ludzie ,jastesmy zwrokowcami.Dziś dwa dobre przepisy na kuchnię orientalną.Spróbujcie , skosztujcie i wypróbujcie.Zapraszam. 1 spory seler naciowy 250 wołowiny z kością 6 ziemniaków cebula kawałek białej części pora 3 plasterki świeżego imbiru mleczko kokosowe 1 łyżka curry 2 kostki curry 2 papryczki chili świeże 2 łyżki posiekanej zieleniny sos sojowy łyżka oliwy z oliwek sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,wkładamy(...)garnka,dodajemy imbir w plasterkach i zalewamy 1.5 litra wody.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.Obieramy cebulę,myjemy pora i kroimy w plasterki,seler kroimy cienko.Wszystko to wrzucamy do garczka z oliwą gorącą i dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki
MamaOskarkaproporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler, łyżkę masła, łyżkę soli oraz łyżkę cukru. Całość(...)zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Sałatkę przygotowujemy minimum
Mechanik w kuchnidoskonale do wszelakich uroczystych posiłków , a niedzielny obiad , to zawsze rodzinne święto . Wszyscy zazwyczaj są w domu , czego w tygodniu nie uświadczysz , no i wreszcie można o tej samej porze zasiąść do stołu , pogawędzić i zjeść coś pysznego . Lubię ten niedzielny rytuał , szkoda ,że w tygodniu tak się nie da i zazwyczaj każdy o innej porze , a z obiadu
Ogrodnik w podróżyDzisiejszy przepis jest dość uniwersalny. Możecie zabrać go ze sobą do pracy na lunch, zjeść na kolację lub obiad. Do tej pory nie wstawiałam na bloga sandwichy, bo powstawały na szybko i równie szybko znikały z mojego stołu. Tym razem marynata do mięsa i warzyw na tyle mnie urzekła, że pora podzielić się z Wami przepisem. Ps. Jeżeli nie macie
Fabryka pomysłówSkładniki na zupę: 0,5kg dyni 2-3 duże ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę
NiePieprz.plpikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana i cukinię myjemy. Oba warzywa zostawiamy w skórce, kroimy w około centymetrowe ćwierćplasterki. Pora rozcinamy nie do końca wzdłuż na pół, myjemy z pisaku pod bieżącą wodą. Kroimy w centymetrowe kawałki. Kalarepę obieramy i kroimy ją na grube zapałki – jak na belgijskie frytki. Czosnek(...)połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana 250g cukinii 150g pora, biała i jasnozielona część 100g mrożonego zielonego groszku 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 gałązki grubego szczypioru ½ pęczka zielonej pietruszki lub kolendry 1 opakowanie zielonej pasty
Karo in the Kitchenświeżego jarmużu garść rukoli 1 filet z kurczaka marynata do kurczaka 1 łyżka sosu sojowego przyprawa do kurczaka 5 ogórków konserwowych ser feta ok 150 g 1 por 1 ogórek świeży 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu naturalnego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję na małe części przyprawiam i dodaję sos sojowy następnie smażę(...)dużej miski wkładam jarmuż. Następnie ser feta drobno rwę albo kroję. Następnie drobno kroję pora. Dodaję rukolę. Ogórki kroję w kostkę. Kurczaka dodaję. Na samym końcu. W osobnym naczyniu robię sos tzatziki. Do jogurtu dodaję majonez, sól i pieprz. Świeżego ogórka trę na tarce.Czosnek wyciskam do sosu.wszystko mieszam. Polewam sałatkę. Całość mieszam. Wkładam do lodówki. Przed podaniem
Gotowanie Patkiprzygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna. Składniki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy z solą(...)Studzimy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości. Boczniaki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w kostkę, por w piórka, dodajemy liść, ziele angielskie, gotujemy do miękkości. Do warzyw dodajemy rozdrobnione mięso, boczniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenzawsze), w małej filiżance, po obiedzie do kawałka ciasta czy herbatnika. Gdy nadchodzi jesień, zaczynam tęsknić za korzennymi przyprawami. Tak już mam, że lubię różne smaki w różnych porach roku. Teraz nadchodzi pora aromatycznych przypraw, jak cynamon i goździki. Lubię, gdy pachnie nimi gorące korzenne kakao lub kawa. Przygotowałam swoją własną przyprawę do kawy. Na bazie superzdrowej kurkumy (która jest
Posadzone i zjedzoneporcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam(...)całej potrawki. Na rozgrzanym smalcu podsmażam przekrojone na pół serca, gdy lekko się przyrumienią, przekładam do garnka z niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki i pietruszkę- dorzucam do potrawki. Wszystko duszę około 25 minut i dorzucam pokrojone w cząstki ziemniaki, pilnując, by bulion mniej więcej sięgał wszystkich składników. W międzyczasie podsmażam wątróbkę
PichceniomaniaPyszna propozycja na poniedziałkowy obiad. Smacznego! Ryż smażony z kurczakiem Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki masła przyprawy: sól, pieprz, curry Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i pora pokrojonego w plasterki. Wszystko razem
Smaki Nataliiosób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki(...)domowej bulionetki warzywnej /1 kostka rosołowa woda Przygotowanie: Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwarzywny z pieczarkami. Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie. Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj Składniki 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por 4 średnie ziemniaki 1 cukinia 8 pieczarek 1 puszka pomidorów 1 papryka zółta 1 papryka zielona 2 łyżki masła klarowanego 4 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki sól pieprz oregano(...)liść laurowy szczypta chilli W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość zalać bulionem warzywnym. Wlać puszkę pomidorów, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodać pokrojoną
O kuchni z uczuciemciepła zupa, zwłaszcza w chłodne dni. Dzisiaj nieco mniej klasyczne wydanie pieczarkowej. Kremowa, aromatyczna, mocno grzybowa. Do towarzystwa 700 g pieczarek potrzebujecie także: dwóch ziemniaków dwóch niedużych marchewek pietruszki pora średniej cebuli łyżki lub dwóch masła klarowanego pieprzu, soli, lubczyku, liścia laurowego, tymianku Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i pora kroję na nieduże kawałki i gotuję je z kilkoma liśćmi laurowymi, odrobiną
Pichceniomania