koperku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10 cm kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz WYKONANIE: BULION WARZYWNY: Do garnka wlej wodę, dodaj obrane ze skórki: marchewki, pietruszkę i seler (wszystko w całości(...)także oczyszczony por, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj bulion około 40 minut do miękkości warzyw. ZUPA: W garnku rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzuć do tego drobniutko poszatkowany czosnek i umyte kurki, odparuj całość około 2-3 minuty, a następnie dodaj ziemniaki obrane i pokrojone
Słodko-Słony Świat Ilonydoświadczenia nie tylko mojego oczywiście jest to sałatka, która pierwsza znika na domowych imprezach. Co tu zachwalać trzeba spróbować. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 puszka kukurydzy 1 por ok. 100-150 g prażonego słonecznika (można uprażyć słonecznik na suchej patelni również samemu ) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Skropić sokiem z cytryny i lekko posolić(...)kapusta zmiękła. Można dodać również łyżeczkę cukru, ale ja tego nie robię. Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego w cienkie pół krążki pora. Dołożyć słonecznik i 2-3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce min. 30 min, aby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzepisie do makaronu zobacz tutaj . Można przygotować więcej i zamrozić porcje w małych plastikowych kubeczkach. SKŁADNIKI 10g suszonych grzybów 3 łyżki oleju z oliwek kawałek pora lub cebuli sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie , dokładnie wymyć i zmiksować (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); blenderem razem z porem lub cebulą, oraz pół szklanki wody
zielonacukinkajest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros i zgrillować (można również usmażyć na patelni grillowej lub upiec). Wystudzone piersi(...)niedużą kostkę. Bekon również zgrillować, wystudzić i pokroić na nieduże kawałki. Seler i kukurydzę dokładnie odcedzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananas i białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować
kuchnia doskibyły przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte(...)posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łodygi botwinki drobno kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem, […] Artykuł Kotlety z botwinki
Mienta blogrisotto i nawet bardzo Mu smakowało! Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, a wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem(...)słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, pokrojoną w kosteczkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy
Walijskie Pichcenieporcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę(...)seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej
e-PrzepisyKulinarneziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego. Zamiast pieczarek
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 świeży ananas duża pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 3 łyżki oleju 1 puszka czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1 por, biała część 1 owoc granatu sól, pieprz do smaku(...)wydrążamy miąższ ananasa i kroimy go w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy, doprawiamy do smaku. Podpiekamy na oleju na rumiano. Studzimy. Fasolkę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę a por w talarki. Składniki sałatki mieszamy i doprawiamy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego. Połówki ananasa napełniamy sałatką, posypujemy owocami granatu i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDODATKOWO : papryka czerwona i żółta po 1/2 części por, kawałek, tylko biała część garść liści szpinaku 1 ząbek czosnku kawałek ugotowanej piersi z kurczaka sol, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Papryki i por kroimy w cienkie talarki a pierś w kostkę. Na patelnię przekładamy warzywa, przeciśnięty czosnek, kurczaka i szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną i doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy 1 cebula 2 łyżki masła włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek(...)Przygotowanie : Soczewicę myjemy i moczymy w wodzie około 15 minut. Jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając. Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Warzyw Kubek dostępny jest w 8 wariantach smakowych i tym samym 8 różnych "funkcjach": ODCHUDZANIE - kapusta, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, koperek, natka selera, pomidor, cebula, por ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia, kolendra WIGOR - seler, pietruszka, pasternak, pieprz, kolendra, liść laurowy WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka, liść laurowy, pieprz ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula, por, marchew, pomidor, bazylia DETOKS
Zdrowie na języku :PIdealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kurczakiem. Ogórki małosolne mozna zamienić na kiszone. Polecam Wam taki pyszny obiadek . Składniki 1 długi świeży ogórek 5 ogórków małych małosolnych 1 mały por 3 łyżki posiekanego szczypiorku 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz oregano Ogórki, rzodkiewki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki.Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać pozostałe
O kuchni z uczuciem