pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:107/177)

Caprese na bogato :) 162

bogato ? Na bogato bo z nasturcją, czerwoną cebulą, oliwkami i bazylią. Na porcję dla dwóch osób użyłam: 2 średnie pomidory malinowe 2 kulki mozzarelli duża garść świeżej siekanej bazylii pół średniej czerwonej cebuli 8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek kilka listków nasturcji 2 kwiaty nasturcji sos balsamiczny oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Pomidory, mozzarellę, cebulę

Jemy Pijemy
Ryż z warzywami i klopsikami 208

patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i  odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką

Ala piecze i gotuje
Pomidory w galaretce 370

imieninowy stół. Składniki: 2,5 kg nie przejrzałych, jędrnych pomidorów 1l wody 15ziaren pieprzu 15ziaren ziela angielskiego 1 Liść laurowy na słoik 1duża cebula pokrojona w pół plastry 3łyżki cukru 1,5łyżki soli 5łyżek octu 8łyżek żelatyny bez przypraw Gorczyca po małej, płaskiej łyżeczce na słoik Zalewa: W 0,5litra wody namoczyć żelatynę. Pozostałe 0,5litra wody(...)zagotować z przyprawami, dodać namoczoną żelatynę dokładnie wymieszać, już nie gotować. Przygotowanie: Do każdego słoiczka wsypać po porcji gorczycy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po 2 plasterki cebuli. Zalać zalewą, podzielić przyprawy na słoiczki i pasteryzować 15minut. Źródło inspiracji: Milena Kot, grupa kulinarna

W garach u Gosi
Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorkami 184

bazylią i czosnkiem Jajka gotujemy na twardo, rukolę myjemy, przekładamy do miski, pomidorki i oliwki kroimy na połówki, tuńczyka odsączmy z zalewy. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki. Składniki przekładamy do miski, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, możemy lekko skropić oliwą extra virgin :-) Smacznego

kruche babeczki
Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem 171

Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną, jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam, dekoruję na talerzu natką

wesoła kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 210

Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia  powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości

Mania Gotowania
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 233

łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz(...)uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kapustą pekińską z szynką i kukurydzą 285

białej części pora 1/2 pęczka pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, przełożyc do miski, dodać kukurydzę i pietruszkę. Szynkę, pomidory, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w kostkę, por w półksiężyce, wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodać majonez z jogurtem 1:1, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Śniadaniowe tosty na bogato 183

majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy(...)pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć 2 łyżki szczypiorku i 1/2 łyżki pozostałych ziół). Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i mieszamy. Następnie dzielimy sos na dwie części. Jedną z nich dodatkowo łączymy z musztardą. Na czas

Smaki Na Talerzu
Sałatka typu Caprese z Awokado 155

sól Link do filmu z przygotowania: Sałatka Caprese z awokado Przygotowanie: Pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję wzdłuż półplasterki – pomidorów nie obieram tylko kroję razem ze skórką. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję, listki bazylii rwę na mniejsze kawałki. Awokado przekrawam wzdłuż(...)obieram ze skórki, następnie kroję wzdłuż w półplasterki. Układanie sałatki – sałatkę najlepiej ułożyć na dużym talerzu lub płaskim półmisku: Sałatkę układam dookoła talerzu w stronę środka, na przemian awokado, pomidor, ser.  Następnie sałatkę posypuję szczypiorkiem razem z cebulką, kładę pomidorki koktajlowe, posypuję listami bazylii i skrapiam sokiem z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą – sałatka jest gotowa. Sałatka

Uwaga Babcia Gotuje
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem 131

plastry o grubości 1,5 cm. Masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, s ó l, pieprz oraz masło. Zestawić  z ognia.  Udekorować

Kulinarne przygody Gatity
Bruschetta z dodatkiem papryczki pepperoni 134

ręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę.    3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 zielona papryczka pepperoni (średnio pikantna w zalewie) oliwa z oliwek bazylia sól gruboziarnista chlebek typu włoski  Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem, przyprawiamy(...)solą. Następnie kroimy w kosteczkę pomidory i papryczkę. Mieszamy wszystko razem z cebulką. Chlebek zapiekamy w tosterze, nakładamy pomidorki, posypujemy solą gruboziarnistą, dodajemy listki bazylii i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu

noteskulinarnyfiga
Śledzie z cieciorką, suszonymi pomidorami i fetą 204

fetą zamarynowane w ziołowej oliwie. Wszystko tworzy pyszną sałatkę śledziową. 6 płatów śledziowych a’la matias 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 puszka gotowanej cieciorki 200 g sera feta pieprz czarny Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki, tak samo skroić(...)suszone pomidory. Wsypać odsączoną cieciorkę i wymieszać, doprawiając pieprzem. Na końcu dodać kostki sera i zalać oliwą spod suszonych pomidorów. Sałatka można jeść jak smaki się przegryzą, po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki Tagged: cieciorka , feta , suszone pomidory , śledzie

https:KKuchniaMniam
Sałatka warzywna z ziołami. 159

smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka  z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka(...)kulek pieprzu czarnego WYKONANIE: Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Farfalle z łososiem, orzeszkami ziemnymi i mascarpone 190

farfalle 100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym  100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g kukurydzy 1 pomidor 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka bazylii Pieprz Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia wyjąc z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Serek mascarpone rozpuścić w rondelku (musi mieć kremową konsystencję),  przyprawić pieprzem i bazylią. Pomidora

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania