nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej... Składniki: 1szkl. kaszy jaglanej ½ czerwonej papryki 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchnipętek białej domowej kiełbasy 350 ml zakwasu 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 łodyga selera połowa pora 1 łyżka domowego maggi 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego chrzanu ( może być ze słoika) 1 łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka masła ewentualnie(...)natka pietruszki sposób przygotowania Do sporego garnka wkładamy połowę umytego pora, razem z łodygą selera, cebulą, pietruszką, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Teraz do ugotowanych warzyw dodajemy pęta kiełbasy i parzymy je ( w temperaturze
Miód i pieprzświąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju Sos: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)przyprawą meksykańską, solą i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać i zostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie usmażyć ( kilka minut) na pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę. Fasolę opłukać wodą. Paprykę pokroić w cienkie
Maślane ciasteczkoostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Na małym ogniu gotować(...)warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gdy mięso oraz marchewka będzie miękka, wyjmij z wywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając
Tagebuch po polskudomu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając
Gotuj z Rumcajsemmięsem na przykład właśnie morszczuka. Składniki: 2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko 250ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym
Gotuj z Rumcajsemkanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki, inspirowane francuskimi tostami Croque Madame. Składniki: 8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie: Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem i wykładamy nim foremki(...)kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda lekko posmarowana masłem) tworząc koszyczek. Dociskamy lekko. Na dnie koszyczka układamy poszatkowanego pora (lub plaster cebuli), potem szynkę i wbijamy jajko. Posypujemy obficie tartym serem.Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni
Gotuj z RumcajsemUwielbiam zupy rybne, dlatego staram się urozmaicić ich smak- dziś w cytrusowej marynacie. Składniki: 70 dag filetów rybnych 40 dag pomidorów 30 dag ziemniaków 2 marchewki 2 pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dag masła 1 grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta(...)marynować przez dwie godziny. Następnie filety natrzeć roztartym czosnkiem z solą, pieprzem, pokroić na kawałki, zalać 1 ½ litrem wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z groszkiem dodać do zupy, gotować przez 20 minut. Po czym dodać uduszone warzywa. Cebulę pokroić, zeszklić
Tradycyjna Kuchniaokoło 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów biała część z pora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego koperku SYS pół łyżeczki suszonego tymianku 2 duże ząbki czosnku- drobno posiekane 3 łyżki oleju kokosowego(...)łyżki oliwy z oliwek sól morska bądz himalajska Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku
Z Kuchni Do Kuchnisię gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie
Fiolka w kuchniDzień dobry :) Dziś pora na kolejne zmiany - rozpoczynamy cykl gadżetów kuchennych - dziś są to gadżety związane z kawą i herbatą, które są niezbędne na jesienne poranki i wieczory. Podlinkowałam Wam opisane na załączonym zdjęciu produkty - więc zachęcam do lektury i zakupu jeżeli lubicie cieszyć się każdą szklanką kawy i herbaty jak ja :) Życia bez kawy nie jestem sobie(...)się na inteligentnych, i na tych którzy w ogóle nie piją kawy... ;) Jeżeli czujesz się całkowicie uzależniony od kawy, lub masz w zwyczaju wypić jedną filiżankę o określonej porze w domu lub pracy – ten gadżet na pewno Ci się spodoba. Przenośny ekspres do kawy Minipresso, sprawi, że będziesz w stanie wypić porcję ulubionej kawy w dowolnych warunkach, gdziekolwiek będziesz
dlaSmaQbalsamicznego świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis kilka liści laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię(...)odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować
Smakołyki Asibyć bezmięsny obiad. Taka zupka z grzankami jest pyszna i sycąca. Uwielbiam w niej ten ciągnący się ser. Mniam :) Nawet moja wybredna córa zjadła ją z apetytem! Polecam :) duży por 1kg cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego(...)sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem
Smakołyki Asizarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć
Smakołyki Asiszybka i zdrowa surówka. Świetny dodatek do obiadu choć ja lubię zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :) Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 duży por 1 duże kwaśne jabłko 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku łyżka oleju Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić
Smakołyki Asi