gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem(...)widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym
R'n'G Kitchenoprószenia po wierzchu; Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu; Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie(...)makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią aluminiową) przez 35 minut
Gospodyni Miejskadużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, może to potrwać nawet(...)mleka (u mnie owsiane) 50 gr oliwy 1/2 lub 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka cukru 20 gr świeżych drożdży 2 łyżeczki ziół prowansalskich 9 pomidorów suszonych odsączonych z oleju 2 łyżki kaparów 2 duże ząbki czosnku czarnuszka do posypania bułeczek'; document.write
moj przepis nakolendry; Sól i pieprz do oprószenia piersi z kurczaka; Olej do posmarowania patelni grillowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Plasterki papryczek jalapeno odsączyć z zalewy. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić(...)stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojonym pomidorem, plastrami jalapeno oraz posiekaną kolendrą. Tacos podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubioną salsą czy dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 tacos. Tacos przygotowane według
Gospodyni Miejskaświeżych śledzi bez głów 2 jajka mąka krupczatka olej do smażenia Zalewa 1 litr wody 2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 słoiki pomidorów z cebulą 1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi(...)smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy
kgwjanczewoCebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić na bardzo drobno. Groszek konserwowy osączyć na sicie z zalewy. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, bulion i curry gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać osączony groszek i mrożoną fasolkę szparagową
Zakątek rozkoszy kulinarnychpęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścietamy na tartce na grubych oczkach. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem. Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy(...)nich. Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Lena Gotujemleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz(...)podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę
pieprzny smaczekskładniki 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego) 1 cebula 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy olej do smażenia 3 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chilli con carne – przepis W wysokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, a następnie szklimy(...)przygotowaną mieszankę dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Jak papryka delikatnie zmięknie dodajemy do potrawy odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy przez ok. 8 minut i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy przez kolejne 5-8 minut i możemy podawać nasze chilli con carne. Smacznego! Post Danie jednogarnkowe – chilli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu) oregano, bazylia Tuńczyka osączyłam z zalewy. Na cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał się z koncentratem. Na wierzchu(...)ułożyłam plastry ogórków i pomidora, przykryłam plastrami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, z ustawieniem mocnego grzania spodu. Smacznego
W kuchni Karmel-itkipuszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić na różyczki, oczyścić i ugotować na półtwardo. Odcedzić i ostudzić a następnie drobno pokroić. Groszek odcedzić z zalewy, koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do kalafiora. Sałatkę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Odstawić(...)chłodne miejsce na godzinę. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Napełnić sałatką, udekorować
Smakołyki Asiugotować al dente. Odcedzić i ostudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, szczypiorek posiekać. Oliwki przekroić na pół, tuńczyka odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić widelcem (tylko nie za drobno, powinny być spore kawałki). Sos pomidorowy: pomidory pokroić w kawałki i umieścić w misie blendera. Dodać do nich resztę składników i wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu doprawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej). Opcjonalnie możemy jeszcze(...)przyprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, by sos pokrył i oblepił tagliatelle. Zobacz też przepis na Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami (w nieco innej wersji
Kolorowy Przepisownikłyżeczka ostrej musztardy, 2/3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry. Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam. Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka. Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchniapieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka
Lena Gotujełyżka majonezu kucharek, pieprz Jajka ugotować. Pozbawione skorupki jajka przekroić wzdłuż na pół i pozbawić żółtek. Żółtka włożyć do miski, rozgnieść nożem. Pomidor pokroić w mniejsze kawałki, dodać do żółtek. Tuńczyka odsączyć z zalewy i włożyć do miski. Połowę natki poszatkować i wrzucić do miski, dodać majonez, całość przyprawić i wymieszać. Nakładać po łyżeczce do dziurek po żółtkach. Posypać
Gotuję Testujęprzekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy. 3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które
kruche babeczkipieprz, przyprawa chilli, kolendra (świeża lub nasiona) Przygotowanie: Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka z cebulą dodać pomidory i szklankę wody. Gotować na średnim ogniu. Dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli oraz paprykę. Gotować około 20 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą chilli, startymi
Taste and Cookpodajemy od razu. SKŁADNIKI 2 puszki drobnej białej fasolki (po 400g pojemności każda, czyli 440g fasolki po odcieku) 5-6 połówek suszonych pomidorów 4-5 jabłuszek kaparowych albo czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy 1 czubata łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 cebula szalotka 1 średni ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenpapryka czerwona 1 mała papryka zielona 3-4 łyżki oleju z dyni Sól, pieprz Sposób przygotowania: Karelosse myjemy, dzielimy na mniejsze części, suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odsączmy z zalewy, papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniasię do marynowania, ale pomidorki marynowałam pierwszy raz. U mojej mamy w szklarence jak zwykle obficie obrodziły różnego rodzaju pomidory, w tym koktajlowe, dostałam więc dużą wyprawkę. Składniki: • pomidorki koktajlowe Zalewa • 5 szklanek wody • 1 szklanki octu 10% • 5 łyżek cukru • 1/2 łyżki soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem
To co kochamWrapsy wyjąć z opakowania i posmarować margaryną. Następnie położyć na każdą połowę placka po kilka listków sera i szynek. Paprykę marynowaną odcisnąć z zalewy i dać na każdy placek. Zamiast papryki można użyć pokrojonego pomidora. Każdy placek posypać poszatkowaną pietruszką. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki (w skos). Położyć na talerzu i włożyć na minutę do mikrofalówki
Gotuję TestujęSzybko, smacznie i aromatycznie :) Składniki 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1 puszka tuńczyka 5 ząbków czosnku 5-6 karczochów z zalewy oliwa z oliwek sól, pieprz świeże zioła do … Czytaj dalej Czosnkowy makaron z karczochami
czarrna od kuchnirzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! The post
Kulinarne Przebojeoleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej garść pestek słonecznika pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć na patelni Wszystkie składniki połączyć
peanutbuttermonsterponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty seroregano
bastalenapomocą M. 9 1047 wejść Wciąż zamykam lato w słoikach - kac pomidor! Gdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier, a zalewa... idealna na kaca. W 3 minuty jak ręką odjął. 8 1450 wejść Tarta brokułowa Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone suszone pomidory, sos, ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej kupić krojony w zalewie) i oliwki
Gotuj z MisiemCzerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami
Sajkofanka smaku