por - 13968 przepisów (strona:182/932)

Zapiekanka ziemniaczana z miruną 274

Składniki: 4 filety miruny u mnie mrożona 4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu ½ pora 1 cebula 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku 20 dag sera żółtego Natka pietruszki do posypania Przyprawa do ziemniaków Jak wykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.  Kroimy(...)sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry. Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć

Wanilia i Kardamon
Zupa kalarepa z kapustą na kaczce 122

Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, koper świeży Wszystkie elementy od kaczki przekładam do garnka dolewam 3 litry wody(...)liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

wesoła kuchnia
Grzybowa z podgrzybków. 137

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 199

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście(...)ciepłe i ciemne miejsce na około 7 dni. Po tym czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego

Słodkie okruszki
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 125

SKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam

Gotowanie Patki
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 156

bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy(...)zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 179

prawidłowego łączenia posiłków. Dzięki temu, w ciągu półtora miesiąca schudłam 5 kilo bez specjalnych wyrzeczeń i bez tortur na siłowni. W zasadzie, w 80% jem to, co do tej pory. Ale gotuję zdrowo. W tej chwili jest nawet tak, że nie muszę już specjalnie patrzeć na zegarek, żeby wiedzieć ile czasu minęło od ostatniego posiłku, bo organizm sam sobie wypracował(...)Kawę słodzę ewentualnie brązowym cukrem (bo muszę :) inaczej się uduszę), ale nie stronię od miodu. 🍎   Ostatni posiłek o 18:00? Mit! Nigdy nie jem ostatniego posiłku o tej porze. Kolacje jem na 2 godziny przed snem. Czasem nawet 20:30, ponieważ kładę się spać koło 23:00 czy 23:30. Jeśli chodzicie więc spać późno, to zapomnijcie o kolacji

Szczęśliwa kuchnia
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 130

szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA(...)składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę.     Pora myję, obieram i kroję drobno.  Szalotkę obieram i kroję drobno.  Paprykę myję i kroję w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzewam olej, dodaję wszystkie składniki  farszu

Gotowanie Patki
DOMOWA PRZYPRAWA DO ZUP 167

przygotować domową przyprawę do zup. Niezwykle aromatyczna, wzbogaca smak naszej zupy. Taka przyprawa nie zawiera konserwantów ani żadnej chemii. Jak to u mnie bywa wszystko jest proste ! :) Polecam :) Składniki: - por - natka pietruchy - natka selera - lubczyk  Sposób przygotowania: Woszczyznę umyć, osuszyć. Następnie pora rozdzielić na liście, natkę pietruchy, lubczyk i selera także. Związać w pęczek i powiesić do góry nogami

Kuchnia Paulettes
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO Z ŻURAWINĄ I KURCZAKIEM 140

majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D  Składniki: seler naciowy 400 gram żurawina suszona 100 gram por ok. 8 cm. filet z kurczaka 2 szt. majonez 3 łyżki jogurt grecki 3 łyżki vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz do oprószenia kurczaka olej do smażenia ok. 2 łyżek Metoda(...)Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i przełożyć do salaterki. Sałatkę włożyć do lodówki, dla lepszego smaku

Kuchnia Paulettes
KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY Z GRZANKAMI 142

teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza!  SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l.  cukinia 200 gram  kalafior 200 gram  cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.  koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć.  Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.).  Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem

Kuchnia Paulettes
AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 132

całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo! SKŁADNIKI: woda 3 l.  pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz por biała część 10 cm. marchew 2 szt. cebula  1 szt. seler 1/2 małej szt.  korzeń pietruszki 1 szt. liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 2 kulki ćwiartka(...)wiartka z kurczka  cukier 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku METODA: Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.  Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory

Kuchnia Paulettes
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 129

domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska.  SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt.  cebula 1 szt.  korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt.  kapusta 2 liście suszone grzyby(...)starty 1/2 szkl.  makaron kolanka lub spaghetti 1 op.  METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz

Kuchnia Paulettes
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 170

przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego(...)Przygotowanie Posiekaną cebulę i por podsmażyć w garnku na oliwie lub oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 170

porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe(...)drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około 6 minut.Następnie

Ania i Marcin gotują