zdarza się Wam, że podczas gotowania zupy zostaje mięso, z którym nie wiecie co zrobić? U mnie najczęściej w takiej sytuacji drugiego dnia na stole pojawia się potrawka z kurczaka. Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą
ChilliJemyBrak wolnego czasu .. i tak oto powstała szybka i smaczna potrawka.. makaron 1 łyżka masła pieczarki cebula parówki sos cygański papryka sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,zahartować zimną wodą,Przełożyć do miski ,dodać masło i wymieszać.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem
Moje domowe kucharzenieIdealne dla dużych i małych. Mięciutkie i soczyste mięso rozpływa się w ustach :) Bardzo sycące danie idealne na zimne dni. Zapraszam! Potrawka z indyka z kukurydzą. Składniki: 500g fileta z indyka 1 duża puszka kukurydzy konserwowej margaryna lub masło garść poszatkowanej pietruszki szczypta bazylii lub poszatkowane kilka liści około 1 szklanka bulionu 2/3 szklanki śmietany 2-3 łyżki
Tagebuch po polskuPotrawka ta jest pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu, w tym przypadku akurat indyka, ale może to być inne mięso. Proste i smaczne danie, które można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu zjeść z chlebem. 200g grzybów boczniaków 300g gotowanego mięsa z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki
https:KKuchniaMniamKupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka
Gotuj z Blue Ravenautorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka , ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie cacciatore przyrządza się z kurczaka , pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina
codojedzeniazłocisty kolor. Dodaj orzeszki piniowe, pietruszkę, pozostałą ½ łyżeczki syropu klonowego. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj 1łyżeczkę octu i pozostałą część papryki w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potrawkę dopraw solą i pieprzem oraz pozostałą1 łyżeczką octu. Serwuj w głębokich talerzach udekorowaną kruszonką z tofu. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskibrazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest
Smaki BrazyliiOdwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko
Kto ugości moich gości?znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy
Apetyczna babeczkadodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi
Weekendy w domu i ogrodzieBakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na którą przepis wywodzi się z kuchni koreańskiej i ten smak mnie urzekł. Jest doskonała a przy tym bardzo prosta, pożywna i idealna na upały gdyż według przepisu powinno się jeść ją za zimno. Jednak
sierotka maRysia w kuchnizrobiła danie to na drugi dzień - smakowało nie? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bo mi bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka z kurczaka w stylu arabskim Składniki: 3 duże marchewki pierś z kurczaka ząbek czosnku pół cebuli 3/4 szklanki kus kus sól, pieprz papryka słodka harissa masło Do dzieła! Gotujemy marchewkę
sierotka maRysia w kuchniwrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnie przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy do niego mleczko kokosowe. Gotowe!!! Kurczaka podałam z kaszą kuskus ale równie wybornie będzie smakował z ryżem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni