Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g sera żółtego 100 g szynki biała część małego pora jogurt sól, pieprz Wykonanie: Fasolę czerwona przełożyć na sitko przelać wodą, dodać kukurydzę i osączyć z zalewy. Ananasa, ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt (można użyć
magiczna kuchnia Kasimożna zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć do miseczki. Składniki: 3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju) 1 puszka czerwonej fasoli jasna część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić(...)średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dodać posiekany koperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennaUżyłam płatków chilli i marynowanego pieprzu. Jeśli nie lubicie delikatnej ostrości, zwykły pieprz w zupełności wystarczy. Do dzieła! Dwa ramiona ośmiornicy kilka mini marchewek kilka mini cukinii kilka mini porów jedno jabłko kwaskowe kiełki – u mnie były kiełki groszku cukrowego, mini liście z jarmużu i brokuła około 0,5 litra zakwasu z buraków (można pominąć) majeranek, sól, ząbek czosnku pieprz(...)pół godziny w zakwasie buraczanym. Podczas gdy macki nabierają koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa
ladykitchenbardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód(...)słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 40- 50 minut
Mango Papajamięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim imbir i czosnek(...)czosnek się zeszkli dodajemy mięso i smażymy go na dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron. Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron (według przepisu na opakowaniu
Qchnia po prostuGospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć(...)prawdziwie po polsku, bo gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej
Food SquareKochani, wbrew pozorom wcale się ostatnio nie leniłam. Na blogu były pustki, owszem, dlatego pora nadrobić zaległości. Ugotowałam parę dobrych rzeczy, kilka nie wyszło tak jak chciałam, więc pora na podejście numer dwa. Tymczasem udało mi się popracować nad moimi koszmarnymi nawykami żywieniowymi. Jeszcze miesiąc temu hot dogi i zapiekanki stanowiły podstawę mojej diety przez te godziny, które spędzałam
W poszukiwaniu inspiracjismaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje rewelacyjnie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 1 por (biała część; średni) Dodatkowo: sos czosnkowo-ziołowy ( Develey ) (*) sól, pieprz Pieczarki ugotować (w osolonej wodzie) i po ostudzeniu posiekać w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki
Di gotujebrakuje. Szczególnie na przednówku rośnie na nie ochota, związana z zapotrzebowaniem naszego organizmu na witaminy i chęci spożycia czegoś kwaśnego. Przynajmniej ja to bardzo silnie odczuwam o tej porze. Dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was pieczone grejpfruty, które były jednym z tych przepisów, który chodził mi po głowie już od bardzo dawna. Właściwie odkąd na mojej półce pojawiła się książka(...)Roots Sarah Britton. Jednak dopiero teraz nastąpiła idealna pora by je upiec. Osobiście sparafrazowałem trochę oryginalny przepis, dodając między innymi wody różanej, która aż się prosiła o mariaż z rozmarynem i zastępując proponowane orzechy makadamia, orzechami nerkowca, które są tańsze i bardziej dostępne dla większości z Was. Pewnie myśląc, o pieczonych grejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym
Food Squarewędliną. Ostatnio wymyśliłam taką oto kompozycję z warzyw, sera i jajek. Bardzo nam smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam... Składniki: 2 pory 5-6 jajek pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 4-5 korniszonów 3 łyżki majonezu ok. 150 g żółtego sera 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel soku z cytryny łyżeczka musztardy Kukurydzę(...)odsączyć z zalewy. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Umieścić w miseczce. Dodać pół łyżeczki cukru i dużą szczyptę soli. Zalać wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ostudzone i pokroić tak jak korniszony i ser w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce
Czerwień i błękitpracy w sam raz :) dzisiaj mam dla Was grochówkę pyszną bo na kiełbasie bekonowej Hańderek . Zapraszam :) Składniki : 3 pętka kie ł basy bekonowej Hańderek 2 marchewki kawałek pora i selera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta do smaku 1 łyżka oregano szczypta majeranku około(...)wodą. Rano odlewamy wodę przekładamy do garnka, wlewamy około 1 l wody i gotujemy aż groch będzie miękkawy, następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchewkę, por i obrany seler.Dodajemy,majeranek, oregano, ziele angielskie, listek laurowy sól lub vegetę do smaku. Dolewamy resztę wody. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy zupę aż ziemniaki będą
Sama słodycz i szczypta chilitydzień o tej porze ZUPKA!!!!! :D Tym razem tradycyjna pomidorowa :) Składniki: 1 duże kurze udo 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera pół pora słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki natka pietruszki vegeta lub kostka rosołowa sól, pieprz Przygotowanie: Zagotować 3 litry wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody
Malinowo w kuchniprzestygnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego(...)łyżka oleju sezamowego 1 białko jajko kurzego Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam
Kuchnia na wzgórzupomidorowego Roleski i pietruszki suszonej Skworcu . Zupę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Golg Zapraszam :) Składniki : 1 cała noga z kurczaka 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku ja używam od firmy Becla 1 słoiczek przecieru pomidorowego Roleski 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu domowa vegeta do smaku(...)słodkiej 12 % około 2 l wody Wykonanie : Mięso umyć, przełożyć do garnka wlać około 1,5 litra wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obrany seler, por, i natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu, gdy marchewka zmięknie dodać przyprawy i ryż.Gotować aż ryż będzie miękki. Gdy woda za szybko odparuje możecie jeszcze jaj dolać.Przyprawić
Sama słodycz i szczypta chilizimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie(...)szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, Vegetę i gotujemy kolejne 40 minut. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut. W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną
Smak mojego domu