Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka(...)pietruszki 1/2 pęczka łopatkę pokroić w średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut
W Mojej Kuchni Lubięnajlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi smakami :) Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)warstwowo. Naczynie zamykamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 175 stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.) Przygotowanie warzyw: Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte
Smak mojego domuZapraszam na szybką sałatkę z mango i awokado. niewielka polędwiczka wieprzowa mieszanka sałat 1/2 mango 1 awokado kiełki słonecznika kiełki pora balsamico di modena oliwa sezamowa Mieszankę sałat wymieszać z kiełkami słonecznika i pora. Dodać kawałki awokado (wymieszanego z sokiem z cytryny) oraz kawałkami soczystego mango. Do tego podsmażyć polędwiczkę wieprzową. Polać balsamico di modena i odrobiną oliwy sezamowej
Humanistka w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie. Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem. mięso na wywar 1 por 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 listek laurowy 50-100g serka topionego (w zależności od upodobań) 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: prażona cebulka (opcjonalnie) natka pietruszki starty parmezan sól(...)pieprz Kluski: 1 jajko 1 łyżka mleka mąka (*) szczypta soli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli i listka laurowego. Do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. Pora poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotować kluski. Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno
Di gotujewiele ważniejszy, niż pierwszy dzień nowego roku... Na powitanie wiosny w tym roku przygotowałam prezent dla siebie i dla Was, o którym myślałam już w grudniu ale do tej pory nie miałam czasu, żeby ten temat porządnie ogarnąć. Mam za sobą bardzo pracowity weekend i wydałam trochę forsy, żeby ten prezent przygotować ale myślę, że będziecie się z niego cieszyć(...)wpisy wg kategorii i wg tagów, możecie wejść we wpis i pozostawić od razu komentarz, jest też bezpośrednie przejście na profil bloga na facebooku, a to wszystko do tej pory było dostępne tylko w wersji na komputer. Nowy, przejrzysty układ strony mam nadzieję, że spodoba się przynajmniej większości z Was, a zielona muffinka na dzień dobry będzie zawsze wywoływać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek
Zawsze głodna!Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 5 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia
My Culinary Artłyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody do ugotowania soczewicy 3-4 marchewki pokrojone w talarki 1 por przekrojony w poprzek i później w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 cukini pokrojonej w plasterki następnie na ćwiartki 1 papryczka chilli drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszał się z mięsem. Gotowe mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy żeby się zrumieniła ok 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i pieczarki pokrojone w plastry całość smażymy do momentu jak pieczarki robić się miękkie wówczas dodajemy przyprawy curry, obie papryki w proszku, sos sojowy, ostrygowy
Piekielna Kuchnia Patidodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody do ugotowania soczewicy 150g boczku wędzonego 2 marchewki pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 duzej papryczki chilli drobno posiekanej 1-2 ząbki czosnku 100 ml wina 1/2- 3/4 szklanki wody(...)ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby się zrumienił dodajemy marchewkę smażymy 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i smażymy do momentu aż cebula nam się zeszkli. Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smaży całość jeszcze chwilę i dolewamy wino, smażymy dalej około 1 min i dorzucamy na patelnię soczewice
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 1 op. makaronu tortellini 1 puszka kukurydzy 4 jajka 100g szynki konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP SPOŁEM sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w pół talarki. Wszystkie składniki
Prosto i Smacznie z Anetąproste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6-7 ziarenek(...)czas do czasu należy ją przemieszać-ta czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka
Wanilia i Kardamonsię w domu/pracy ;) Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól Olej kokosowy(...)się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem
Jak gotować i nie zwariowaćżaden sposób nie za ostra. Ziołowa – bo z otartym majerankiem, aromatycznym niedźwiedzim czosnkiem i niezastąpionym ziołowym pieprzem. Odpowiednio wilgotna, krucha, leciutko tłusta i słona w punkt . Jeśli do tej pory tylko ją kupowaliście, pora zakasać rękawy i zrobić własną białą kiełbasę. Wybór jak najlepszych kawałków mięsa to podstawa. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich
Karo in the Kitchenzakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój(...)kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal (np. nad gazem; jeśli nie masz takiej możliwości po prostu wrzuć surową cebulę razem z jarzynami do garnka). Jarzyny zalej 4-5 szklankami wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych warzyw dodaj wcześniej
Moje Qulinariazimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur domowa vegeta, pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie : Kiełbasę kroimy w grubsze(...)plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy na małym
Sama słodycz i szczypta chili