Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 169Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Dziś pyszna potrawka rybna z dodatkiem suszonych śliwek. A co ze śliwkami? czy są zdrowie? Pomimo, że są dosyć kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to są pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów, dając uczucie sytości i przyspieszając metabolizm, Składniki: ½ kg filetów rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy
Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy manny 179Kasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować
Tradycyjna Kuchnia
Bób smażony z cebulą 139Kolejna pyszna potrawka z bobem w roli głównej Składniki: 40 dag młodego bobu 1 cebula 1 szklanka oliwy sól do smaku pieprz cukier sok z cytryny do smaku kilka listków mięty Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Bób umyć, włożyć do oliwy z cebulą, dodać posiekaną miętę, sól, pieprz, cukier
Tradycyjna Kuchnia
Kukurydza po Gruzińsku 178Szybka potrawka- sałatka z kukurydzy, z słodkim akcentem Składniki: 1 puszka kukurydzy ½ szklanki orzechów włoskich 10 dag rodzynek lub żurawiny 1 łyżka masła ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru sól do smaku Wykonanie: Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Dodać rodzynki, posypać cynamonem i chwile poddusić. Następnie połączyć z kukurydzą, cukrem i odrobiną soli do smaku
Tradycyjna Kuchnia
Kurczak po włosku w warzywach 176Pyszna i pożywna potrawka z kurczaka, w towarzystwie pomidorów, papryki, kukurydzy i pieczarek. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 10 pieczarek sok z cytryny olej do smażenia pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Wykonanie: Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać olej
Tradycyjna Kuchnia
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 149przygotowania 6. Jakie kolory przeważają w wystroju Twojego pokoju? fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 234uwielbiam, i którą należy podlewać bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje
Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z salami na sposób węgierski 210danie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski
Kulinarna Pokusa
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 228Makaron pełnoziarnisty Fusilli Green Spoon to pełnia smaku polskich zbóż. Smak i forma zostały uwolnione przez mistrzów tradycyjnego młyna, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Dodaj jarzynowej potrawki, posyp brokułami. Kulminacyjny moment- skrop całość wyjątkowym olejem rzepakowym tloczonym na zimno Green Spoon, który posiada głęboki i wyrazny smak z nutką orzechową. Podawaj z parmezanem w listkach. Danie
Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z kurczaka z papryką 154Doskonały i szybki sposób nie tylko na niedzielny, ale również na codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje. Ja ją lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania :) mało roboty, a potrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka
Kolorowy Przepisownik
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami 171sięgałam, aby je zerwać, a z ziemi zbierać nie chciałam, bo w większości były robaczywe. Wdrapałam się więc na tą suchą śliwkę :D A Mąż po powrocie jedząc potrawkę zapytał czy aż trzeba było konkursu, żebym mu częściej kaszę gryczaną gotowała :D bardzo ją lubi, ja zresztą też, ale jakoś tak zawsze wychodziło, że do obiadu były ziemniaki, makaron... Zawstydził
Kolorowy Przepisownik
Potrawka a'la chińska 171Coś na chińską nutkę znów... Tym razem "bawiłam się" w przystawki ryżowo-porowe (wkrótce pokażę) i zostało mi farszu, dorobiłam więc więcej i przesmażyłam na potrawkę - była kolacja na ostro :) bardzo szybka zresztą :) Składniki: 150 g ryżu Arborio 15 g grzybów Mun 1 marchewka 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
Kolorowy Przepisownik
Nietypowe "sushi" 144myślę, że okazja się znajdzie) to farsz dodatkowo bym doprawiła, ale wyglądem chciałabym takie same. To właśnie z tych przekąsek pozostało mi farszu, który dorobiłam i przerobiłam na tą potrawkę . Przepis wyróżniony w "Co na obiad?" serwisu Gotujmy.pl Składniki: 1/2 szkl. ryżu 4-5 grzybków mun 1 duża marchewka 2 duże, grube pory sól pieprz Dekoracja: szczypiorek świeża natka pietruszki
Kolorowy Przepisownik
Potrawka z kurczaka 187Bardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem
Milion Smaków
Królik w potrawce 132Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem
Milion Smaków