por - 13968 przepisów (strona:204/932)

Zupa szparagowo-szpinakowa 152

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 200 g świeżego szpinaku (lub 150 g mrożonego) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej pół pęczka koperku sól i pieprz Szparagi, selera(...)pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami

Czerwień i błękit
El Stefano 134

przepis, który Wam dziś prezentuję. Do robienia jednych ciast dojrzewa się szybko, do innych długo. Stefanek musiał trochę (!) poczekać...minęło dobrych parę lat, ale i na niego przyszła pora. Jakie jest ciasto...no cóż.... miękkie, pyszne, łatwe do wykonania (chociaż na początku było skomplikowane;). Podelektujcie się nim przy filiżance espresso w porze, kiedy zachodzące słońce roztacza na niebie feerię barw

Kuchnia smaków
Warzywa z woka II 101

plastry  1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra papryka słodka, kminek mielony, curry,  vegeta (domowej roboty), sól trochę soku z cytryny natka(...)pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.  Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 178

obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 1-2 cebule(...)drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak

Kuchnia smaków
Szparagowa zupa krem 136

tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz,  cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy  Brześć 2 pęczki natki pietruszki włoszczyzna Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie(...)oczyszczamy o obieramy. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy       i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy  w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
potrawka cielęca z zielonym groszkiem 140

słodką śmietana to sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad .  składniki  dla czterech osób 600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki) 2 niewielkie cebule pół pora kawałek selera 200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego) 1 czerwona papryka 50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki smalcu(...)kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso. Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę i zielony groszek. Przyprawiamy ostrą papryką, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne dziesięć minut. Do potrawki  dodajemy słodką śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem

Miód i pieprz
Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji 87

rzeczywiście co jakiś czas powstają nowe wersje.  Dzisiejszy koktajl to połączenie truskawek i maślanki, z suszonymi jagodami goji, natką z pietruszki i serkiem naturalnym. Jagody goji do tej pory znałam jedynie z opowieści, artykułów i targów, w których uczestniczyłam. Po mojej fascynacji nasionami chia przyszła pora na jagody goji. W koktajlach świetnie się sprawdzają, zwłaszcza, że nie trzeba dodawać

Moja smaczna kuchnia
Zupa boczniakowa 103

Przy okazji zachęcam do subskrybowania mnie na YouTube oraz na mój nowy fanpage pod linkiem: Konrad Budzyk . Składniki: Boczniaki – 250g Biała fasola – 350g Cebula – 2 sztuki Por – 2 małe Cytryna – 1/2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Bulion – 800-1000l Tymianek – 1 spora łyżeczka Olej kokosowy – 1 łyżka (do smażenia) Pieprz(...)smaku Wykonanie: Pora pokrój drobno a cebulę w piórka. W garnku rozgrzej olej i zacznij je smażyć. W międzyczasie posiekaj czosnek i przetrzyj boczniaki wilgotną szmatką. Po 5 minutach do garnka dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty. Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera, daj go z powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez

Blendman
Zupa krem z białych warzyw z orzechami 143

orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki  1 białą część pora  1-1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżeczkę startego imbiru 1 łyżeczkę kardamonu oliwę prażona garść orzechów włoskich szczypiorek pieprz i sól  Przygotowanie: Wszystkie warzywa(...)się podsmażyła, czosnek siekamy.  W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula ładnie się zarumieni, ale nie przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą.  Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy

Bananowe Pole
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 176

różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek i natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki śmietany Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać(...)pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje
Łazanki z młodą kapustą 111

dań z kapustą. Taka ze mnie kapuściana kobietka :) Zapraszam również po przepis na kapustę z kiełbaską . Składniki 1 opakowanie makaronu typu łazanki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru koperek sól pieprz Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier

O kuchni z uczuciem
Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 159

nabytek czyli "Ziarno" Dominiki Wójciak. Kaszę jaglana zastąpiłam ryżem ku uciesze co poniektórych domowników. Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 200 g ryżu 300 g różyczek kalafiora oliwa 1 por 600 ml wrzątku 2 łyżki masła 50 g sera typu parmezan (u mnie Bursztyn) 1 ząbek czosnku 250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski natka pietruszki(...)posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem. Pora kroimy w półplasterki, solimy i podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy ryż, mieszamy i minute podsmażamy, dorzucamy kalafior i smażymy kolejne 5 minut. Następnie co jakiś czas, gdy ryż wchłonie porcję wody, wlewamy po ok 100 ml wody. Po ok 25 minutach ryż powinien być gotowy. W czasie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa jarzynowa z kaszą pęczak. 150

zupę jarzynową z kaszą pęczak. Pyszna pożywna w sam raz na obiad. Zapraszam :) Składniki : około 2 /2,5  litra wody 1 udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek : pora i selera 2 gałązki lubczyku   domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy pęczka ja użyłam  Cenos   1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie(...)przekładamy do garnka.Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do garnka i zalewamy połową wody, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem 111

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 500g piersi z kurczaka Pól kalafiora Por (biała część) Marchew Szklanka zielonego groszku Pęczek zielonych szparagów 150ml śmietanki słodkiej 12% Żółtko jajka Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym(...)bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Szparagi myjemy, Odłamujemy końcówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonego wywaru i gotujemy aż będą półmiękkie. Dodajemy pokrojona pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy

Pyry na Gaz
Gęsta, młoda kapustka - wege, dietetyczna :) 110

czemu kapusta stała się kremowa i nabrała apetycznej konsystencji.  Składniki: 1 mała główka młodej kapusty  1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łodyga lubczyku 1 mała, młoda pora 250 ml wody  ulubione przyprawy, u mnie: pieprz ziołowy i czarny, pieprz cayenne, curry, papryka wędzona ostra, sól himalajska Do zagęszczenia: 50 ml wody 3 łyżeczki mąki z grochu(...)żółtego (Probio) Przygotowanie: Na dno garnka wlej wodę, dodaj poszatkowaną kapustę i posiekane szczypior, pietruszka, lubczyk oraz por. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut.  Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.  Kiedy kapustka będzie już miękka możesz ją zagęścić. Rozrób w wodzie mąkę grochową, dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych

Zdrowie na języku :P