrawki wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami, duszę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję zasmażkę, mieszam i jeszcze chwilę gotuję. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku
JejKuchniadlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto. Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie
Chilli Czosnek i Oliwaoczy z kolei wspaniałymi widokami. Pójdźmy za ich przykładem. Kurczak, suszone owoce, oliwki, kapary - ten zestaw bardzo mi się podoba. Połączenie zdecydowanych smaków słodkich i słonych. Coś w rodzaju potrawki ze śladową ilością sosu winnego. Krzepiące, pachnące, słoneczne danie - smacznego! :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 1 szklanka mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, figi...) 200 ml białego wina
zadanie-gotowaniesojowym i miodzie 9.Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami 10. Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 11. Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 12. Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem 13. Kurczak z ryżem i warzywami
VioletoweKucharzenieostrym sosem. Postanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek. Marchewkę
Kryzysowa Książka Kucharskazamiast kaszy jaglanej jest gorąca woda, która topi lód. Zapewne ma to symbolizować topniejące pieniądze :) W każdym razie, jeśli ktoś chciałby ugotować sobie taką broń, to polecam moją potrawkę jaglaną. Zawsze warto ugotować doprawione danie, bo nigdy nie wiadomo do jakich celów zostanie użyte :) Składniki: - kasza jaglana - marchewka - koperek Wykonanie: Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy zmięknie wyciągamy
Kryzysowa Książka KucharskaRatatouille jest specjałem z południowej Francji, a zwłaszcza z Nicei, chociaż ma swój odpowiednik również w innych państwach śródziemnomorskich. Touiller oznacza rzucać, a nazwa ratatouille odnosiła się początkowo do potrawki przyrządzanej z resztek. Istnieje wiele sposobów przyrządzania ratatouille, wśród nich niektóre są naprawdę skomplikowane. Zawsze jednak do sporządzenia tej potrawy niezbędne są papryki, pomidory, bakłażany i cukinie . Ja sobie trochę
Kryzysowa Książka Kucharskaszczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne Gotowaniedomu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Indyjska Potrawka Warzywna autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się rozpuści i lekko zrumieni
Dzieje kuchennej Wiewióryczas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko
Pobite gary Barbaryczym przełóż kalarepę (bez wody z gotowania). Wymieszaj i duś chwilę podlewając odrobiną wody z gotowania by mąka z cebuli się rozkleiła i powstał sos. Dopraw potrawkę solą i pieprzem do smaku. Układaj kalarepkę na talerzu razem z kotletem i kaszką. Udekoruj kwiatami szczypioru. Tak podana jarzynka smakuje wszystkim moim domownikom i jest bardzo zdrowa
Gotuj Sam!Często zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka
To co kocham