zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę(...)dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę
Kolizje Smakówmięsa z kurczaka (u mnie – mięso z uda) 220 g makaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content(...)pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy warzywa i mięso. Ser ścieramy na tarce. Podsmażamy mięso
Proste-przepisy.plwody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania. Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry. Warzywa z woka 3 cukinie 4 marchewki 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta 1 łyżka klarowanego masła Cukinie, marchewki obieramy - kroimy w półplastry. Pora kroimy w pół-talarki
Kuchnia smakówPrzepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na szybką i smaczną sałatkę ryżową z tuńczykiem i serem wędzonym. Składniki: woreczek ryżu parboiled puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) puszka kukurydzy por ok 150g wędzonego sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnezapachami, a opakowanie stanowi skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami. SKŁADNIKI: ( 4 roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy(...)marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut. W tym czasie na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, pora i startą marchew – doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na mięso nakładamy farsz, zwijamy ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut
Ostra na Słodkostrony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną(...)Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę
Kolizje Smakówstyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,4 kg żeberek wieprzowych ( chudych ) 1 spory ,korzeń pasternaku ( lub pietruszki jeśli nie mamy ) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki kawałek pora ( biała część ) 1,5 szklanki białej fasoli w typie jaś 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej cebuli ( ma inny smak niż świeża ) sól , pieprz do smaku 3-4 gałązki(...)się fasoli ( w momencie kiedy zacznie robić się lekko miękka-czasu nie podam ,bo różnie z nią bywa , najlepiej sprawdzić odławiając jedną ) dodajemy pokrojone w kostkę i obrane , marchewki, pora i pasternak . Dokładamy ziemniaki pocięte w duże kawały , zmiażdżony czosnek , suszoną cebulę , solimy i gotujemy jeszcze około 15 – 20 minut , aż warzywa zmiękną . Wlewamy śmietankę, wrzucamy mięsko ( to obrane
Ogrodnik w podróżyskładników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone(...)mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą
Codzienne GotowaniePrzepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarneserkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego imbiru 3 ziarna kardamonu 3l. wody 2 puszki kukurydzy 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka(...)kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt
Apetyt na ZieloneSałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieSkładniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej(...)oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka
Moja Galeria SmakuPrzepis na prostą i smaczną sałatkę, która zrobi furorę na wielkanocnym stole. Składniki: 5 jajek 2 podudzia wędzone z kurczaka puszka groszku biała część pora 5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy na sitku. Por i ogórki kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki
e-PrzepisyKulinarne