jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany. Poeksperymentowałam z imbirowo-cytrusowym
Buniabaje w kuchniChicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibyć nudne. A , że często gotuję zupy na kurczaku ( w zasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane
Buniabaje w kuchnichwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje. Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCoraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba. Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne Przygotowanie : Fasolę
Magiczne Życie Martytrochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą
Magiczne Życie MartyKONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca
W kuchni Karmel-itkimamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimarnować jedzenia, a kiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak
W kuchni Karmel-itkiminut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanastępnie podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cukinią i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Całość podduś razem z pomidorami z puszki, do miękkości mięsa. Potrawkę podawaj z kaszami - ugotowanymi zgodnie z zaleceniami na opakowaniach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKrólik po chłopsku. Niemiecka i polska kuchnia słynie z dań z królika. W tym przepisie połączono delikatne mięso królika z marchewką i boczkiem. To danie jednogarnkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBigos z cukinii Zaskakująco pyszne danie! I to jednogarnkowe. Szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem. Polecam!
Blog z Apetytem