przeziębienie.. Eh.. Jeszcze tylko podam coś na blogowy obiad i zakopię się w łóżku.. Trzeba wyleżeć.. Dzisiaj moja ulubiona potrawa obiadowa czyli kurczak w potrawce. Składniki 3 kurze ćwiartki lub inna część mięsa z kury (ok. 1 kg) 1 puszka pomidorów krojonych Woda na wywar, Sól , pieprz, listek laurowy, majeranek i inne zioła
Na słodko lub wytrawnieprzeszkadza mi ziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie
W kuchni Karmel-itkiwarzywem biedoty. Do dzisiaj w Irlandii, Wielkiej Brytanii, czy krajach skandynawskich jest bardzo ceniona. Podawana na ciepło – pieczona, w formie frytek lub jako dodatek do zup, czy różnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać, że brukiew należy do warzyw, którego nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy (do tej grupy należy też, między innymi, kukurydza, bataty, kiełki bambusa). Spożywana z umiarem
mojewypiekiinietylkowarzywom. Warto o tym pamiętać i kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, załadować koszyk z zakupami po brzegi warzywami, a potem gotować je na różne sposoby. Jako zupy czy zwykłe potrawki. Dodatek kuminu, curry, kolendry wyczaruje z nich coś nowego. Zdecydowanie trzeba eksperymentować! Składniki 600g ziemniaków pokrojonych kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej
W kuchni wieczoremdrugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz
W kuchni wieczoremLekki i smaczny posiłek. Przygotowana w ten sposób pierś z kurczaka jest pyszna i soczysta. Moja propozycja podania: Kasza, na nią nałożona potrawka z kurczaka, do tego sałata z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę pietruszka zioła prowansalskie oliwa do smaku: pieprz, sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka umyć
Passions hobbies lifeMoqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro. Jak się powszechnie mówi, najlepsze przepisy powstają z potrzeby. Dzisiejsza potrawa to wynik tego co znaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!! Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej
Smaki Brazyliiszczupłej sylwetki-100 g ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doprawimy innymi przyprawi wychodzi w smaku dość nijaki. Jednak nie jest to ser przeznaczony do jedzenia na kanapce, ale jako idealna białkowa wkładka do indyjskich sosów i potrawek. Składniki potrzebne do podstawowego przepisu to mleko i sok z cytryny. Ja jednak wolę ser jeszcze minimalnie przyprawić. Przedstawiam Wam więc przepis na trochę podrasowaną wersję paneera, żeby nie było zbyt nudno
W kuchni wieczoremtroszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa brzmi egzotycznie ( mój syn stwierdził że oznacza zapewne twardy sandał :) ), ale w rzeczywistości to placek chlebowy z potrawka warzywną. Składniki: LAWASZ: 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki letniej wody ADŻAPSANDAŁ bakłażan 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1/2 cukinii 4 pomidory 2 cebule
Magiczna kuchnia DariiSzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli
Kuchnia Ellieryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu wymieszać, by potrawka nie przywarła do dna patelni. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Na koniec dodać oliwki i tymianek. Dosolić do smaku
W kuchni wieczorememitowanego przez BBC. LITTLE PARIS KITCHEN: COOKING WITH RACHEL KHOO from Plum Pictures on Vimeo . Kiedy przeglądałam Małą paryską kuchnię po raz pierwszy, przypomniałam sobie o sławetnym ratatouille. Potrawce, która jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę
W kuchni wieczoremJest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to po prostu smażone warzywa. Ja bardzo polubiłam warzywny gulasz ajapsandali za jego prostotę. Lubię proste, nieprzekombinowane smaki. Potrawkę nauczyłam się robić w gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację .) Świetne
Poezja smakuPolonesa nie mogła już więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek. Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy
Smaki Brazylii