lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków,2-3 listki laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,świeżo mielona gałka muszkatołowa,pieprz i sól do smaku(...)angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić. Powstały wywar posolić, ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyprawa ras el hanout to jeden z prezentów, jakie otrzymałam od Magdy. Nie używałam do tej pory takich przypraw i na początku nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Poczytałam trochę o tej mieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny(...)użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna, pokroić w paseczki. Wielkość dowolna ;)Mięso natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej, wtedy mięso
Codzienna kuchnia niecodziennarodzaj filtra (z magnezem), breloczek do kluczy (bardzo estetyczny i ładny) oraz pięknie piszący długopis :) Z niecierpliwością, po przestudiowaniu ulotek, rozpakowałam dzbanek i zainstalowałam filtr. I od tej pory rozpoczęła się moja przygoda z dzbankiem Atri Classic mi. Jesteście ciekawi moich wniosków?Na początek garść informacji ze strony producenta:Dzbanki filtrujące ATRI o pojemności całkowitej(...)DAFI posiadają:ATEST PZHPOZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKANIEMIECKI CERTYFIKAT LGAWkłady filtrujące DAFI pasują również do dzbanków filtrujących Brita.* W zależności od jakości wody w danym rejonie.Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę. Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg, który zapobiega tzw. szuraniu przy
Codzienna kuchnia niecodziennawołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula,3 większe ząbki czosnku,1 łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki (według smaku),świeżo zmielony pieprz (według smaku),kilka ziaren ziela angielskiego,2-3 liście(...)oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i posiekany czosnek - podsmażyć i przełożyć do mięsa. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Na tej samej patelni (można dolać troszkę oleju) podsmażyć pora i marchew. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennastare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko(...)osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennabiałej rzodkwi oprócz zdecydowanego smaku zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Podobno biała rzodkiew ma też działanie odchudzające, ale może przekonamy się później.Składników jest niewiele:-biała rzodkiew-marchew-por-jabłko-majonez-przyprawa warzywkoIlość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść.Proporcje można dobrać dowolnie.My proponujemy porcję dla dwóch osób.-1/3 rzodkwi-marchewka-1/4 jabłka(...)kilka cm pora-łyżka majonezu-warzywko do smakuDo wykonania mamy tylko kilka czynności:-obrać składniki-pokroić pora-zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew i jabłko-dodać majonez i przyprawę warzywko-wymieszać-zjeść Będzie smakować każdemu.Bałwanowi też smakuje:) Zjadł nam całą porcję dla dwóch osób a miał tylko przypilnować:)Smacznego
Maminek kulinarnyprzez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek selera-kawałek pora-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu na opieńki w zalewie octowej)-150 ml gęstego jogurtu naturalnego-3 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku(...)Seler ścieramy na grubych oczkach,pora drobno kroimy,śledzie kroimy na kawałki. Wszystko wkładamy do jednej miski.W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą)i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy.Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki.Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki
Maminek kulinarnyKaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe.Składniki:-2 krupnioki-1 cebula-kawałek pora-10 dkg pieczarek-2 jajka-1,5 szklanki mąki-szklanka ciepłego mleka-1 dkg drożdży-przyprawa warzywna-pieprz-olej Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,drożdży i łyżeczki mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-pora w półplasterkicebulę(...)pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody. Przygotowujemy ciasto.Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy.Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, następnie pieczarki i mieszamy.Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy
Maminek kulinarnyPomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek czosnku-10 dkg żółtego sera-3 jajka-szklanka mleka-1 i 1/4 szklanki mąki-1 dkg drożdży-pieprz, sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki(...)łyżeczki mąki sporządzamy rozczyn.Do reszty ciepłego mleka dodajemy jajka, pozostałą mąkę i wyrośnięty rozczyn.Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną. Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy. Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta. Na nim układamy makaron. Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta
Maminek kulinarnywersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę. Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz Kiełbasę gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy. Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki. Odsączony makaron kroimy . Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodąi miksujemy. Dodajemy
Maminek kulinarnypóźniej", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę polecam zjeść od razu po przyrządzeniu. Smacznego! Potrzebne nam są:- 2 duże lub 3 mniejsze banany- cebula- por (biała część)- 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka- zielony ogórek- cytryna- 2 kostki bulionu warzywnego- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego- po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy(...)curry- cukierPrzepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu
W poszukiwaniu inspiracjipołową, i był niezwykle udany, więc liczę na to, że i tym razem będzie miło. I że nagle, jakimś tajemniczym sposobem, nie zapomnę całego duńskiego, którego się do tej pory nauczyłam...I choć przyjęcie urodzinowe przede mną, to C. już mnie obdarował. Stwierdził, że to najwyższa już pora, abym weszła w dwudziesty pierwszy wiek, i kupił mi telefon nowej generacji(...)czyli z dotykowym wyświetlaczem.Tu muszę nadmienić, że technicznie jestem ogromnie zacofana. Do tej pory byłam szczęśliwą posiadaczką Nokii X3 (pamięta ją ktoś jeszcze...?), nie mam ipada, mp3 (czy czegokolwiek się aktualnie używa do słuchania muzyki), czytnika ebooków, ani w ogóle nic z tych rzeczy. Jestem zadowolona z mojego pięcioletniego laptopa, na którym nie chodzą żadne bardziej zaawansowane gry niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatna i aromatyczna zupa.Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn.Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu.Chętni? Zapraszam!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty;2 średnie marchewki;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;4 średnie ziemniaki;2 litry wody;3 kostki rosołoweSól;Pieprz;Natka pietruszki.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć(...)pokroić w cienkie plasterki;Pietruszkę i seler obrać.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą
Gospodyni Miejskatowarzystwie wędzonego boczku.Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką.Zapraszam i życzę smacznego!Składniki:400 g wędzonego boczku;2 średnie marchewki;1 pietruszka;1/4 selera;Biała część pora;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2/3 szklanki kaszy jęczmiennej;4 średnie ziemniaki;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody. Sposób przygotowania:Do garnka, w którym będzie(...)gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać.Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy
Gospodyni MiejskaKrupnik z kaszą jęczmienną...Gęsta, sycąca zupa.Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej.Pyszny i zdrowy początek obiadu.Zapraszam!Składniki:Duża marchewka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;5 średnich ziemniaków;100 g kaszy jęczmiennej;2,5 litra zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;Natka(...)pietruszki; Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym
Gospodyni Miejska