por - 13968 przepisów (strona:230/932)

Czerwony barszcz z pieczonych buraków 204

tradycyjny „gość wigilijny”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól(...)Upieczone i przestudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Cebuli najlepiej nie obierać, ale koniecznie ją nacinamy, aby sprawdzić czy jest w środku zdrowa. Pora kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy (zwłaszcza zielone liście, pomiędzy którymi zbiera się piasek), seler również kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Grzyby namaczamy (i przy

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak na żeberkach 174

jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża cebula 2 łyżki oleju 40 dag ziemniaków 2 czubate łyżki majeranku Wykonanie: Żeberka myjemy(...)litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy

Smak mojego domu
Co to jest cacciatore? 183

danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól(...)czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się

codojedzenia
Rustykalne ciasto z nutą egzotyki 184

wszystkie liście - przynajmniej te za moim oknem, a to oznacza, że czas na intensywniejsze aromaty i bogatsze smaki już się rozpoczął. Połowa listopada, za oknem nietypowe jak dla tej pory roku plus 10 st. w powietrzu i tylko ta wcześnie zapadająca noc zdradza, że lato odeszło w zapomnienie. Na szczęście kuchnia ma to do siebie, że może przywoływać bardzo pożądane(...)smaki. Co prawda dzisiejszą tartę można zrobić niezależnie od pory roku, jednak jej smak pozwoli Wam wrócić myślami do letnich wieczorów. Tarta jest bardzo soczysta i wyjątkowo chrupiąca. Czego chcieć więcej od rustykalnej tarty z owocami? Może lekkiej ostrości? Nie ma problemu! Dodatek cynamonu świetnie wszystko scala. Oczywiście, owoce można dowolnie zmieniać, jednakże połączenie egzotyki z polską tradycją ma swoje

Słodkie Przyjemności
Zupa ziemniaczano-porowa z łososiem 104

Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole.   Składniki 600 g ziemniaków 1 por (duży, biała część) 1 łyżka masła ghee 600 ml bulionu drobiowego 1 liść kaffiru 50 ml śmietany kremowej 100 g plastrów łososia wędzonego na zimno szczypiorek gałka muszkatołowa pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego

R'n'G Kitchen
„ Vegeta ” – domowa przyprawa 15106

używam ją często. Pięknie pachnie, doprawia potrawę i oczywiście jest z zupełnie naturalnych składników. Składniki: 600 gram marchwi 300 gram pietruszki 300 gram selera 2 średnie cebule 2 średnie pory 2 łyżki soli morskiej Natka pietruszki Wykonanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki oraz cebulę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Pory warto przeciąć wzdłuż do mycia. Łatwiej z nich pozbyć się

Smaki Ewy
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 188

zwiększa się jej przyswajalność.  Składniki: - 600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca(...)sól i pieprz do smaku Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę, dodajemy namoczone dzień wcześniej fasole (razem z wodą), na to wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por i seler naciowy. Następną warstwę stanowią ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, przekrojone na połówki. Dokładamy liście laurowe i ziela angielskie, posypujemy roztartymi w dłoniach 3 łyżkami majeranku

Smaczne Zdrowe
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 186

Bardzo smaczne połączenie ziemniaków i śledzi.     Składniki: -8-10 ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków -4 płaty śledzi matias -4 średnie kiszone ogórki -kawałek pora -200 ml gęstego jogurtu naturalnego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz    Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę i osuszamy. Wystudzone, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy na drobno. W kostkę

Maminek kulinarny
Zupa pieczarkowo porowa z boczkiem 113

Czasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle.    Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki 100 g wędzonego boczku 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszy jaglanej natka pietruszki kminek mielony sól, pieprz(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw

R'n'G Kitchen
Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 170

zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło do posmarowania foremki Pstrągi dokładnie myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ja nie obcinałam głów ani płetw(...)możecie to zrobić. Nacieramy dokładnie solą z każdej strony i pieprzem. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 129

Tradycyjnie mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Superfood na co dzień” . Pyszny kurczak cacciatore w aromatycznym sosie Składniki: - 1 mała cebula - 1 por - 2 ząbki czosnku - 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina(...)rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe i szynkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy

Kuchenne Wariacje
jednogarnkowe danie z królikiem 196

Składniki: 1,20 kg królika 200 gram małych pieczarek 1 niezbyt duży por pokrojony w plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki 3 niezbyt duże cebule obrane i przekrojone na 4 części 2,5 szklanki bulionu 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 70 g masła oliwa(...)Kawałki królika oprószyłam solą, pieprzem, podsmażyłam na oliwie z oliwek. Ćwiartki ziemniaków oprószyłam solą i czerwoną papryką, podsmażyłam na maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę, cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę

Darcia w kuchni
Zupa z czerwonych buraczków 154

pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię.    Składniki: mostek cielęcy 400-500 g seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g marchew 3 szt ziemniaki 5 szt buraczki 300 g starte na wiórka sól do smaku cukier do smaku pieprz biały do smaku  czosnek 3 ząbki z mielony(...)Wykonanie:  Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy

Różowa kuchnia
Zupa z fasolki szparagowej 109

lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy(...)małe kawałki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Zupę zagęszczamy mąką rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 297

wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora  2 cm imbiru 2 zielone cebulki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu  makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki(...)lodówki na minimum 3 godziny.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić.   Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni

Kuchnia na wzgórzu