doprowadza do obłędu. Zgrana para, nie ma co! ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. /autorski;/ 1 łosoś (najlepiej uprzednio wyfiletowany) sok z cytryny sól, pieprz, mąka 2 duże pory 2 śmietanki 30% (po 375ml w kartoniku) 1,5 szklanki białego wina sok z 1 cytryny 2 łyżki mąki szklanka mleka łyżka masła klarowanego łyżka jarzynki biały pieprz do smaku(...)Łososia dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy i odstawiamy na min. kwadrans do lodówki. Pory oczyszczamy, całe kroimy w cieniutkie talarki. Podsmażamy je na maśle. Do zeszklonych porów dodajemy śmietankę, wino, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy. W mleku rozprowadzamy dobrze mąkę, dodajemy do sosu i ponowie zagotowujemy aby zgęstniał. Ewentualnie dodajemy mleka, kiedy jest
W kuchni Karmel-itkiFASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki(...)wody) oraz jarzynkę. Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aż całkowicie zgęstnieje i zmięknie. Dodajemy masło, mieszamy aż do roztopienia. Por kroimy w wąskie półtalarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy
W kuchni Karmel-itkimiał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki. Por kroję w talarki. Pomidory(...)ogórka kroję w średnią kostkę. Pęczek pietruszki siekam drobno. Por podsmażam na maśle, dodaję paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaję mięso mielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka
W kuchni Karmel-itkinawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję w półtalarki(...)również cebulę. Szklę cebulę i por na 1 -2 łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście
W kuchni Karmel-itkiwielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; / dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę(...)pora w półtalarki. Szklę cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco
W kuchni Karmel-itkiPOTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram i siekam, szklę(...)rozgrzanym oleju. Następnie kroję por w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli z porem i smażę razem. Wsypuję soczewicę, wlewam około 1/2 szklanki przegotowanej wody, zakrywam pokrywkę i duszę. W tym czasie dzielę brokuła na małe różyczki. W garnku soczewica wchłonie płyn, uzupełnim go, dodaję
W kuchni Karmel-itkiSAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej(...)pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć go z sosem sojowym oraz przyprawami. Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę
Zgrabne Gotowanieilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :)Składniki:- 1 słoik selera konserwowego- 1 puszka kukurydzy- 1 puszka ananasa- 1 marchewka- por- czerwona fasola- 5 jajek Sposób przygotowaniaSeler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy.Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Por opłukać
Słodkości i nie tylkopolecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :) Składniki dla 4 osób: 3 skrzydełka ( można również użyc korpusu i 2 skrzydełek ) 2 duże marchewki pół średniego pora 1 cukinia 10 dag szynki 2 łyzki masła pół pęczka koperku 1 szkl. śmietany 22 % 2 jajka sól i pieprz Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody(...)Doprowadż do wrzenia, odszumuj. Marchewki oczyśc , pokrój w plasterki. Umyj połókę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek
Słodkości i nie tylkozaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :) Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora 2 łyzki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liśc laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp(...)szczypte soli, doprowadż do wrzenia. Oczyśc marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuc do garnka z mięsem. Por starannie oczyśc, pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp krążki pora i szczyptę soli.Przesmaż , przełóż do garnka z wywarem. Dodaj ziele i liś laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka
Słodkości i nie tylkoduza marchewka 1 mala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)czasie obieramy warzywa Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku) Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy
Klaudynkowa kuchniaZupa wspomagająca przemianę materii, którą możecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam.Zaczynamy: Składniki:1 brokułmała kapusta1 papryka - zielona5-6 łodyg selera4 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytryny1 pornatka pietruszki, kolendra1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu2 ząbki czosnku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła
Smaki Edytyjajko 0,20 szt por 1 szt papryka konserwowa do smaku pieprz(...)wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku.b
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny(...)oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładelikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę(...)patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała