por - 13968 przepisów (strona:197/932)

Co Lila jadła w środę ? 21 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 213

pewniak, który zawsze zostanie zjedzony.  II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?!  Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki i ziemniaki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami 139

łososia 1 ząbek czosnku Mielona kolendra Sól Pieprz Oliwa z oliwek Peperonata: 200g pomidorów z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku Kilkucentymetrowy kawałek pora Kawałek papryczki chili Sól Pieprz ¾ łyżeczki bazylii Oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Odrobinę oliwy wymieszać z kminem oraz posiekanym czosnkiem. Obtoczyć w niej ziemniaki(...)żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Piec ok. 15-20 minut  180 stopniach. Peperonata: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojonego w paski pora i posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę papryki. Smażyć kilka minut, dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dusić do odparowania

Fabryka pomysłów
zupa z porów 152

wody wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dusimy. Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100

Domowy Smak Jedzenia
“Niebezpieczne związki kulinarne” – recenzja 111

lepiej wejść w kuchnię konkretnego miejsca na ziemi, ponieważ poznaję ją poprzez bliskie mi postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów

Ugotowane pozamiatane
Flaki wołowe 184

jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki(...)flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny  warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut podawać posypane zieleniną z pieczywem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym i porą 134

wołowiny , i tu zapraszam na fajne roladki , z porą i ogórkiem kiszonym , fajne połączenie smaków . Składniki  8 cienkich plastrów kotletów wołowych  4 średnie ogórki kiszone  1 pora ( część biała ) musztarda miodowa  pieprz czarny  sól  Wykonanie   Mięsko myjemy i osuszamy , kroimy na cienkie plastry , rozbijamy tłuczkiem , kiedy mięso mamy rozbite , odstawiamy na chwilkę(...)Porę obieram z pierwszej warstwy i bardzo dokładnie myję , następnie kroimy cieniutko , ogórki kiszone ścieram na tarce , na drobnych oczkach i dodaję do pokrojonej pory , doprawiam do smaku , solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszam .    Jak nasz farsz jest gotowy , kotlety każdy z osobna , smaruję łyżeczką musztardy i wykładam dużą łyżkę farszu , ciasno zawijam, postępujemy tak aż przygotujemy

Mój Smak
Łazanki z białej kapusty 241

Łazanki z białej kapusty z dodatkiem pieczarek  Łazanki z białej kapusty  Do tej pory łazanki jadałam u mojej Mamy tym razem przygotowałam je sama i przyznam szczerze wyszły przepyszne :-)  Z pewnością są bardzo pożywne , idealne na jesienną porę. Do tej pory wydawało mi się ,że są bardzo pracochłonne , ale to zupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie

Aromatyczne Podróże
Zupa grzybowa 154

świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa)  1 drobno posiekana większa cebula  skrzydełko z indyka  włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki(...)litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy , łyżeczkę soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki

Aromatyczne Podróże
Tarta z brokułami 134

łyżki wody 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtko  Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków  posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory  świeża natka pietruszki  200 ml śmietany 18% ( jeśli ktoś woli może też być 30% ) 1 jajko(...)zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.  Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory.  Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką muszkatołową , sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny . Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy

Aromatyczne Podróże
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 199

Sierpień to pora jesiennych już owoców. Jabłka, gruszki i śliwki z tygodnia na tydzień są coraz słodsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Gdy kupiliśmy działkę, rosły na niej dwie grusze, lecz były tak zainfekowane rdzą, że trzeba było je zlikwidować. Zostawiliśmy tylko pnie, po których w przyszłym roku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich(...)ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego

Posadzone i zjedzone
Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 116

miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę, jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i uformować małe klopsy. Thermomix – do naczynia miksującego dodać marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, por, cebulkę czas 10 sek, obr 4 Wlać 1 litr wywaru, lub wodę i kostkę rosołową. Dodać listki laurowe,ziele angielskie,grzybki. ja lubię jak grzybki są większe, ale możecie też(...)Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać. Podawać ziemniakami lub ryżem. Wykonanie bez Thermomix Klopsy jak wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć

Kuchnia Pokoleń
spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami 144

Patrząc dzisiaj na pogodę za oknem nasuwa się jedna myśl – jesień za pasem… Słońce schowane za chmurami, chłodny powiew z szeroko do tej pory otwartego balkonu. Chyba nie wrócą już upalne poranki, ale ta pora roku ma też swój urok, pojawiają się pyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni

PaleoLife
Ryba pieczona z warzywami 168

ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety ryby morskiej 2 średnie czerwone lub kolorowe papryki 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 niedużego selera około 15 cm pora 1 puszka pomidorów krojonych pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Rybę umyć, osuszyć, posypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić paprykę. Na małym ogniu podsmażać około 5 minut. Dorzucić resztę warzyw, podlać małą ilością wody i dusić około 10 minut. Po tym czasie wlać do warzyw krojone pomidory i dusić aż płyn trochę odparuje. Doprawić cukrem, papryką, solą i pieprzem

kuchnia doski
Gulasz z serduszek drobiowych i fasoli mung 121

serduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 168

chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania

Wędrówki po kuchni