jedna z najpyszniejszych surówek na bazie pekinki. Z pewnością i Wam posmakuje. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duży por 1 duże jabłko sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno posiekać. 2. Pora drobno pokroić. 3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Dodać majonezu, doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anibłędów udało się! Sałatka jest pyszna, a mój sekretny składnik - ocet ryżowy nadaje jej charakteru i sprawa, że jest naprawdę rewelacyjna! :) SKŁADNIKi 8 paluszków krabowych 10-12 cm kawałek pora 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie malutka puszka kukurydzy 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paluszki krabowe pokroić w podłużne(...)paski ( lub rozwinąć je i odrywać po paseczku). Pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cieniutkie paseczki, tak aby długością odpowiadały paluszkom krabowym. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, jogurt oraz ocet ryżowy. Polecam najpierw dodać 1 łyżkę, jeśli uznacie, że sałatka jest za mało kwaskowa dodać jeszcze
DefinicjaSmakuzasadzie pod każdą postacią. A dzisiaj - śledzie jako składnik sałatki. Banalny i szybki przepis! Składniki: - 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju - 1 duże jabłko - 1 por - puszka groszku konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę Zieloną część pora
Taste TherapySkładniki: 2 marchewki 1/2 dużej pietruszki lub jedna mała 1 czerwona papryka 1 cebula 4 pieczarki 3 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chilli 3 łyżki kukurydzy z puszki ćwierć pora ćwierć brokuła 1 łyżeczka sezamu 1 szklanka brązowego i czarnego ryżu( zmieszanych ) kiełki soi 3-4 łyżki oleju arachidowego Ryż przepłukać w zimnej wodzie i wrzucić do osolonego wrzątku.Około(...)szklanki wody ). Gotować 35-40 minut. Marchewkę, pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka. Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych. Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym. Dodać kukurydzę. Posypać sezamem
Jemy Pijemyszybka sałatka będzie doskonałą przekąską. Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić(...)mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Na górze ułożyć łososia. Dodać pokrojone pomidorki, por i oliwki. Doprawić do smaku. Gotowe
Jemy Pijemytrzeba coś szybko ugotować. Tym razem będzie to kurczak w sosie paprykowo-porowym z jogurtem. Danie lekkie i smaczne. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną(...)piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem. Teraz kroimy paprykę w kostkę i dorzucamy, potem pora pokrojonego na małe kawałki i na końcu marchewkę startą na tarce. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, próbujemy a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy
Kuchenne Wariacjejednocześnie te witaminki połączyć w jedno i zjeść ze smakiem to proponujemy naszą wiosenną sałatkę warzywną Składniki: - 3 ogórki - 2 pęczki rzodkiewki -10 jajek - 2 pęczki szczypiorku - 2 pory - majonez, śmietana - sól, pieprz W pierwszej kolejności warzywa myjemy i obieramy a jajka gotujemy na twardo. Najpierw pora kroimy na ćwierć plasterki i wrzucamy do garnka. Ogórki, rzodkiewki i jajka ścieramy
Kuchenne WariacjePani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby(...)garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec
Kuchenne Wariacjebułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w cienkie piórka. Wymieszać z kiszoną kapustą i doprawić do smaku. Odstawić
My simple kitchenidealny posiłek, kiedy ładna pogoda nie zachęca do buszowania w kuchni a mamy ochotę zjeść coś "normalnego". Na 2 duże porcje Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka(...)oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania
My simple kitchenSkładniki: ogórki kawałek pora papryka (u mnie jasnozielona, dlatego jest mało widoczna) kilka rzodkiewek + dressing ( TEN ) Sposób wykonania: 1. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. 2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. 3. Pora drobno kroimy. 4. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 5. Wszystko mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany dressing. Schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anizupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) Składniki: 1 por 2 ziemniaki 1 marchewka 50 g serka topionego sól, pieprz ok. 2 litry rosołu przepis tu łyżeczka majeranku 2 łyżki startego sera łyżka masła(...)łyżki śmietany 12 % Sposób przyrządzenia: Ziemniaki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, bo czają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną
pieprzny smaczekcennym źródłem błonnika, odkwaszają organizm, wspomagają leczenie infekcji i przeziębień. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie zupę botwinkę. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz(...)doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu do smaku. Zupę z botwinki podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/nalesniki-z-kasza-jaglana-i-sosem.html#sthash.XDHZCRtI.dpuf
bistro mamaskładniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka(...)pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek. Po wystudzeniu
Garniec Magaliejuż gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno(...)czosnkowe sosy)wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Mamy w ten sposób sos czosnkowy. Warstwa 1 – pora przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w drobne piórka. Sparzyć gorącą wodą, przelać zimną, odcedzić i wyłożyć jako pierwszą warstwę na dno miski. Sól pieprz i 2 łyżki sosu. Warstwa 2 – kukurydzę odcedzić i wsypać do miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać
Kulinarna Patilogia