pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:105/177)

Wegańska pasta z białej fasoli z tahini 128

oleju z pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz Przygotowanie: Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę. Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę. Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :) Smacznego

Bananowe Pole
Keks wytrawny 173

czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych oliwek 140 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki(...)proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki na plasterki. Wymieszać razem w misce. Do drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej

Pełny talerz
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 191

cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie(...)składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem

DefinicjaSmaku
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem 124

oleju Garść czarnych oliwek Pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Soczewicę odsączamy z zalewy, tuńczyka odsączamy z oleju, przekładamy do miski, oliwki kroimy w krążki. Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, doprawiamy do smaku

Bajeczna Kuchnia
Słodko kwaśny sos do spaghetti 316

przez sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.  2.  Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 138

gotowanych 1 szklanka zielonej soczewicy 2 jajka 1 łyżka masła 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżeczka pasty miso 8 szt suszonych pomidorów z oleju 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki pół łyżeczki chili w proszku pół łyżeczki kuminu sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy(...)swobodnie można było je miksować. Do warzyw dorzucamy przestudzoną cebule, boczek, ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, jajka oraz suche przyprawy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy

Kierunekuchnia
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 228

byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki:  500g drobnej, białej fasoli  pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki  garść listków(...)miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą.   W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera

Symfonia Smaków
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 176

super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią        Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej(...)Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie. Mięso z sosem wykładamy na podpieczony

Mania Gotowania
Dietetyczna surówka z szynką, fetą, jajkiem i sosem kaparowym 175

typowego opakowania ½ ogórka kiszonego 1 jajko ugotowane na twardo Sos: 1 łyżeczka majonezu ( light ) 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy Wykonanie: Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki

Smaki Ewy
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 382

tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 zielonych oliwek z czosnkiem Zioła do sałatek Oliwa z oliwek Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki lub cienkie plasterki. W dużej okrągłej misce układamy następująco: połowa sałaty lodowej(...)pomidor, ogórek, połowa kukurydzy, 100 g sera feta. Całość obsypujemy ziołami do sałatek i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy kolejną warstwę: reszta sałaty, reszta kukurydzy i pomidor, ser feta, tuńczyk, oliwki. Przyprawiamy ziołami i oliwą z oliwek. Jajka układamy po brzegach sałatki

VioletoweKucharzenie
Gazpacho andaluzyjski chłodnik 148

środka i na wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina , Gazpacho andaluzyjski chłodnik: Składniki na 1 porcję: 1 duży, dojrzały pomidor 1 mała dymka kawałek marynowanej, czerwonej papryki i ciut octu z zalewy 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej gazowanej wody 1 łyżka grzanek czosnkowych + trochę do dekoracji sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory kroimy na ćwiartki wrzucamy do blendera. W kostkę kroimy obranego ze skórki ogórka, wraz z papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do dekoracji. Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 143

szybko powstała pyszna, zdrowa  surówka,  która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4-5 rzodkiewek 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oleju z zalewy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pomidory suszone pokroić

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z TOFU. 155

TOFU. /własny;/ na 1-2 porcje 1 kostka tofu Winiary Pomysł na... Papirus  (zioła prowansalskie) 2-3 dojrzałe pomidory 1/2 białej części pora 2 łyżki domowych kaparów (przepis DOMOWE KAPARY)* sól, pieprz Tofu osączam z zalewy, kroję w niezbyt grube plastry i smażę w papirusie, z obu stron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pomidory kroję w plastry

W kuchni Karmel-itki
Surówka konserwowa z sześciu składników. 154

Wykonanie: Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości 2-3 cm. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku(...)tylko by rozpuścić cukier i sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny. Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok.  Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grecka wiejska sałatka z serem feta i oliwą z oliwek wg Aleex 164

zielony ogórek • 1 spory plaster fety (najlepiej greckiej) • garść oliwek z pestkami • 1 duża lub kilka małych zielonych papryczek pepperoni w zalewie • oliwa z oliwek, oregano, sól Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w krążki. 2. Pomidory pokroić w dużą kostkę. 3. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. 4. Mniejsze papryczki zostawić w całości, jeśli mamy jedną dużą

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania