pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:101/177)

Sałatka z pierożkami i gorgonzolą 127

łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej

Pobite gary Barbary
Deska serów 216

ciekawie komponują się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. Dipy, pasty, pesto Domowej roboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka

Zasmakuj Kuchni
Kuskus z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnuszką 138

oraz suszony tymianek i oregano. Mieszamy, po chwili gasimy płomień. Kaszę dzielimy na dwie porcje. Na wierzchu układamy warzywa. Uważajcie z solą, jeśli kupicie suszone pomidory w paczuszce, nie w słoiku w zalewie.  Smakuje doskonale na ciepło i na zimno, ale latem proponuje wersję na zimno. Przepis może być podany jako danie glówne, a po wymieszaniu składników

Moja smaczna kuchnia
Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy 176

papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec. 4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić. 5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami  (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20min. 7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i płatki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zimowe chilli 203

samą patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. 9. Do zeszklonej cebuli dodaj miód i pieczarki, całość zalej octem balsamicznym i dodaj pomidory oraz fasolę z puszki, łącznie z zalewą. 10. Do warzyw na patelni dodaj uprzednio usmażonego indyka i posiekaną papryczkę chili, przykryj pokrywką i gotuj przez 15min. 11. Zdejmij pokrywkę z patelni i wciąż gotuj na dużym ogniu przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 137

mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 100 g pokrojonych pomidorów z puszki sól himalajska, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy

Podróż w kulinaria
Suszone pomidory. Z piekarnika 143

gotowanie poleca: Konfitury i spółka , nr 1/2014. Suszone pomidory w oliwie Składniki: (na 1 słoik o pojemności 700 ml) 2 kg mięsistych pomidorów 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 2 łyżki suszonej bazylii 6 łyżek oliwy zalewa: 2 gałązki rozmarynu 2 suszone papryczki chilli 3 ząbki czosnku oliwa do zalania Pomidory umyć, przekroić na połówki. Ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 214

będzie za czym tęsknić zimą! SKŁADNIKI 1 kulka sera mozzarella 1 średni bakłażan 12-14 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy lub bycze serce 1 pomidor długi żółty 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka mieszanki ziół toskańskich 8-10 zielonych oliwek (z zalewy lub suszonych) 1 szalotka 2 gałązki świeżej bazylii kilka gałązek grubego szczypioru 4-5 łyżek

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z CIECIORKĄ I TUNCZYKIEM 162

( do kupienia  w Lidl Polska) słoik tuńczyka białego w oliwie z oliwek ( do kupienia w Lidl Polska) kilka sztuk czarnych oliwek z zalewy ( do kupienia w Lidl polska) 1 pomidor- świeże zawsze na Ryneczku Lidla 1 ogórek wąż- świeże zawsze na ryneczku Lidla dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól,pieprz

Z Majeczką w kuchni
Pizza Rukola z fetą z zalewy czosnkowej i boczkiem na cienkim cieście 206

łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 7 g drożdży instant Farsz: 1 mozzarella pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki parmezanu pół szklanki fety w kostce z zalewy czosnkowej 5 plastrów boczku 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę Rukola do posypania Sos: 1,5 szklanki passaty Sól, pieprz, majeranek, słodka papryka   Wykonanie: Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka I 212

minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki, posypać po wierzchu 1/2 łyżeczki soli. Pomidory pokroić w paseczki. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jogurt, majonez i oliwę wymieszać. Ilość powstałego sosu dostosować do swoich upodobań, u mnie proporcje na umiarkowaną ilość tego sosu. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać

Kuchcik gotuje
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 167

momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz

KUCHARNIA
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 373

kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić.2. Wszystko umieścić w dużej misce, lekko zamieszać.3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki (KLIK

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 199

obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Frittata z warzywami 324

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania