Surówka z pora jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. A jednocześnie jedną z najprostszych w zrobieniu. Dosłownie 3 minuty (i to jak się nie spieszę) i zrobiona. Pokroić pora, dodać śmietany, jakaś sól, pieprz, zamieszać i gotowe. Ale tym razem postanowiłem zrobić nieco inną wersję. Bez śmietany, za to z oliwą a oliwek. I dla kontrastu dodatkowo z jabłkiem. Muszę
Marder&Marder Manufacturebędę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć(...)garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut
kuchnia doskicharakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 250 g) 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cm grubego pora (biała część) pieprz do smaku 2 pomidorki cherry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu madziarów Folwark Wszystkich zainteresowanych sosami Folwark zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone (w paseczki lub kostkę) mięso z wędzonej ćwiartki z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojony por, a następnie ugotowany makaron kokardki. Na koniec do naszych składników dodajemy przygotowany wcześniej sos (ja wykorzystuję około 2 łyżki, ale sosu dodajemy wg upodobań), całość delikatnie doprawiamy pieprzem. Mieszamy, próbujemy
Słodkie okruszkiPrzedstawiam najlepsze pralinki czekoladowe, jakie udało mi się stworzyć do tej pory! Są słodziutkie, bardzo czekoladowe, chrupiące i o niebo lepsze od sklepowych czekoladek. Bez cukru, masła, mleka w proszku czy sztucznych aromatów. Można je jeść bez wyrzutów sumienia (oczywiście nie o tej porze ;) ), ale jako przekąska do popołudniowej kawy sprawdzą się idealnie! A więc do dzieła. Składniki: 1 rozgnieciony
Chocolate Muffin Blog400g) Marynata 150ml (pół)wytrawnego białego wina 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny(...)termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne 1cm kawałki. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu
Kulinarna Pokusaciepłego mleka 7 g suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE(...)cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto i odstawiam na ok 20min. Międzyczasie przygotowuję mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Smażę dodaję pokrojono drobno por. Doprawiam. Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry. Dodaję do mięsa s.. Smażę ok 3min.Mieszam. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam. Ciasto dzielę na 2 części. Ciasto rozwałkowuję cienko. Blachę
Gotowanie Patkitrzeci dodajemy mąkę i wodę, mieszamy i stawiamy w takiej samej temperaturze • 50g mąki gryczanej, • 50g ciepłej wody. W zakwasie po drugim dokarmieniu / patrz zdjęcie / fermentacja w postaci porów w cieście była najbardziej widoczna. W dniach następnych już myślałam, że się zakwas zbuntował :). Jednak w trakcie mieszania ciasto było pulchne, pięknie pachniało jabłkiem. Doszłam do wniosku, że te większe(...)pory w cieście były spowodowane drobinami jabłek, które jeszcze nie zostały przefermentowane. W miarę upływu czasu ciasto stawało się bardziej napuszone i jednolite. Jestem przyzwyczajona do buzującego zakwasu z tradycyjnej mąki, który dość często „wychodzi” ze słoika. Tłumaczyłam sobie, że zakwas bezglutenowy musi zachowywać się inaczej. Brak glutenu w mące gryczanej jest tego głównym powodem. Dzień czwarty identycznie
Leśny Zakątekpasuje dla obiadu, choć u mnie często znika w wersji solo. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! 1/2 główki białej kapusty 2-3 marchewki 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 200g różyczek brokuła sól Dodatkowo: 4-6 łyżek oleju (lub wg gustu; u mnie rzepakowy - tłoczony na zimno ) 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego cukier (odrobina o smaku) sól(...)minut, aby kapusta zmiękła. W międzyczasie różyczki brokuła ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie lub na parze, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać (ew. pora pokroić w paseczki). Wszystkie składniki połączyć (bez brokuła) i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny/octem. Surówkę doprawić do smaku, delikatnie wmieszać kawałki brokuła i schłodzić (około
Di gotujewersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki(...)solą – boczek i kiełbasę). Mieszamy i dusimy bez przykrycia, aż puści sok i zmniejszy objętość (trwa to krótko, pekinka jest delikatna i nie rozgotowujmy jej). Dodajemy pokrojony w półkrążki por, boczek z cebulką – zmniejszamy temperature kuchenki do minimum. Na tłuszczu wytopionym z boczku przesmażamy pokrojoną w plasterki (czy kostkę) kiełbasę. Zrumienioną kiełbasę dodajemy do kapusty. Na patelnię po kiełbasie przekładamy
mojewypiekiinietylkowarzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać(...)wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Dodać brukselkę i pokrojony por. Gotować do miękkości warzyw. Zalać śmietanką i ponownie zagotować
kuchnia doskinerkowce krojone nerkowce (26%) * orzeszki ziemne * krojone orzeszki * mąka owsiana * bułka tarta * krajowe warzywa (4,5%) (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * pszenne sucharki * czerwone papryki * suszone grzyby * mix ziół * czarny pieprz * proszek do pieczenia * sól Jeszcze przed upieczeniem mieszanka zapowiadała się pysznie, ze względu na bardzo aromatyczny i smakowity zapach. Swoją(...)mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy
Zdrowie na języku :PZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówznaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu naturalnego - kostka rosołowa - sól, pieprz, maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele angielskie - łyżeczka masła - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy(...)pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się zupy. Dodajemy cukier, sól, pieprz i maggi do smaku. Na koniec mieszamy w miseczce jogurt
Cook&LoveSkładniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam(...)siekam, podsmażam na łyżeczce masła, aby wydobyć jego smak i dodaję do mięsa. Gdy mięso będzie już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru
Cook&Lovetarce o grubych oczkach ale również można pokroić w drobną kostkę. składniki: 200 g sera żółtego gouda 50 g sera cheddar 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 średni por, biała i jasnozielona część majonez świeżo zmielony pieprz kolorowy Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sery również zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pora pokroić w pół plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem. Do smaku ewentualnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Sałatka jest najlepsza jak jest schłodzona i nieco się przegryzie
Monia miesza i gotuje