por - 14468 przepisów (strona:163/965)

Barszcz biały na zakwasie 265

domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe(...)łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 243

stole.Składniki:1 kg buraków;1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;2,5 litra zimnej wody;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 łyżka cukru;1 łyżeczka soli;5 liści laurowych;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1/2 łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć(...)osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia.Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Czonek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części

Gospodyni Miejska
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 306

kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody;375 ml soku z kiszonych ogórków;1 łyżka chrzanu ze słoiczka(...)natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa zabielana 283

Zup.Znana i uwielbiana przez wszystkich.W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego.Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Zapraszam! Składniki:2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 średnia cebula;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2,5 litra(...)zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki;250 g makaronu nitki.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 255

kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.Z dodatkiem złocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych(...)soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 245

Składniki:Zakwas/sok buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku(...)buraki puściły sok.Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba.Barszcz czerwony:Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami.Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry.Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 319

ószona koperkiem, zabielona śmietaną.Bogactwo warzyw przez cały rok.Zapraszam!Składniki:450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana

Gospodyni Miejska
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 231

dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu(...)pęczka koperku;Biały pieprz;Sól;1 litr zimnej wody;5 łyżek oleju.Uwagi do przepisu:Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-brokułowa 232

kalafiora i zielonego brokuła.Dodatek ziemniaków i koperku.A całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna

Gospodyni Miejska
Zupa ze słodkiej kapusty 293

papryki.Zapraszam!Składniki:1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);200 g koncentratu pomidorowego;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2,5 litra zimnej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka majeranku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)Olej do podsmażenia cebuli;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 401

mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)łyżeczki imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 233

dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe(...)olej wrzucić cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć

Gospodyni Miejska
Rosół drobiowy 310

wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku;3 suszone grzyby;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;3 litry zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Spos(...)przygotowania:Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą

Gospodyni Miejska
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 241

żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą(...)Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej

SzczyptaSmaQ
Sałatka warzywna 402

rodzicami, a to już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w sałatce jest por zamiast cebuli, a ja lubię, gdy jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka(...)mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe

Delicious Titbits