był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Ogórki, marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Cebulkę szklimy na patelni. Do wody (z koncentratem
Be Fit Be StrongSkładniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 por przyprawa do sałatek olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować. 2. Pora pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem. 3. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Wszystkie składniki połączyć, dodać troszkę oleju, siekany koperek i doprawić ulubioną przyprawą do sałatek. Smacznego
Kuchnia domowa AniKlasycznie w cebuli, dzisiaj u mnie w porach :) Składniki 2 plastry schabu 1 średni por 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 2 łyżki mąki masło klarowane … Czytaj dalej Bitki schabowe w sosie porowym
czarrna od kuchniroku stawiajcie na jaglaną. Tę kaszę długo traktowałem po macoszemu, ale od jakiegoś czasu chętnie i często po nią sięgam. Oto kolejna wariacja – zapiekanka z porami i brukselką. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno… Pora posiłku w tym przypadku... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuRozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku
Tureckie PrzepisySurówka Składniki: 1 por (biała część) 1 duża marchewka 1 gotowane jabłko (może być surowe) kawałek selera 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu Por pokroiłam na małe kawałki i sparzyłam wrzątkiem. Marchewkę i selera obrałam i starłam na dużych oczkach. Jabłko ugotowała i zgniotłam za pomocą widelca. Wszystkie składniki wymieszałam, dodałam miód, ocet i surówka gotowa
nietadietajakiś czas. Dlatego tak bardzo ucieszyłam się, gdy znalazłam TĘ inspirację, że z przyjemnością ją przygotowałam i zjadłam. Nieskromnie przyznam, że jest pyszna! Zapiekanka ziemniaczana z porem to naprawdę pyszne połączenie. Można dodać do niego też np. dorsza lub innej białej ryby. Jeśli ktoś nie lubi słodkiej śmietanki, z powodzeniem może zastąpić ją kwaśną Czytaj dalej... Artykuł Zapiekanka ziemniaczana(...)porem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupodane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka) 4-5 łyżek sosu sojowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić(...)woka wlać 2 łyżki oliwy/oleju. Gdy będzie bardzo mocno rozgrzany to dodać mięso. Usmażyć. Kawałki piersi z kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćsię lepiej, a także lepiej wygląda. Co równie ważne, w smaku przypomina orzechy ziemne, co sprawia, że urozmaica nasze dania. SKŁADNIKI: 1/2 dyni hokaido 1/2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora 3 goździki 2 łyżki oleju arganowego virgin BIO PLANET 500ml wody 4 łyżki amarantusa przyprawy: imbir,chili, curry WYKONANIE: warzywa obieramy , kroimy w kostkę i gotujemy w 500 ml wody(...)razem z goździkami (do miękkości) ugotowane warzywa wraz z wodą odstawiamy do wystygnięcia, wyciągamy goździki razem z porem, po czym całość blendujemy (razem z wodą) i przyprawami amarantus gotujemy w niewielkiej ilości wody- do wchłonięcia całego płynu, ok 15 min- mieszamy razem ze zblendowanymi warzywami krem odkładamy do wystygnięcia, po czym dodajemy olej arganowy, który dokładnie mieszamy z całością
healthy dreamswypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką wody(...)Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy
Kolizje SmakówSkładniki: ziemniaki (2 szt. średniej wielkości) cukinia (1/3 szt.) pieczarki (5 szt.) pomidor (2 szt.) por (1/5 szt.) fasolka szparagowa konserwowa (1 garść) sól pieprz papryka ostra oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji) woda olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą(...)nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze
Weganka gotujedaję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci pietruszki. Por również wrzucam z zieloną częścią. Najważniejszy jest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła u nas dziko w ogródku. Czas gotowania - długo, wolno i ani minuty(...)już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka gałązek świeżego lubczyku i naci pietruszki
bistro mamaPrzepis na szybki, bezmięsny obiad czyli ryż smażony z jajkiem i warzywami. Składniki: torebka ryżu por 4 jajka papryka czerwona ok 200 g mrożonki marchewka z groszkiem sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki, podsmażamy na oliwie. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i marchewkę z groszkiem. Podlewamy 1/3 szklanki wody. Jajka wbijamy
e-PrzepisyKulinarneporcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny(...)oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 8 cieniutkich plasterków boczku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy liście laurowe
W kuchni Katie