już zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko. Zalewamy małą ilością wrzącej wody
Kryzysowa Książka KucharskaSKŁADNIKI : 5-7 jajek ugotowanych na twardo 300 g żółtego sera 2 cebula czerwone lub por, biała część 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie 6-7 łyżek majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku(...)wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka
W Mojej Kuchni LubięPyszna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka. Doskonała na co dzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści
Smakołyki Asirównież przepis na orzeźwiającą pastę z awokado z BIO chlebkiem. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w oleju 2 x 150 g 3 pełne łyżki łagodnego ketchupy 2 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku 1 paczka BioChlebek Ekograhamki Sezam+Siemię Lniane 80 g Przygotowanie: Łososia odsączamy z oleju, rozgniatamy np. widelcem. Dodajemy 3 pełne łyżki łagodnego ketchupu(...)posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki tworząc pastę. Podajemy na chrupiących snack’ach (u mnie pyszne BioChlebki Ekograhamki Sezam+Siemię Lniane) lub samą, a obok podajemy snacki aby każdy mógł nałożyć porcję pasty. Smacznego
Słodkie okruszkiswoich kuchennych zapasach, no i na co mamy akurat smak... Skł a dniki: 4 gotowe tortille 2 seki kremowe np. turek, president, almette nieduża cebulka, może być kawałek pora lub szczypiorku 1 czerwona papryka (może być marynowana) łosoś wędzony (może być pierś wędzona z kurczaka) kilka listków sałaty (może być nać pietruszki, selera) Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy(...)cebulką drobno pokrojoną lub szczypiorkiem lub porem i smarujemy płaty tortilli, następnie rozkładamy sałatę, nie musi być dokładnie nią pokryty cały płat, na to układamy łososia lub plastry kurczaka, i paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Całość rolujemy i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Końcówki odcinamy, gdyż są nieestetyczne, resztę kroimy
kgwjanczewojest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenprzyda taki przepis na Sylwestra i Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis) natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz(...)sól Wykonanie: Seler, jabłko i por kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już
Quinoa Raz!przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś(...)sposób ułatwiam sobie pracę, bo nie muszę go pilnować - na pewno się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikpodobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, majonez wegański z TEGO przepisu lub śmietanka owsiana albo(...)ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie: Warzywa (marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą mieszamy z sałatką przed podaniem
Jeść, by żyć w zdrowiubrakowało, to zdecydowanie nie było TO. Poprosiłam Mamę, by wyciągnęła od koleżanki (bo to ona sałatkę robiła) przepis i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por, ale kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej:P Kiedy zrobiłam wg przepisu, moja sałatka smakowała, jak ta od Pani Bogusi i to już było To. Do tej pory jest to jedna
Smaki Na Talerzudodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -1 łyżeczka majeranku -1-2 łyżki oleju(...)pieprz do smaku Podana ilość wystarcza na dwie foremki keksowe o wymiarach 24 x 10 cm. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Udka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI: 1.5kg udźca z indyka 20 dag pieczarek Por tylko zielona cześć 150 ml wody przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, wegeta, suszona bazylia, pietruszka suszona, liść laurowy, suszona cebula PRZYGOTOWANIE: Udziec z indyka myjemy wkladam do naczynia żaroodpornego. Udziec nacieram przylrawami. Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. Nastepnie obkladam udziec. Do naczynia wkładam również ząbek(...)czosnku oraz zielone części pora. Całość podlewam ok 150 ml wody. Na koniec posypuję suszoną cebulką. Pieke pod przykryciem ok 1 godzinę 40 min. W 180 stopniach
Gotowanie Patkijest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli(...)pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały
Mienta blogBłyskawiczne danie a jakie smaczne. Przygotujcie je koniecznie teraz gdy w warzywniakach dostaniecie ładne, dojrzałe pory. Polędwiczki krótko obsmażamy, przygotowujemy sos na bazie porów i sera pleśniowego, zagotowujemy z mięsem - i już. Ten przepis przyda się gdy spodziewacie się większej ilości gości - będzie szybko, smacznie i efektownie a wszystko można przygotować z wyprzedzeniem
Milion Smaków