pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:100/177)

Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem 539

Delikatne mięso z aromatycznym nadzieniem Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka sosu chili czosnkowego 1 łyżka majonezu 2 suszone pomidory 2 łyżki kaparów 4 ząbki czosnku z zalewy … Czytaj dalej Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem

czarrna od kuchni
Sałatka makaronowa z zielonym pieprzem 169

zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy. Pieczarki kroimy w kostkę, sparzamy i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy, kroimy w kostkę. Pieprz odsączamy z zalewy, siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy remuladę, składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy

R'n'G Kitchen
Pomidory marynowane 173

ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna

R'n'G Kitchen
Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby) 220

bazylię. W dwóch szklankach rozpuściłam w wodzie sól i cukier i wlałam roztwory do słoików. W innym naczyniu wymieszałam wodę(resztę wody) i ocet do zalewy octowej i wlałam do słoika przeznaczonego na pomidory marynowane w occie. Drugi słoik napełniłam wodą do wysokości ok. 3/4 słoika. Oba słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Do garnka nalałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ryżem 238

majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą oraz pieprzem, dodać majonez i wymieszać. 6. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia

A Ty Smakuj Mnie
Brzoskwinie w syropie 124

ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pasteryzujemy krótko, 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Papryka faszerowana i zapiekana 216

dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso

O kuchni z uczuciem
Gołąbki zapiekane 188

mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu 156

siekamy.  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy lekko czosnek, a następnie dorzucamy tofu.  4. Gdy tofu lekko się zarumieni, dorzucamy smażone pomidory i pokrojone oliwki. Jeśli macie je w zalewie, dorzućcie ją także, a jeśli nie - dodajcie odrobinę oliwy. 5. Całość doprawiamy przyprawami i energicznie mieszamy wszystkie składniki.  6. Teraz mieszamy wszystko

Bananowe Pole
Fasolka po bretońsku 187

wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą i czerwoną fasolkę (bez zalewy). Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Po tym czasie ponownie posmakować i w razie potrzeby doprawić. Na sam koniec

Ugotować
Calzone 279

oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 200 g cienko pokrojonej mozzarelli 200 g pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy 100 g startego sera gouda przyprawy: bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą 206

lekki  który  robi się naprawdę szybko... Składniki: 7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka 4  łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie(...)nożem tworząc kieszonki  tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać  równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około

Wanilia i Kardamon
Chili Con Carne 173

chili   4 posiekane ząbki czosnku   2 duże cebule pokrojone w kostkę   2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki(...)puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy   natka pietruszki   tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania:   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin

Aromatyczne Podróże
Chili con carne 189

małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi) sól do smaku(...)oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy

Kulinarna Pokusa
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 220

każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA I WYWAR ośmiornica o wadze około(...)nasion) 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól

Karo in the Kitchen