Składniki: 200 g makaronu Lubella wstążki pełne ziarno 4 kotlety z piersi indyka 1 szalotka 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory … Czytaj dalej Medaliony z indyka z makaronem
czarrna od kuchniObrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać mięso. Podsmażyć. Zalać wodą i dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi w słupki ogórkami. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Pogotować jeszcze chwilę
Krokusowy Domzastąpi chipsy, czy grzanki. Warto po nią sięgać, jest smaczna i zdrowa :) ciecierzyca konserwowa olej z czosnkiem sól wg smaku pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Ciecierzycą odsączam z zalewy, zostawiam na sitku, przekładam na ręcznik papierowy i osuszam. Olej smakowy mieszam z resztą przypraw. Całą ciecierzycę pokrywam olejem. Przekłądam ją na blaszkę
Takie tam pichceniewołowiny 2 jaja ½ szklanki bułki tartej natka pietruszki rukola 1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki 1 średnia cebula 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów (w oliwie) garść czarnych oliwek ½ garści kaparów z zalewy 1 ząbek czosnku pęczek kolendry 1 papryczka chili sól pieprz Sposób wykonania: Siekamy natkę pietruszki i rozmaryn
Menu Zdrowiaoliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około
VioletoweKucharzeniesłoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki), przelać jogurty, zwinąć pieluszką/ściereczką/gaz
Di gotujePRZYGOTOWANIE Pieczonego indyka (może być kurczak) kroimy w kostkę. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą. Dodajemy pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado. Suszone pomidory siekamy i dodajemy do sałatki wraz z łyżeczką zalewy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebogato ? Na bogato bo z nasturcją, czerwoną cebulą, oliwkami i bazylią. Na porcję dla dwóch osób użyłam: 2 średnie pomidory malinowe 2 kulki mozzarelli duża garść świeżej siekanej bazylii pół średniej czerwonej cebuli 8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek kilka listków nasturcji 2 kwiaty nasturcji sos balsamiczny oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Pomidory, mozzarellę, cebulę
Jemy Pijemypatelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką
Ala piecze i gotujeimieninowy stół. Składniki: 2,5 kg nie przejrzałych, jędrnych pomidorów 1l wody 15ziaren pieprzu 15ziaren ziela angielskiego 1 Liść laurowy na słoik 1duża cebula pokrojona w pół plastry 3łyżki cukru 1,5łyżki soli 5łyżek octu 8łyżek żelatyny bez przypraw Gorczyca po małej, płaskiej łyżeczce na słoik Zalewa: W 0,5litra wody namoczyć żelatynę. Pozostałe 0,5litra wody(...)zagotować z przyprawami, dodać namoczoną żelatynę dokładnie wymieszać, już nie gotować. Przygotowanie: Do każdego słoiczka wsypać po porcji gorczycy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po 2 plasterki cebuli. Zalać zalewą, podzielić przyprawy na słoiczki i pasteryzować 15minut. Źródło inspiracji: Milena Kot, grupa kulinarna
W garach u Gosibazylią i czosnkiem Jajka gotujemy na twardo, rukolę myjemy, przekładamy do miski, pomidorki i oliwki kroimy na połówki, tuńczyka odsączmy z zalewy. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki. Składniki przekładamy do miski, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, możemy lekko skropić oliwą extra virgin :-) Smacznego
kruche babeczkiRyż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną, jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam, dekoruję na talerzu natką
wesoła kuchniaŚrodek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości
Mania Gotowaniałyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz(...)uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj
Chilli Czosnek i Oliwabiałej części pora 1/2 pęczka pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, przełożyc do miski, dodać kukurydzę i pietruszkę. Szynkę, pomidory, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w kostkę, por w półksiężyce, wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodać majonez z jogurtem 1:1, doprawić
magiczna kuchnia Kasimajonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy(...)pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć 2 łyżki szczypiorku i 1/2 łyżki pozostałych ziół). Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i mieszamy. Następnie dzielimy sos na dwie części. Jedną z nich dodatkowo łączymy z musztardą. Na czas
Smaki Na Talerzusól Link do filmu z przygotowania: Sałatka Caprese z awokado Przygotowanie: Pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję wzdłuż półplasterki – pomidorów nie obieram tylko kroję razem ze skórką. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję, listki bazylii rwę na mniejsze kawałki. Awokado przekrawam wzdłuż(...)obieram ze skórki, następnie kroję wzdłuż w półplasterki. Układanie sałatki – sałatkę najlepiej ułożyć na dużym talerzu lub płaskim półmisku: Sałatkę układam dookoła talerzu w stronę środka, na przemian awokado, pomidor, ser. Następnie sałatkę posypuję szczypiorkiem razem z cebulką, kładę pomidorki koktajlowe, posypuję listami bazylii i skrapiam sokiem z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą – sałatka jest gotowa. Sałatka
Uwaga Babcia Gotujeplastry o grubości 1,5 cm. Masło poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić na 20 minut. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię, suszone pomidory oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Dodać szpinak, s ó l, pieprz oraz masło. Zestawić z ognia. Udekorować
Kulinarne przygody Gatityręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę. 3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 zielona papryczka pepperoni (średnio pikantna w zalewie) oliwa z oliwek bazylia sól gruboziarnista chlebek typu włoski Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem, przyprawiamy(...)solą. Następnie kroimy w kosteczkę pomidory i papryczkę. Mieszamy wszystko razem z cebulką. Chlebek zapiekamy w tosterze, nakładamy pomidorki, posypujemy solą gruboziarnistą, dodajemy listki bazylii i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu
noteskulinarnyfigafetą zamarynowane w ziołowej oliwie. Wszystko tworzy pyszną sałatkę śledziową. 6 płatów śledziowych a’la matias 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 puszka gotowanej cieciorki 200 g sera feta pieprz czarny Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki, tak samo skroić(...)suszone pomidory. Wsypać odsączoną cieciorkę i wymieszać, doprawiając pieprzem. Na końcu dodać kostki sera i zalać oliwą spod suszonych pomidorów. Sałatka można jeść jak smaki się przegryzą, po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki Tagged: cieciorka , feta , suszone pomidory , śledzie
https:KKuchniaMniamsmakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka(...)kulek pieprzu czarnego WYKONANIE: Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu
Kuchnia Beatyfarfalle 100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g kukurydzy 1 pomidor 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka bazylii Pieprz Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia wyjąc z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Serek mascarpone rozpuścić w rondelku (musi mieć kremową konsystencję), przyprawić pieprzem i bazylią. Pomidora
VioletoweKucharzenie