por - 13968 przepisów (strona:169/932)

Zupa krem z dyni i jabłka. 111

połączenia ogranicza tylko kulinarna wyobraźnia i gust. Zapewne nie zawsze efekt będzie równie satysfakcjonujący, ale eksperymentowanie to fajna rzecz! Składniki: 500 g obranej dyni 1 jabłko  1 średni por 500 ml bulionu warzywnego 200 ml soku jabłkowego lub cydru 1 łyżka suszonej szałwii 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz  Wykonanie: Pora

zadanie-gotowanie
Zupa miso 255

Szybka zupa orientalna. Nietrudna do zrobienia a efekt jest zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były(...)miękkości. Marchewkę pokroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu marchewki ściągamy zupę z ognia i dodajemy miso, por pokrojony w piórka, pieprz i sos sojowy do smaku. Całość podajemy z makaronem

Mohiella
Kremowa zupa z kalarepy 137

być?”. ps. Kalarepę można zastąpić rzodkwią, wiecie tym białym wielkim mutantem. Składniki na 4-6 porcji: czas przygotowania: 30 minut (maksymalnie) około 1 kg kalarepy 2 młode pory (ewentualnie cebulę dumkę) pół puszki mleka kokosowego, czyli około 200 g (ewentualnie inne mleko roślinne 250 ml) 2 pietruszki (u mnie była to salsefia, taki wynalazek wyhodowałam w ogrodzie) łyżka chrzanu(...)Przygotowanie: Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce, a por i pietruszkę drobno pokrój. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć wszytstkie warzyw ana raz. Duś przez 3 minuty, po czym zalej wodą do poziomu warzyw (około pół litra) i gotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko

greenscarf
Sałatka Meksykańska (Sałatka z Kurczakiem i Warzywami charakterystycznymi dla Kuchni Meksykańskiej) 198

smażenia czerwona fasola (ok. 200 g) puszka kukurydzy (ok. 400 g) marchewka konserwowa (ok. 200 g) groszek konserwowy (ok. 200 g) marynowana papryka (ok. 70 g) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu (lub mniej - według uznania) pieprz   Sałatka Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do naczynia i dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej(...)wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość). Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Warzywa odsączamy z zalew. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Słodka Strona
Programy kulinarne: Biesiada na cztery pory roku 145

Biesiada na cztery pory roku to autorski program dokumentalny wokalisty zespołu disco polo Bayer Full – Sławomira Świerzyńskiego. W każdym z odcinków piosenkarz podróżuje w różne rejony Polski i opowiada o miejscowych obyczajach i tradycjach i oczywiście kuchni.Wraz z zaproszonymi gośćmi przyrządza lokalne specjały. Program emitowany jest na antenie TV Puls. Zobacz przepisy i opisy odcinków programu „Biesiada(...)cztery pory roku

WojnaNaSmaki.pl
Surówka z pekinki 180

Suróweczka..pyszna.. szybka do zrobienia. kapusta pekińska ogórek zielony marchewka por sól, pieprz majonez jogurt grecki Kapustę poszatkować, pora pokroić w pół talarki, marchewkę i ogórka obrać i ze trzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, jogurt ,doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kalarepy 119

Pierwszy raz kupiłam kalarepę. Okazało się, że najlepszym sposobem na jej przetworzenie jest surówka. Szybki i zdrowo.  1 kalarepa 1/2 pora 1/2 szklanki groszku 3 łyzki śmietany 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki soli Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce. Pora pokroić w krążki, wymieszać z kalarepą. Dodać groszek. Śmietanę wymieszać z przyprawami

Czerwony Gupik
Zupa chrzanowa 106

wykonania, wystarczą warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę.  Inspiracja. 5 ziemniaków warzywa na wywar, np. marchewki por 2-3 łyżki chrzanu  1 szklanka mleka sól, pieprz Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać litrem wody i pod przykryciem ugotować wywar. Pora pokroić

Czerwony Gupik
Zupa ogórkowa 112

sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać

Czerwony Gupik
Zupa jarzynowa 225

kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym(...)godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół. Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki

Czerwony Gupik
Błyskawiczna sałatka z makaronem 233

Sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch do szkoły czy pracy. Składniki: 250 g makaronu penne albo innego ulubionego duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy por 150 g sera wędzonego 50 g ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i papryką. Mięso podsmażamy na patelni razem z posiekanym porem. Ser ścieramy na tarce, słoneczniki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i polewamy oliwą

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka jarzynowa 133

sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę.  2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną(...)kostkę. 3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy.  Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy.  Sałatkę wstawiamy do lodówki. Można ją serwować zarówno na śniadanie

Kuchnia smaków
Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad 176

przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Peperonata Składniki : 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, jak delikatnie zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki pora, cebulę pokrojoną w kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z selera 284

modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi dodać groszek :)  Składniki: seler paski (u mnie Rolnik) słoik 1700 ml  po odsączeniu 800 g puszka kukurydzy pół pora 200 g szynki w plasterkach  ananas 250-300 g majonez ok 5 łyżek   sól i pieprz Selera odsączam, kroje (ze względu na dzieci, ja sama uwielbiam długie nitki(...)selera ) i wrzucam do dużej miski. Następnie kukurydzę i ananasa również odsączam. Kukurydze wrzucam do miski a ananasa kroje w kostkę. Pora kroje w cienkie paski, szynkę w kostkę. I zostaje tylko dodać szczyptę soli, trochę pieprzu i majonez. Ja majonezu dałam ok 5 pełnych łyżek ale każdy dodaje tyle ile mu pasuje.  Sałatka świetnie nadaję się na święta

Kuchnia Viki
Łosoś pieczony na pomidorach 146

przygotowania łososia na pomidorach potrzebujemy: pomidory malinowe (lub inna aromatyczna, delikatna odmiana) kawałki łososia (mniej więcej wielkości plastrów pomidora) gęstą śmietanę (np creme fraiche) drobno pokrojona biała część pora Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry pomidorów. Na każdym z nich układamy łososia posmarowanego creme fraiche. Na wierzchu układamy drobno pokrojoną białą część pora. Zapiekamy w nagrzanym

Szybko Tanio Smacznie