Mięsny wtorek Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany
Codzienne Gotowanieszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy
słodki bratekDania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania następnego dnia. Dziś pyszny gulasz, który chodził za mną od kilku dni. Opcja podania dowolna... U nas podany z pieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na cukinię rozpoczęty. Cukinię uwielbiam, bo jest chrupiąca, zielona, przepyszna na surowo. Nie wyobrażam sobie sezonu cukiniowego bez potrawki śródziemnomorskiej. Jest banalnie prosta w wykonaniu i tak pyszne, że palce lizać! Do dzisiejszego obiadu duszone warzywa podałam z bulgurem, który gotowy był w ciągu kilku minut. Zaletą tego dania jest to, że smakuje wybornie na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchnianieobecność w reszcie sportowych dyscyplin. Jeśli wolą oglądać Bollywood i zajadać aromatyczne dania - ok! ;) Jednym z takich aromatycznych indyjskich dań jest dal. Dal to rodzaj gęstej warzywnej potrawki na bazie rozgotowanej soczewicy, lub innych strączkowych. Potrawa tania, łatwa w przyrządzeniu i sycąca. Może mieć setki wariantów i w połączeniu z ryżem lub chlebkiem chapati stanowi podstawę wyżywienia ludu Indii, Bangladeszu
zadanie-gotowaniekolację nie było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał
Dzieje kuchennej Wiewiórysię pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wo
Cooking Monsterlodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy
cool and mintySkładniki: 2 filety z udek kurczaka 2 cebula 40 dkg fasolki szparagowej 3 pomidory 1 marchewka 4-5 ząbków czosnku 2 papryczki kajeńskie sól, pieprz … Czytaj dalej Ognista potrawka fasolkowa
czarrna od kuchniUwielbiam cukinię. Za jej wspaniały delikatny smak i wielorakość zastosowania. Można robić z niej zapiekankę , podać z pysznym farszem , czy zrobić z niej potrawkę . Teraz przyszła kolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam. Składniki: 3 młode cukinie 4 pomidory 2 cebule 25 dag boczku 2 litry bulionu 30 dag makaronu
Pobite gary BarbaryOstatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze
wegujemyChilli con carne to danie kuchni Tex-Mex, zazwyczaj nie dodaje się do niego kukurydzy, ale ja jestem fanką tego złocistego warzywka i lubię jego słodkawy smak w ostrej potrawce. Chilli to nie tylko świetne danie rozgrzewające, ale mega szybki pomysł na obiad. Można podawać je tradycyjnie z ryżem, tortillą lub tak jak my - z pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej
Cooking MonsterNadal pozostajemy w klimatach arabskich. Dziś chciałabym zaproponować potrawkę z ciecierzycy . Ciecierzyca stanowi bardzo ważny element tej kuchni i można spotkać ją w bardzo wielu potrawach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, w związku z czym idealnie nadaje się ono na późny obiad robiony w pośpiechu. Składniki : 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki
Codzienne Gotowaniemiękkości. Na końcu dodajemy przecier i ajvar, doprawiamy do smaku. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest za rzadki wtedy potrawkę możemy delikatnie zagęścić mąką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.