Kurczak nadziewany warzywami Składniki: 1 kurczak 2 marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 por oliwa z oliwek ocet jabłkowy agawa sól pieprz majeranek estragon Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką oliwy, ziół i przypraw. Marchewkę i cukinię obrałam ze skórki i starłam na dużych oczkach. Cebulę i por pokroiłam w drobną kostkę. Warzywa przełożyłam do miski, dodałam kilka kropel
nietadietamakaronu wok noodles 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka cukru brązowego 1 marchew 5 cm kawałek białej części pora 1/2 papryki czerwonej 1/2-1 szt papryczki chili wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia prażony sezam świeża zielona cebulka/szczypior Wykonanie: Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę(...)chilli, julienne (technika krojenia warzyw/mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie cienkie i równe słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i mieszamy. Smażymy
Malinowe Pocałunkiszynka parmeńska, rukola i parmezanem. Ostatnio opowiadali mi o takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała(...)Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej pory ;) Jednocześnie bardzo ucieszyło mnie to, że moi rodzice nie są skostniali i lubią próbować nowych rzeczy i poznawać nowe smaki. Bardzo żałuję, że nie mam możliwości częściej dla nich gotować. Krzyśkowi bardzo spodobała się wizja takiej pizzy, szybko poczynił niezbędne zakupy i już od ponad tygodnia
Codzienne GotowanieSkładniki: 5 płatów śledzi solonych 2 ziemniaki 2 marchewki mały por 2 ogórki konserwowe 200g sera żółtego 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany gęstej (18%) szczypiorek pieprz Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć. Ziemniaki i marchewki ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Pora i ogórki pokroić drobno. Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser żółty
Prosto i Smacznie z AnetąKolejna zupa bardzo delikatna w smaku. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy
R'n'G Kitchenchrupiącymi kawałkami ciasteczek. Krem nie zawiera barwników ani aromatów. U mnie wyjadany jest łyżeczką i uwierzcie, że na jednej ciężko zakończyć. To najlepszy krem w słoiczku jaki do tej pory próbowałam. Kolejny produkt który zrobił na mnie wrażenie to francuskie Macarons de Pauline . Również po raz pierwszy miałam okazję je spróbować. Kilka razy próbowałam je upiec(...)ekstremalnie kwaśne cukierki Toxic Waste . Jak wiadomo dzieciaki lubią ekstremalne i kwaśne słodycze a w tym przypadku potwierdziło się to na 100 %. Tak kwaśnych cukierków do tej pory nie jadła. Spożycie tych cukierków wywołuje skrajny ślinotok w buzi. Bezcenny jest widok twarzy na której pojawiają się miny przy spożywaniu tych cukierków. Cukierki są w pięciu smakach
Ala piecze i gotujeśmietaną... a co jeśli tej śmietany jest dużo ? No to wtedy mamy kolejną pyszną zupę jarzynową śmietankową :) Składniki: 5 L bulionu drobiowo - wołowy 3 duże ziemniaki 2 liście pory 1/3 selera 1 średnia pietruszka 1 ząbek czosnku 1 cebula Mieszanka warzyw: marchew, kalafior, brokuł ( polecam świeże) 2 -3 łyżki śmietany 18% sól , pieprz, kucharek, magii Wykonanie: Mając już(...)wcześniej przygotowany bulion kroimy w kostkę: ziemniaki, liście pory, seler, pietruszkę, czosnek, cebulę i dodajemy mieszankę warzyw: kalafior, brokuł i marchewkę. Warzywka gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i mieszanka będzie miękka. Do osobnej miski dodajemy śmietanę i około szklankę zupy i mieszamy ze sobą dwa składniki ( dla zwolenników zaklepywania zup, + 1,5 łyżki mąki pszennej). Wlewamy do garnka
W Moim Magicznym DomuBardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję(...)wody. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki oliwy extra vergine, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/3 pora, 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów(...)szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso z indyka i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą
Świat Domowej Kuchnipogodę którą mamy.Tania i nieskomplikowana i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Zapraszam. 25 dag.wątróbki 1 cebula 50 dag.ziemniaków 1 marchewka 1 mały por 10 dag.starego sera żółtego 3 jajka 100 ml.mleka 10 dag.mąki sól i pieprz olej do smażenia *************"*********"****************** Jajka utrzepać z mlekiem oraz z mąką.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce(...)zetrzeć na drobnej tarce.Dodać do ziemniaków wszystkie składniki,odprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ładne placki na złoty kolor z obu stron.Wątróbkę oczyścić.Por pokroić w cienkie plasterki.Wątróbkę pod smażyć z potem na oleju,po czym ułożyć na placach ziemniaczanych.Posypać żółtym ,starym serem i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkispore dokładki :) Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 80 dag kapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz - ziele angielskie, listek laurowy - śmietana 18% Wykonanie Mięso mielone przesmażam(...)zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie
Kuchnia z widokiem na ogródaromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder por 1/2 pietruszki 3 marchewki natka pietruszki 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/2 korzenia selera cebula pieprz w ziarnach sól gałązka lubczyku woda(...)wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana i umyta marchewkę, pora, seler oraz nogę pietruszki. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem (należy lekko uchylić pokrywkę) przez ok 30 minut. W tym czasie opalamy cebulę i wraz z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym
ChilliJemystołowego sosu Teriyaki 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka przyprawy pięciu smaków 1 papryczka chili szczypta chili cayenne 4-5 cm pora 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera 1 cebulka szczypiorkowa 1 opakowanie makaronu chińskiego Vermicelli szczypta soli Przygotowanie: Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili(...)marchewką/pietruszką i selerem. Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody na patelnię, aby odzyskać cały smak pozostałego sosu, wszystko mieszamy w bulionie. Zagotowujemy, wrzucamy posiekanego pora, wyciskamy pół limonki. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 2-3 min odsączamy. Do miseczki układamy garść makaronu, zalewamy bulionem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Gorąco plecam
Lajtkraft food intolerancejajko vegeta 1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną(...)wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski. Warzywa dodajemy do wywaru z mięsem, doprawiamy pieprzem i magą. Na koniec potrawę zagęścić mąką i śmietaną. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwędzarni Biesiada Polska Hańderek . Skła dniki: 300 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek 200 gram sera żółtego 1 puszka ananasa 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy kawałek pora 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w paski, szynkę i ser żółty kroimy w kostkę, pora kroimy w pół paski. Selera konserwowego i kukurydzę
Bajeczna Kuchnia