por - 13968 przepisów (strona:218/932)

Naleśniki zapiekane z warzywami 213

trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron. Farsz 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 por 3 średnie marchewki 2 gałązki selera naciowego 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Dodatkowo 200 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera posiekany szczypiorek(...)patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler naciowy, i pokrojone pieczarki. Do warzyw wlać 3/4 szklanki bulionu warzywnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem.  Warzywa powinny być miękkie. Na każdy naleśnik nałożyć warzywa zwinąć w rulonik i układać w naczyniu

O kuchni z uczuciem
Sztokholm zimą 147

leży w centrum Sztokholmu, więc ze znalezieniem innej restauracji nie ma problemu. My odwiedziliśmy irańską restaurację Shahrzad na ulicy Regeringsgatan 11. To najlepsza irańska restauracja w jakiej do tej pory jedliśmy. Pyszna kuchnia i servis na wysokim poziomie. Polecam restaurację w porze lunchu, gdzie obiad kosztuje około 100 koron na osobę z sałatkowym bufetem i kawą. Kolejne zwiedzanie Sztokholmu zakończone

codojedzenia
Kolorowa jajecznica 183

Dietetyczne nie musi być nudne :) 2 jajka garść rukoli kawałek czerwonej papryki kawałek pora szczypiorek sól, pieprz   Sposób przygotowania     Rukolę posiekać, paprykę i pora … Czytaj dalej Kolorowa jajecznica

czarrna od kuchni
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 158

cebula, drobno posiekana 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę 1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki 100 g śmietany 18% garść posiekanego szczypiorku sól Przygotowanie: W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę(...)pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty. Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion. Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte. Wmieszaj śmietanę

karmelowy
Łosoś po grecku (w warzywach) 178

przepis na jej lżejszą wersję, bo ryba jest pieczona a jest nią mój ulubiony łosoś. Wyszło bardzo podobnie a z całą pewnością zdrowiej. :-) 2 duże filety z łososia 1 por 6 marchewek 3 pietruszki  3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cytryna sól, pieprz olej 1. Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy(...)temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. 3. W misce układamy warstwę warzyw, na to warstwę łososia, znowu warzywa

Szefowa kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ 125

Składniki:  1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g 1 mały por 1 świeża czerwona papryka  sól pieprz  papryka słodka  majeranek  olej do smażenia  1 szklanka bulionu  2 łyżki mąki  1 łyżka śmietany 18%   3/4 szklanki wody Sposób wykonanie:  Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej(...)strony i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.  Pora pokroić w talarki a paprykę w paski.  Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia.  Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.  W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem.  Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału

Prosto i Smacznie z Anetą
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

lutego zakończyła się druga edycja zorganizowanej przeze mnie akcji z miodem naturalnym w roli głównej "W krainie miodem płynącej...". Czekałam do tej pory z podsumowaniem, by zapominalscy mogli uzupełnić banerki na swoich stronach. W Mikserze Kulinarnym, do którego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania prywatnej(...)wiadomości, nie doczekałam się do tej pory odpowiedzi), a na Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie

Weekendy w domu i ogrodzie
Filety z udka kurczaka z porem 205

Chicken thigh fillet with leek Składniki / Ingredients: 2 filety z udka kurczaka / 2 chicken thigh fillet 1/2 pora / 1/2 leek 1/2 marchewki / 1/2 carrot 1/2 jogurtu naturalnego … Czytaj dalej Filety z udka kurczaka z porem

czarrna od kuchni
Omlet z soczewicą i tuńczykiem 236

patelni bez tłuszczu do ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów pora - 1 puszka tuńczyka - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby była lekko twarda. Siekamy pora i lekko zarumieniamy go na patelni. Dodajemy pomidory, osączonego

Życie zamknięte w smaku
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 108

korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Indycze szyje myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką(...)zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) rosołem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki żołądki nie zmiękną (  z reguły około godziny). W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę, pora i kroimy je w talarki ( lub jeżeli ktoś woli w słupki). Na patelni rozgrzewamy  masło i wrzucamy  na nie drobno posiekany czosnek,  smażąc przez dwie minuty

Miód i pieprz
Kurczak z sezamem, brokułem i ryżem arborio 165

Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem. Tym razem kurczak z brokułem, ryżem arborio i słodkimi pomidorkami koktajlowymi królował na moim stole. Danie jest pyszne dzięki śmietance. 1 cebula 1 por (biała część) 300 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sezamu 200 g brokuła Kilka mini marchewek 0,5 szklanki ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki wody Sól(...)Pieprz 250 ml śmietanki 18% (płynnej) Oliwa do smażenia Natka pietruszki Pomidorki koktajlowe Cebule kroimy w kosteczkę, pora w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki.  Szklimy na oliwie z oliwek. Kurczaka kroimy w kosteczkę,  przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz sezamem. Dokładamy do cebuli i pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu. Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej

VioletoweKucharzenie
Spaghetii po mojemu 130

Bardzo dobry szybki obiad, kilka minut i gotowe. Cebulę obrać i pokroić drobno, pora umyć i pokroić w plasterki. paprykę pokroić w kostkę, oczywiście wcześniej usunąć błonki i nasionka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora i paprykę. Smażyć chwilkę, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci

Kuchnia Pokoleń
Goodfood luty 2016 200

orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie porażała, ale już(...)kruche, używam jak przypraw, baaaardzo oszczędnie. Niby pierdoła dla niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło

greenscarf
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw 163

Składniki : mały brokuł 3 ziemniaki  cebula mała marchew, pietruszka kawałek pora i selera majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy liść laurowy sól, odrobina suszonej papryczki haribo masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać(...)jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować  Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać

Proste Potrawy
Karaibska zupa z owocami morza 153

pieprz  2 cm świeżo startego imbiru  pęczek kolendry  1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła  2 łyżeczki pasty chilli  sok z pół limonki  1 por  125 ml mleczka kokosowego  2 l bulionu rybnego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty(...)chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez

Niezły Młynek