składzie przyprawy do gyrosa doczytałam się obecności rozmarynu, uznałam, że zwiększenie jego ilości nie powinno w niczym zaszkodzić. Nie zawsze takie eksperymenty smakują wybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa
Kuchenne zapiski Edytymożna sobie poradzić. Poza tym posiada same zalety: jest lekkostrawna, niskokaloryczna, można ją przyrządzic na mnóstwo sposobów, no i oczywiście często kupić po przystępnej cenie. Moja potrawka, to bardzo duża porcja smacznego, lekkiego jedzonka :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak smaczne, że po wziętych dokładkach, niewiele go już zostało. Ja podałam z grubą kaszą jęczmienną perłową, ale równie dobre będzie z ryżem, makaronem, czy ziemniakami :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydomowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli, ciecierzycy, kalafiora, cukinii, papryki i pieczarek, podana z chlebem pełnoziarnistym
breakfast of dreamsnajlepsze na świecie placki :) I przy okazji rozmroziłam pierwsze maliny...zima coraz bliżej :( A jeśli już o zimie mowa - zapraszam po przepis na pyszną, wegańską i bardzo rozgrzewającą potrawkę :) Klik na zdjęcie lub TUTAJ
breakfast of dreamsznajdziecie tam dużo zdrowia i przede wszystkim...coś pysznego! ;) Ten krem powstał z ciecierzycy która została mi po bezach . Chciałam zrobić z niej cos innego niż burgery czy potrawkę. To połączenie wyszło obłędnie i krem zniknął w oka mgnieniu ;) Mimo, że w szafce miałam Nutellę to jednak zamiast tam - ciągnęło mnie do lodówki po krem z ciecierzycy ;) CZEKOLADOWY KREM
chili & sugarsobie sprawę, że niektórym z Was nie będzie się chciało tyle czasu stać przy garach. Rozumiemy to :) A wkrótce kolejne przepisy z użyciem tych esencji. W kolejce czekają: do potrawki z kurczaka, do sosu pieczarkowego, do sosu pieczeniowego jasnego i ciemnego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturejednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko
Kuchenna Kontrrewolucyawrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Całość przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy z niej zrezygnować) i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu. Przekładamy na talerze i posypujemy startym
My simple kitchenOprószamy mąką aby wszystkie kawałki wątróbki były równomiernie obtoczone i podsmażamy na osobnej patelni. Gdy wątróbka będzie gotowa przekładamy ją do garnka z marchewką. Wsypujemy groszek i dokładnie mieszamy. Potrawka powinna dość zgęstnieć (od mąki z wątróbki). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz keczup. Smażymy całość jeszcze parę minut często mieszając, aby nic się nie przypaliło. Doprawiamy solą i pieprzem
My simple kitchenSmaczna potrawka kapuściana, z mięsnym wkładem w postaci wieprzowych pulpecików. Składniki: 25 dag mięsa wieprzowego mielonego, 1 bułka, 1 jajko, 1 główka młodej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 litr bulionu rosołowego, 4 pomidory, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce i ugotować w bulionie
Tradycyjna Kuchniapieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania
My Chcemy Jeśćobserwujących 17 postów 44 , 695 wyświetleń najpopularniejsze posty : Smoothie malinowe Makaron z kurczakie m i cukinią Zielona potrawka z kurczakiem Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie MartyRyby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Dziś pyszna potrawka rybna z dodatkiem suszonych śliwek. A co ze śliwkami? czy są zdrowie? Pomimo, że są dosyć kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to są pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów, dając uczucie sytości i przyspieszając metabolizm, Składniki: ½ kg filetów rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy
Tradycyjna KuchniaKasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować
Tradycyjna Kuchnia