zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon. Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe 2l wody 3 średnie ziemniaki(...)130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew
Apetyt na ZieloneAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECzas całkowity 50 min Składniki 1 kg ziemniaków 200 g kiełbaski chorizo 250 g jarmużu 3 litry bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 mały por 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cayenne * pieprz czarny sól Dodatkowo oliwa z oliwek 1/2 pęczka koperku Instrukcje Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno(...)siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku
Wędrówki po kuchnicieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska lub inne(...)upodobań WYKONANIE: kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia, szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską, kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika
Kuchnia Beatypróbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć(...)dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemhigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga(...)należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać jak najwięcej pesto, a jak najmniej oleju), czubatą łyżeczkę łagodnego ketchupu i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak. Ryż układamy
Słodkie okruszkiCzas na kolejną odsłonę (kultowej już i chętnie czytanej) surówki z pora. Dziś zaproponuję w wersji z kukurydzą i papryką. Idealna do obiadu - do mięs czy grilla. Do tego najlepiej dodać młode ziemniaki (w całości) z masełkiem i koperkiem. PYCHA! Czytaj więcej
Ana Mari's worldCzas na kolejną odsłonę (kultowej już i chętnie czytanej) surówki z pora. Dziś zaproponuję w wersji z kukurydzą i papryką. Idealna do obiadu - do mięs czy grilla. Do tego najlepiej dodać młode ziemniaki (w całości) z masełkiem i koperkiem. PYCHA! Czytaj więcej
Ana Mari's worldsarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 150 g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę kilka łyżek tartego żółtego sera ok. 5 cm kawałek pora (biała część) posiekany ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz uwaga – zupy nie solimy(...)bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty
Pociąg Do Kuchnileje na panele czy nie – Frania zaczęła korzystać kuwety. Życie wróciło do normy na kolejne 5 dni. Gdy minęło 10 dni od sterylizacji, poszliśmy na zdjęcie szwów. Od tej pory nie mamy życia w domu… Frania po zdjęciu szwów odmówiła współpracy z kuwetą ponownie. Więc znowu - Ok, czytaliśmy, że może ją boleć więc będzie chciała robić na miękkie – teoretycznie(...)doszło do momentu, że Frania zaczęła rozdrapywać folię malarską by nasikać konkretnie na kanapę a nie na folię, znów zadzwoniliśmy do weterynarza u którego była sterylizacja. Do tej pory to był nasz ulubiony weterynarz, starszy kotek był tam operowany. Zawsze było spoko. Weterynarz stwierdził, że po prostu mamy dziwnego/szurniętego kota i najlepiej skontaktować się z behawiorystą. Dzwonię kolejny
Gotowanie i blogowanieZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)dysponujemy dwukomorowym zlewozmywakiem lub dwoma dużymi naczyniami czynność jest jeszcze prostsza. Na patelni, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, następnie po kilku minutach dodajemy pokrojonego drobno pora , gdy już się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z gorącego bulionu warzywnego wyjmujemy marchewki, dodajemy liście szpinaku i zawartość patelni i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Blendujemy po częściowym
Markowy smakpewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili(...)przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie
Czary - gary w kuchnijuż pora na lody ? – pytał Staś pod koniec lutego. Nie, jeszcze jest zbyt chłodno na lody – odpowiadaliśmy. Czy według Was jest teraz dobra pora na lody ? Orzeźwiające, nie za słodkie i niskokaloryczne – coś jak wodne lody. Mamy to szczęście lub może to kwestia wyuczenia w dziecku, że słodycze nie są podstawą żywienia, że Staś lubi owoce. Owoce
Niebieski kubek z kawarobiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę(...)selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniasetki lat sprawdzały się u milinów kobiet. Oto kilka wegańskich produktów kuchennych, które można wykorzystać do nawilżenia, odmłodzenia i czyszczenia twarzy. Soda oczyszczona Soda oczyszczona dzięki swoim właściwościom zwęża pory, dogłębnie je przy tym oczyszczając. W przypadku nadmiernego wydzielania sebum normalizuje jego produkcje. Również rozjaśnia przebarwienia i blizny potrądzikowe. Soda polecana jest dla osób posiadających cerę(...)wykorzystać np. jako tonik. Mąka z ciecierzycy Mąka z ciecierzycy zawiera proteiny, witaminy B9, B6, potas, fosfor, cynk, żelazo, magnez i błonnik. Ma właściwości oczyszczające, zmiękczające, wygładzające i zmniejszające pory, dzięki czemu nałożona na twarz nada jej blask, odświeży i odżywi. Może też stanowić nośnik dla innych substancji w mase czkach i peelingach. Aby przygotować maseczkę z ciecierzycy, trzeba wziąć
wegujemy