będzie np. 40. rocznica ślubu rodziców, to tego typu jedzenie już raczej pasować nie będzie. No, chyba, ze jubilaci zażyczą sobie imprezę plenerową na sporym luzie ;) Menu gotowe, pora zrobić listę zakupów Jestem zwolenniczką rozsądnego robienia zakupów. Nie od święta, lecz regularnie, przez cały rok. Nie jest to trudne poza początkowym przyzwyczajeniem się do czegoś nowego. Korzyści jednak sporo(...)czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem warto. Tym bardziej, ze można go zrobić znacznie wcześniej i przechowywać wysuszony. Kiedy kuchenne zajęcia już rozplanowane, wtedy pora na przejrzenie zastawy stołowej i sztućców . Jest to o tyle ważne, że pozostawione na ostatnią chwilę, może nas przyprawić o ból głowy i niepotrzebny stres. W tej kwestii również
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 szt. małej kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 marchew 1 mały por 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki
Prosto i Smacznie z Anetąjednym! Pomysł własny. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 sznycli z indyka 2 kulki sera mozzarella z zalewy 45 dag świeżego szpinaku 10 dag suszonych pomidorów z zalewy 1 por 3 łyżki masła Majonez do posmarowania mięsa Sól i pieprz do smaku Przyprawa do ziemniaków Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy(...)cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie
Wanilia i KardamonSkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki 100 g sera żółtego 1/2 białej części pora majonez+jogurt sól, pieprz Wykonanie: Ananasa pokroić w kostkę i razem z kukurydzą i selerem konserwowym osączyć na sicie z zalewy. Szynkę oraz ser żółty pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przełożyć do miski
magiczna kuchnia Kasiporanek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym
Tradycyjna kuchnia Kasikojarzą się z dzieciństwem , ale kiedy tylko je jem wracam wspomnieniami do czasu wakacji u dziadków, bieganiu po polu i jednym małym wypadkiem rowerowym, po którym do tej pory mam ślad na kolanach. Wtedy wypadek wydawał się katastrofą, bo przez całe wakacje chodziłam z fioletowymi kolanami wysmarowanymi gencjaną,a dziś to tylko wspomnienie rowerowej wyprawy po truskawki i fioletowych kolan(...)których do tej pory z siostrami się śmiejemy. Wracając do pierogów zwykle robię je z samymi truskawkami,więc tym razem dokonałam małej zmiany. Połączyłam truskawki i ser,nic odkrywczego,ale wyszło pysznie. PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli 1 kostka sera białego (ok.200
Bon appetit mon amieplacuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :) Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki 300 g pieczarek 2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku 3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki 3 listki laurowe 2 łyżki papryki słodkiej w proszku kilka łyżek oleju(...)rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa . Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy. Duszę teraz razem koło godziny. Minęła godzina,dodaje na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.Sos wyszedł wyśmienity,polecam zrobić
Różowa kuchniaSkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć(...)miski. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć
Gospodyni Miejskaciąży była to moja ulubiona sałatka. Najbardziej lubiłam słodki smak ananasa. Składniki : puszka fasoli czerwonej 125 g sera żółtego 4-5 plastrów ananasa z puszki 1/3 białej części pora 4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki soku z ananasa 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej szczypta suszonej papryki ostrej Wykonanie: Fasolę odsączyć, włożyć do miski. Ser żółty pokroić w drobną kostkę(...)Ananasa pokroić na niewielkie kawałki. Pora pokroić w cienie paseczki. Składniki umieścić w misce. Jogurt, sok z ananasa oraz papryki wymieszać, dodać do miski. Całość dobrze ze sobą połączyć i gotowe. Sałatkę najlepiej odstawić na min. godzinę, żeby składniki się ” przegryzły
Niebieski kubek z kawazacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplasterki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Imbir kroimy w słupki. Por kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenryżem. Danie, to smakuje równie dobrze jako kolacja, jak i obiad. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Uwaga nie należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać jak najwięcej pesto, a jak najmniej oleju), czubatą łyżeczkę łagodnego ketchupu i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak. Ryż
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g sera żółtego 100 g szynki biała część małego pora jogurt sól, pieprz Wykonanie: Fasolę czerwona przełożyć na sitko przelać wodą, dodać kukurydzę i osączyć z zalewy. Ananasa, ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt (można użyć
magiczna kuchnia Kasimożna zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć do miseczki. Składniki: 3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju) 1 puszka czerwonej fasoli jasna część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić(...)średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dodać posiekany koperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennaUżyłam płatków chilli i marynowanego pieprzu. Jeśli nie lubicie delikatnej ostrości, zwykły pieprz w zupełności wystarczy. Do dzieła! Dwa ramiona ośmiornicy kilka mini marchewek kilka mini cukinii kilka mini porów jedno jabłko kwaskowe kiełki – u mnie były kiełki groszku cukrowego, mini liście z jarmużu i brokuła około 0,5 litra zakwasu z buraków (można pominąć) majeranek, sól, ząbek czosnku pieprz(...)pół godziny w zakwasie buraczanym. Podczas gdy macki nabierają koloru, przygotowujemy warzywa. Marchewki obieramy i lekko blanszujemy w osolonej wodzie, cukinie kroimy i lekko solimy, żeby puściła wodę, pory przekrawamy i myjemy, jabłko kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy łyżkę masła, sól, pieprz i majeranek. Smażymy chwilę, żeby warzywa
ladykitchenbardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód(...)słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 40- 50 minut
Mango Papaja