chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli. skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko
Wypisz WymalujSzybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie składniki użyte do tej potrawy mam w domu -wystarczy kilkanaście minut i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie. Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem i pomidorami, a tym razem pora na wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem kokosowym. Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 4 kostki mrożonego szpinaku (brykiet) 500 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru
Fabryka pomysłówGotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd. Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj chcę się z Wami podzieli moim pomysłem na obiad z kurczakiem w roli głównej. Potrawka z kurczaka to danie, które zawsze się udaje, można je łatwo modyfikować, zgodnie z własnymi preferencjami i niemal nigdy nie smakuje jednakowo. Moja dzisiejsza wersja tego dania jest z pieczarkami, ale wyśmienicie smakuje np. z brokułami, papryką lub innymi dodatkami, jakie przyjdą
Taste Of My Dayogniu bez przykrycia dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą do smaku przyprawić pieprzem i maggi szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębył przygotowywany w socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę ( Eintopsonntag ), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo , czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille . Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl
Kitchens AlphabetPisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować potrawy regionalne
Kulinarny karnet Christopherajuż ten czas, kiedy z szafy wygląda cieplejsza kurtka, a trampki sygnalizują, że wypadałoby poszukać glanów. To już ta chwila, kiedy na stoły wkradają się rozgrzewające zupy i potrawki. To już ten moment, kiedy tak bardzo odczuwam brak czyjegoś ciepła. ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. /własny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży
W kuchni Karmel-itkiświecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona
Kolizje Smakówtraktując to jak prawdziwą sztukę. Książka została podzielona na rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone w białym winie i koniaku, La Vignarola - potrawka żony winiarza, Carciofi alla Giudia - rzymskie karczochy po żydowsku) Abruzja (np. Agnello Piccino, Piccino, Piccio - delikatna, delikatniejsza, najdelikatniejsza jagnięcina po słońcem, Il Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa
Brzuszki ŁakomczuszkiPonętny zapach unosi się w całym mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm, samozachwyt czy samouwielbienie. Po prostu te burgery są fenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego. I sezonowe, gdyż
W kuchni Karmel-itkimiędzy czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPotrawka z kaszy to pomysł na szybki, tani, smaczny, ale i wartościowy obiad. Do zrobienia w kilka chwil, nawet gdy mamy niewiele czasu. Ja tym razem użyłam kaszy w 6 minut Sonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;) Składniki dla 4 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko ) 2 małe papryki 2 małe cukinie
Ze smakiem i z pasjąkwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi trendami. W pewnym jednak momencie został zapomniany...ale nie wszędzie. W Iranie to jeden z bardziej charakterystycznych dodatków do ryżu czy potrawek. W języku perskim berberys to "zereshk" (czyt. zereszk). Najpopularniejszym daniem jest Zereshk Polow, czyli ryż z berberysem i szafranem. Berberys stosowany jest w medycynie tradycyjnej: ma bardzo dużo witaminy
Przepisy Aleksandry