por - 13968 przepisów (strona:208/932)

Krem z cebuli i pora 114

Składniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować ma małym ogniu ok 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować, podać ze skwarkami wędzonego boczku..i gotowe

Gaździnka warzy
Sałatka warzywna z fasolką i ryżem 129

ryż ugotowany - 10 dag fasolka czerwona konserwowa- 1 puszka por -kawałek ogórki konserwowe- 4 szt wędlina- 10 dag papryka konserwowa - kawałek zioła do sałatek czosnek -1 ząbek posiekany sól ocet winny- 1 łyżeczka pieprz kolorowy płatki suszonej cebuli Ryż wystudzony  wsypać do miski,  następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolkę czerwoną. Ogórki i por pokroić w półplasterki, rzodkiewkę oczyścić

Camilla w kuchni
Skrzydelka kurczaka w marchewce 127

wielkie przyjęcia. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka 1/2 kostki margaryny lub masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 kg marchewki 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub z kostki 2 duże pory  Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć, obsmażyć na połowie margaryny na złoty kolor, opruszyć przyprawami, wyjąć na półmisek. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na talarki. Pozostałą margarynę rozgrzać w tym amym(...)rondlu, wrzucić marchewkę, smażyć 10min. Pory oczyścić odciąć zielone liście, białe części pokroić na talarki, dodać do marchewki pod koniec duszenia. Skrzydełka ułożyć na jarzynach, dusić jeszcze 30 min. aż marchewki i mięso będą miękkie. W miarę potrzeby podlewać bulionem

Cukiernia Pychotki
SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH 163

Składniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)plasterki. Por w krążki, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać i poddusić na tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn. Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać wywarem lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Surówka z młodej kapusty 224

rangi „przełykalnej” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka świeżej kapusty lub 1/2 większej 1 średnia marchewka kawałek białej części pora sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu ( gęstego ) Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , przekładamy do misko , dodajemy startą na grubej tarce marchew , posiekanego(...)drobniutko pora . Warzywa lekko wygniatamy ręką , żeby kapusta puściła nieco soku . Dodajemy majonez , sok z cytryny , sol ,pieprz , cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , mieszamy ponownie i możemy podawać . Smacznego Post Surówka z młodej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z RYŻEM I SZYNKĄ 1117

Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (100g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 ogórków konserwowych 200g miękkiego sera żółtego 150g szynki konserwowej mały por majonez sól pieprz  Sposób przygotowania: Kukurydzę odlać z zalewy i dodać do wystudzonego ryżu. Ogórki, ser i szynkę pokroić na mniejszą kostkę. Również dodać do ryżu. Por umyć i pokroić na drobno. Połączyć z resztą składników

Prosto i Smacznie z Anetą
Pierogi z pokrzywą, serem i kaszą. Na cieście orkiszowo - żytnim. Najsmaczniejsza kopalnia zdrowia. Wegetariańskie. 180

sera półtłustego 200 g sera feta 180 g tofu naturalnego 500 g ugotowanej kaszy (gotuję naraz kilka rodzajów kasz, polecam ten przepis) 2 duże garści liści pokrzywy 1 duży por 1 łyżeczka kozieradki sól morska świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy tłoczony na zimno woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Wszystkie rodzaje sera, kaszę i pokrzywę mielimy w maszynce do mielenia(...)Por myjemy, obieramy, odcinamy tylko górne, zwiędnięte lub pożółkłe zielone liście, drobno kroimy część białą i zieloną i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju na patelni. Studzimy. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy w dużej misce, starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto orkiszowo - żytnie cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym pokrzywowym farszem. Pierożki dokładnie

Naturalna Kuchnia
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE Z SERKÓW TOPIONYCH 164

Zainspirowałam się przepisem znalezionym w internecie  (oryginalny przepis tutaj) . Zmieniłam jedynie ilość podanych składników pod nasze smaki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 2 marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs     Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż(...)pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Marchew i por pokroić w plasterki i razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki

Zrób to smacznie
Zupa pomidorowa - klasyczna 86

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250g łopatki wieprzowej z kością 150g pręgi cielęcej 3l wody 1 cebula por (zielona część) 3 marchewki 1 pietruszka 160g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 18% makaron świderki Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą(...)dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.  Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym ogniu przez dwie

Gotowanie i blogowanie
Warzywa duszone do ryżu 159

Warzywa duszone to prosty i smaczny dodatek do ryżu. Składniki 4-5 pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka groszku firmy Jamar kawałek pora sól pieprz olej 1. Pieczarki kroimy w małe plasterki a pora i paprykę w paski. 2. Do garnka wlewamy odrobinę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Botwinka 76

sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru(...)Przygotowanie   Mięsno-warzywny wywar. Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne

R'n'G Kitchen
ZUPA KREM Z SELERA 164

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora

Markowy smak
Zapiekanka z makaronem i brokułami 178

makaronu nitka gruba  Międzybrodzki 1 podwójny filet z kurczaka 1 mały świeży brokuł 1 podłużna słodka papryka czerwona ½ pora 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Masło do wysmarowania naczynia Sos: 300 ml słodkiej śmietanki 22% lub 30 % 3 jajka 10 dag sera żółtego cheddar 50 g sera pleśniowego np. lazur Szczypta gałki muszkatołowej Biały pieprz do smaku(...)osącz na sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj

Wanilia i Kardamon
PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 207

warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu

Walijskie Pichcenie