por - 13968 przepisów (strona:206/932)

Alfa-odżywiania - sposób na pełnie zdrowa i smukłą sylwetkę :) 143

Alfa-odżywianie pewnie dla niektórych z Was jest całkowicie czymś nowym, z czym do tej pory jeszcze się nie spotkaliście. Być może część z Was doskonale wie czym jest i na czym polega ten model żywienia. Ja niestety należałam do tej pierwszej grupy, ale z wielkim zainteresowaniem weszłam w świat alfa :) Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sposób odżywiania w stylu alfa(...)woda kokosowa ,  olej z orzechów włoskich ,  figi suszone ,  morele suszone ,  rodzynki ,  praliny daktylowo-kokosowe ,  truskawka liofilizowana ,  krem z bakłażana ,  krem z pora i cukinii ,  koncentrat pomidorowy ,  olej kokosowy ,  powidła z wiśni ,  krem z orzechów nerkowca ,  świeże daktyle ,  koperek suszony ,  kurkuma ,  papryka ostra ,  lubczyk

Zdrowie na języku :P
Zupa szparagowo-kalafiorowa 142

szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku pół pęczka świeżej natki pietruszki sól(...)pieprz Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać

Czerwień i błękit
Kurczak pod majonezem w galarecie. 140

galaretę, którą uwielbiam i oto jest! SKŁADNIKI: 6 szt. podudzia ugotowanego w rosole 4 szparagi  mała puszka ananasa 1-2 łyżki majonezu do dekoracji: 2 rzodkiewki, paski zielonego pora WYKONANIE: mięso obieramy z kości, układamy na półmisku w półkule, smarujemy cienko majonezem układamy na nim paski ananasa, dekorujemy majonezem, rzodkiewką,  wokół mięsa lejemy galaretę z rosołu i żelatyny(...)wierzch kładziemy paski pora i czekamy aż zastygnie

Kuchnia Beaty
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 131

zajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 140

higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce(...)Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbując smak. Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszków rybnych i ziemniaków. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs

Słodkie okruszki
Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem i oliwą z oliwek 142

needs. Does this look wrong? Składniki (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie całość mieszamy lekko ugniatając(...)widelcem. Kolejno dodajemy posiekany por i 2 łyżeczki łuskanego słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Pomidorowa 96

kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem. Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku i świeże zioła. Gotowałem na wolnym ogniu 120 min, po czym wywar przecedziłem przez gazę. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Do przecedzonego wywaru dodałem ryż, gotowałem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej. 123

soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka(...)papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć

zadanie-gotowanie
Pasta serowa z porem 154

dzięki dodatkowi sera pleśniowego do chlebka czy bułeczki.  Przyrządzam ją zazwyczaj na niedzielne śniadanie, jest jedną z moich ulubionych past. Składniki: 25 dag naturalnego twarożku- ja miałam President ½ pora 15 dag pleśniowego serka 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych Sól do smaku Pieprz biały do smaku Spsób wykonania: Por posiekać drobno w kostkę, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, dobrze

Wanilia i Kardamon
Pasztet z kaszy jaglanej 95

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich  pół szklanki zmielonych pestek z dyni 2 marchewki 2 pietruszki  pół pora ( biała część) 2 ząbki czosnku ( polskiego) 70 ml oleju roślinnego 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz Przygotowanie(...)wodą  ( dzięki temu zabiegowi pozbyłam się posmaku goryczy) Następnie ją ugotowałam w posolonej wodzie około 20 minut.Do garnka nalałam oleju, rozgrzałam go.Wrzuciłam umytego i pokrojonego w talarki pora i posiekany czosnek.Dodałam liść laurowy i ziele. Wszystko dusiłam przez 15 minut. Po czasie wyciągnęłam ziele i liść. Starłam na tarce marchewkę i pietruszkę dodałam do całej reszty.Dusiłam

Kukuleczki
Krem z selera 88

Składniki:  duża bulwa selera  biała część pora 2 ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego  1 szklanka mleka  sól morska świeży pieprz 2 łyżki oliwy  1 łyżka masła  Sposób przygotowania: W duży garnku roztopiłam masło, dodałam pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz  białą część pora pokrojonego w talarki. Całość dusiłam około 15 minut

Kukuleczki
Rosół drobiowo wołowy 97

udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku ulubiony makaron sól, pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki(...)zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy. Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 161

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 4 małe marchewki 1/2 cm pory (biała część)* 1/2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark pieprz do smaku Przygotowanie Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Pora drobno siekamy, dodajemy do startej marchewki. Na koniec dodajemy

Słodkie okruszki
Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami. 141

Intensywny kolor buraków do tej pory kojarzył mi się raczej z kłopotami w postaci trudnych do usunięcia plam. Oczywiście wprost przepadam za wszelkimi buraczanymi daniami. Za to nie lubię pracować w kuchni w rękawiczkach. A wiadomo czym kończy się ścieranie na tarce tego warzywa bez osłony dłoni ;) To wszystko było do tej pory. A od teraz sok z buraka już

zadanie-gotowanie
Zupa z białej rzodkwi 214

miałam przyjemność ją skosztować i stwierdziłam, że jako zamiennik idealnie się nada. Nie myliłam się! Składniki na 4-6 porcji: 1 biała rzodkiew lub 4 kalarepki 1 por 1 duża marchew sok z 1 cytryny łyżka chrzanu sól, pieprz, łyżeczka nierafinowanego cukru 200 ml mleka kokosowego 2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki(...)zupy, bo kolejne zakupu mam zaplanowane na sobotę, i mam zamiar wytrwać) do dekoracji i podkreślenia smaku starte jabłko Przygotowanie: Rzodkiew/kalarepę i marchew zetrzyj na tarce, a por i seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz

greenscarf