Mój sposób przemycenie warzyw do obiadu. Składniki Szynka wieprzowa - 800 g Cebula średnia - 2 szt Por – ½ Średnia marchew – 4 szt Seler – 1 szt Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wedeta, sól, pieprz, papryka słodka, musztarda Sposób przygotowania 1. Mięso umyć, pokroić w plastry, posypać przyprawami, posmarować musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać(...)dałam 2 litry ) dodać listek laurowy, ziele angielskie, wedetę, sól i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. 3. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, por w plasterki a marchew i seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić
Darcia w kuchniSKŁADNIKI: 1 średnia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, jabłka i seler potarkować na grubych oczkach. Dodać pokrojona w półksiężyce por, i zielony groszek. Wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, olejem i sokiem z cytryny
Darcia w kuchniPorcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Por umyłam,oczyściłam,pokroiłam w półksiężyce. Marchewką umyłam, oskrobałam, tarłam na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalałam 4 szklankami wywaru drobiowego, gotowałam przez około 20 minut. Dodałam pokrojone
Darcia w kuchniSKŁADNIKI: mięso mielone 300g marchew 150 g pietruszka 50g seler 100 g kostki rosołowe 2 szt woda 1,5 litra przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3 sztuki papryka czerwona 1 sztuka ziemniaki 2 szt przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie SPOSÓB WYKONANIA: Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę. Por umyłam, oczyściłam
Darcia w kuchniObiad na 4 - 6 porcji. Składniki: 30 dag obranej marchewki 15 dag obranego selera 15 dag obranej pietruszki 1 średni por 15 dag fasolki szparagowej masło 600 gram łopatki przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled Sposób wykonania: Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę
Darcia w kuchniDanie dla 3 - 4 osób Składniki: 600 gram oczyszczonego szczupaka 1/2 jasnej części por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól 2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry(...)zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa
Darcia w kuchniSkładniki: Ćwiartkowy słoiczek selera konserwowego 1/2 por 5 jaj 20 dag szynki konserwowej 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy ( można dać całą puszkę ) Do smaku: sól, pieprz, majonez Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy. Ananasa odsączamy kroimy w kostkę. Szynkę(...)kroimy w kostkę. Por myjemy, kroimy na drobno , sparzamy wrzątkiem, studzimy. Wszystkie składniki łączymy razem doprawiając do smaku solą, pieprzem i łyżką majonezu. Schładzamy w lodówce
Darcia w kuchniSkładniki: 700 gram szczupaka ( u mnie 4 dzwonki ) 200 gram marchewki 150 gram selera 50 gram zielonego groszku 50 gram pory Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy. 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę, seler obrałam pokroiłam w słupki, por w półksiężyce. Do garnka włożyłam warzywa, zalałam wodą. Dodałam liście
Darcia w kuchnipokrojona w grube piórka 100 gram świeżego lub mrożonego zielonego groszku sól pieprz 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku 250 ml białego, wytrawnego wina 100 gram masła 100 gram pora 100 ml oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek obrałam, rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę, zeszkliłam. Dodałam 50 g masła, marchewkę, seler(...)por pokrojony w półksiężyce, sól, pieprz,tymianek. Chwilkę poddusiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Królika ( u mnie comber ) podzieliłam na mniejsze kawałki , natarłam solą, pieprzem, podlałam odrobiną oliwy z oliwek. Odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Na patelnię wlałam resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika
Darcia w kuchnipyszny . Jak to bywa czasami plany się zmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie . Składniki : udka z kurczaka 6 szt por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g marchew 3 st cebula ( upieczona nad gazem ) ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól do smaku pieprz biały(...)agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru Wykonanie: Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli marchew , seler , por, pietruszka i cebula upieczona nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno
Różowa kuchniaSkładniki : filet z piersi kurczaka 1 por 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy 4 jajka 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób wykonania : J ajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj, pokrój w cienkie plasterki na desce ostrym nożem. Zaparz we wrzątku przez 10 minut, następnie odcedź na sitku. Kukurydzę odsącz
Przepisy i porady kulinarneświęta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 marchew 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora (ok. 80 g) 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz pół szklanki wody ewentualnie natka pietruszki do posypania kilka kropli oleju/masło klarowane 1. Wypłucz kaszę, następnie gotuj(...)przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami). Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz. 3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem
Powiedz dietom niePrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki, por i pietruszkę (obrane, w całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jakieś
e-PrzepisyKulinarnezupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy
paapilotkaasmaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR: Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone 3 marchewki – małe 1 pietruszka – średnia kawałek białej części pora - o długości 5 cm 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżki soli Mięso zrumienić na patelni. Najpierw wrzucić podgardle, to wytopi się(...)Odstawić do ostygnięcia. Zrumienione mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą z kranu do ¾ wysokości mięsa – tyle musi być w wodzie zanurzone . Dołożyć włoszczyznę – marchew, pietruszkę i por - i resztę przypraw do wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości
Grunt to przepis!