kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić.2. Wszystko umieścić w dużej misce, lekko zamieszać.3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki (KLIK
Kuchnia domowa Aniobtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać
Ala piecze i gotujeCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone
Ala piecze i gotujeogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Wykonanie Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, wraz z pomidorami pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy, przelać wodą, odsączyć na sicie. Szczypiorek pokroić. Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez
Z miłości do słodkościczarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki bazylii; Olej do smażenia. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza Spiżarnia , z Biedronki); 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 8 łyżek ketchupu; 1/4 główki, drobno pokrojonej sałaty lodowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Filety(...)sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet po 2 plasterki ogórka, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zamknąć górną częścią bułki. Burgery podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Kurczak zamarynowany w słodkiej zalewie od ogórków jest wyjątkowo soczysty i ma delikatnie słodkawy posmak. Bułki
Gospodyni Miejskaopakowanie mozzarelli, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, cukier. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę. Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich, dodaję szczypiorek, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam pomidory
JejKuchniatarty parmezan lub grana padano ) sól morska Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente wg. przepisu z opakowania (ok. 5 minut w osolonej wodzie). Pomidory odsącz z oliwy i pokrój w kosteczkę. Dodaj odcedzone z zalewy kapary i pokrojone oliwki. Rozgrzej patelnię i wrzuć warzywa na rozgrzaną oliwę. Wykorzystaj tą, w której "kąpały" się suszone pomidory (jest niezwykle aromatyczna
Wielki apetytsałatka w sam raz na poświąteczny detox . Sałatka Cezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista(...)Dopraw sos solą, czarnym pieprzem i kajeńskim pieprzem. Oddziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Ułóż jarmuż i odciśnięty z zalewy tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w małą kostkę i zrumień na oliwie. Posyp sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem. The post Sałatka Cezar z jarmużem
codojedzeniazamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa: 3 cebule 5 szklanek wody 6 łyżek cukru 2 małe(...)mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić
Moje domowe kucharzenieszklanka cukru 1 łyżka ziaren gorczycy Sposób przygotowania: 1. Pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Warzywa zamieszać razem w jednej misce, Dodać pieprzu wedle uznania. 2. Warzywa ciasno ułożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dodać też listek laurowy i ziele angielskie do każdego słoika. 3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut
Kuchnia domowa AniZaskoczyło mnie to połączenie ogromnie. Kilka razy już chciałam to robić ale miałam obawy. Niepotrzebnie, wyszło super. Smakiem przypomina mi rybkę w occie. Zrobię je jeszcze
Kuchnia Pokoleńbędą trzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów 5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody listek, ziele jarzynka Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać(...)rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką.Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie
Moje domowe kucharzeniekolację lub nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2 pomidory 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie(...)pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 7- 10 minut (ciasto powinno być podniesione ale jeszcze nie zrumienione). W tym czasie pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na gorące ciasto wyłożyć plastry pomidorów, posypać suszoną bazylią lub oregano, wyłożyć porcję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie: Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm. Cebulę pokroić w półplasterki. (w przypadku sałatki drugiej : marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić
Aromatyczne Podróżeugotować wg instrukcji na opakowaniu. Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Składniki sosu wymieszać. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę,sałatę porwać na małe kawałki,kukurydzę odsączyć z zalewy,paprykę również odsączyć i pokroić w kostkę. W dużym szklanym naczyniu układać kolejno warstwami: sałata lodowa,pomidor,kawałki kurczaka,połowa sosu czosnkowego
Kolorowa kuchnia Elki