pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:92/177)

SAŁATKA SZWABSKA 403

Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.     SKŁADNIKI 30 dag mortadeli, 2 pomidory, 1 cebula, 4 ogórki kartuskie w zalewie słodko-kwaśnej Dagoma , 5 płatów papryki konserwowej Dagoma , ½ cebuli lub 1 mała Sos: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki musztardy łagodnej, 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE  Mortadelę kroimy w paski. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w piórka. Sos: musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę i cukrem.  Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę wkładamy do lodówki

słodki bratek
Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 300

świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu z zalewy) 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masło rozpuszczamy(...)rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko i jajko. Suszone pomidory, ser mozzarella, listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną - miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy ostudzone masło - chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii

W kuchni Katie
Brokułowa sałatka do grilla 1168

pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu

Blog z Apetytem
Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20 177

słonecznika 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól  pieprz  1 ząbek czosnku (opcjonalnie) Przygotowanie: Brokuł ugotuj na parze, rzodkiewkę, pomidory, kapustę pokrój , groszek odcedź z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny , soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (jak ktoś nie lubi może pominąć) zrobić sos winegret. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pesto z suszonych pomidorów 174

pomidorów w oleju ( słoik o pojemności ok 300 ml ) 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika 2 łyżki drobno startego parmezanu Do rozdrabniacza przełożyć suszone pomidory, wlać też połowę oleju z zalewy. Dodać ząbek czosnku i całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha i słabo się rozdrabnia dolać jeszcze oleju. Następnie dodać starty parmezan oraz słonecznik. Ponownie zmiksować

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem 311

niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek 1 łyżka zalewy z oliwek odrobina oleju/ oliwy z oliwek Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika. Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się

Dieta bez mleka
Pieczone pomidory w zalewie. 159

zdecydowanie zmniejszą swoją objętość (czas zależy od wielkości pomidorów, u mnie ok. 2 godz.). Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Pomidory przełożyć do słoika. Zalać przygotowaną zalewą, dodać czosnek.  Słoik szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Zapiekanka chlebowa z kurczakiem, szpinakiem i groszkiem 207

ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać

Passions hobbies life
Sałata rzymska z karczochami i serem feta 158

przeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami  Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego     Przygotowanie   Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca

R'n'G Kitchen
Chili con carne 194

mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć

Szczęśliwa kuchnia
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 120

Taka pasta smakuje mi lepiej niż pasztet, bo jest lekka i delikatna. I banalna w przygotowaniu, kilka składników i kilka ruchów blendera:). 300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 5 suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli razem z pestkami 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki wody mineralnej sól, pieprz

Szefowa kuchni
Mięsny miszmasz 167

solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić mięso do lodówki na ok.godzinę. Do mięsa wołowego dodajemy drobno pokrojone korniszony i pomidory, posiekaną cebulę, wlewamy dwie łyżki zalewy octowej z korniszonów, sos sojowy, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy mięso na gładką, pulchną masę i również odstawiamy do lodówki. W tym czasie dzielimy brokuł(...)sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem: odlewamy trzy łyżki zalewy z korniszonów, dodajemy trochę ziół prowansalskich, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos bardzo delikatny i zarazem aromatyczny. Jeżeli zalewa z korniszonów jest dość ostra zalecam dodać pół łyżeczki miodu bądź  szczyptę cukru

Kulinarne przemyslenia
Koreczki Caprese 318

pomidorków koktajlowych 10 małych kulek mozzarelli 20 mniejszych listków bazylii oliwa do skropienia koreczków sól, pieprz Przygotowanie koreczków: Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Na patyczki nabijamy kolejno: połówkę pomidora – listek bazylii – mozzarellę – listek bazylii – drugą połowę pomidorka. Tak postępujemy ze wszystkimi koreczkami. Na koniec oprószam wszystkie solą i pieprzem, oraz skrapiamy

NiePieprz.pl
Chowder warzywny 146

mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy. Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Klasyczna lazania pomidorowa 175

obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy i wszystko razem wymieszać, nadal smażąc na średnim ogniu. Dosypać przyprawy według smaku i ponownie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i chwilę

Grunt to przepis!