paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny pasztecik, idealny na świąteczny stół.Składniki:kurczak cały (podzielony)300 g boczku100 g wątróbkiwłoszczyzna: (jedna pietruszka. 3 marchewki, 1/2 pora)por3 kulki jałowca3 kulki ziela angielskiego2 bułki kajzerki2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałkiłyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczki pieprzugarść żurawinyWykonanie:Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy
Moje pyszne gotowaniewrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem(...)ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość
Bon Appetit Małgorzatypapierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później. Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy do marchewki. Na odrobinie oleju podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy(...)pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :)pieczoną kaczkę kroimy
Bon Appetit MałgorzatyFajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy(...)blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz. Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę
Bon Appetit MałgorzatyJest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;)Składniki:2 duże brokuły1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej śmietanysól, świeżo mielony pieprzszczypiorek1 szklanka kaszy QuinnaNa wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz(...)brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.Ziarna kaszy umieszczamy na sitku
Bon Appetit Małgorzatybiedronki)15 dag wędzonego boczku2 garść mrożonej, zielonej fasolkikilka pomidorków koktajlowychnatka pietruszkipor - zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił
Bon Appetit Małgorzatyświęta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki(...)marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw
Bon Appetit Małgorzatygrzanek1 pęczek szczypiorku do dekoracjisól, pieprz4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal
Bon Appetit Małgorzatygłówka lodowej sałaty1 czerwona paprykasiekany szczypiorekkawałek porasos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy w paski.2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek i polewamy dressingiem. Mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anipuszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3
Kuchnia domowa Anikukurydzą i rodzynkamiSurówka z kiszonej kapusty z pomarańczą Surówka z kiszonych ogórkówSurówka z marchewki na ostroSurówka z marchewki na słodko Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki z porem i jabłkiem Surówka z marchwi z żurawinąSurówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty z koperkiemSurówka z młodej kapusty z pomidorami Surówka z pomidorów i ogórków(...)Surówka z pora Surówka z sałaty lodowej i pomidora Surówka z sałaty lodowej z marchewką Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym Surówka z sałaty lodowej z paprykąSurówka z sałaty lodowej z poremSurówka z włoskiej kapusty
Kuchnia domowa Anipiec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić(...)przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać por, czosnek (1/2 główki, bez obierania) i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok 4 i 1/2 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać
Stare GaryPyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)1 liść laurowy300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprzszczypiorek i płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler
Stare Garywywaru.składniki500 g ziemniaków ( u mnie młode )ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołułyżka kminku pęczek kopru1/2 pęczka koperku ( część odłożyć do posypania zupy)mały por, tylko biała część3 łyżki śmietany 18%łyżka masłasól, pieprz do smakuprzygotowanieZiemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki.Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać(...)kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko rozgnieść praską do ziemniaków, dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną
Stare Gary